• DOLAR 32.603
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2493.706
  • ...
`Özentiyle Karartılan Bir Hayat`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yozgat Özel Şifa Hastanesi Dahiliye Uzman Dr. Mehmet Hasan Sungur, sabahları kahvaltıdan önce sigara içmeden güne başlayamayan, her fırsatta dumanaltı olmak için binbir türlü sıkıntıya katlanan, sigarasız kaldığında adeta kişilik değiştirecek kadar kendini kaybeden sigara bağımlılarının bulunduğunu ifade ederek, "Sigara kullanımı genellikle ergenlikte başlar. Ülkemizde 15 yaş üzerindeki 16 milyon kişi sigara içmektedir. Ergenler genellikle özenme, arkadaş çevresinden etkilenme, bağımlılık arayışı, kimlik karmaşası gibi nedenlerle sigaraya başlarlar. Bunun yanında yaşadıkları stresle baş etmede zorluk çeken gençler, sigaraya yönelmektedir.
 
Depresyon yaşayan kişiler de sigaraya daha fazla yönelir. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde toplumun yüzde 43.6`sı sigara içmektedir. Bu oran erkeklerde yüzde 62.8, bayanlarda yüzde 24.3`tür. İş imkanının kısıtlı olduğu Yozgat`ta ise gelecek kaygısı geçim sıkıntısı gibi nedenlerden ötürü bu oranın daha da fazla olduğunu düşünmekteyim." dedi.
 
Polikliniğe başvuran hastalarda yapılan muayene ve çekilen akciğer grafilerinde sigara kullanımına bağlı bulgulara sık olarak rastladıklarına değinen Dr. Sungur "Ancak çoğunda meydana gelen öksürük, ateş, nefes darlığı gibi yakınmaları antibiyotik, nefes açıcı ilaçlar ile tedavi etmemizden dolayı bu yakınmalar genelde hasta tarafından sigaraya bağlanmaktadır, yani sinsi bir şekilde sigara vücuda zarar vermeye devam etmektedir. Bu hastalar en sonunda tedavilerinde cevapsız kaldığı oksijen makinesine bağımlı, nefes açıcı ilaç kullanmadan yaşayamayan hasta topluluğu olarak karşımıza gelmektedir.


Tabi hasta sigara kullanıma bağlı hastalıklar nedeniyle ölmemişse. Sigara kullanımına bağlı ölüme yol açan hastalıklardan bazıları, kronik bronşit, amfizem, akciğer kanseri, kalp enfarktüsü, beyin damar hastalıkları, kalp damar hastalıkları, kronik tıkayıcı akciğer hastalıklarıdır. Araştırmalarda yapılan hesaplamalar gösteriyor ki, günde 15 sigara içen 30 yaşındaki bir insanın normal ömrü, 5 yıl kısalmaktadır." diye konuştu.
 
Bir süre sonra sigaranın zevk vermekten çıkıp bağlılık yarattığını söyleyen Dr. Sungur "Yoğun sigara kullanan kişiler, son sigaradan birkaç saat sonra tütün arayışı, huzursuzluk, sinirlilik, keyifsizlik, gerginlik, konsantre olamama gibi yoksunluk belirtileri yaşamaya başlar ve zamanla buna uykusuzluk, iştah artışı ve kalp atışı hızında azalma eklenir. Bu belirtiler 2-3 gün içinde en yüksek düzeye ulaşır ve 2-3 hafta sürer, iştah artışı ve kilo alma 6 ay devam edebilir. Bu belirtiler, yeniden sigaraya başlamanın en önemli nedenidir. Çoğu sigara tiryakisi, sigarayı istediği zaman bırakabileceğini iddia eder ama bu belirtileri ya­şayacak kadar sigaradan uzak kalmadığı halde bunun kendi ter­cihi olduğunu söyler.


Oruç gibi nedenlerle sigaradan uzak kalmak zorunda kaldıkları zaman, yukarıda saydığımız belirtileri yaşadıklarında ise bunu sigaraya değil, açlığa bağlarlar. Durumunu inkar etmek, her bağımlılık türünde tipik bir tutumdur. Sigara bırakma programlarında en sık kullanılan yöntemler nikotin yerine koyma tedavileri (nikotin sakızları, nikotin bantları)Bupropion, psikoterapi, hipnoz ve akupunktur. Nikotin sakızları ve cilde yapıştırılan bantlar, özellikle fazla sayıda sigara kullanan kişilerin sigarayı bıraktıklarında yaşadıkları ciddi yoksunluk belirtilerini yatıştırmaya yarar.Sağlık bakanlığının başlattığı sigarayı bırakma çalışmalarına Özel Şifa Hastanesi tam destek vermekteyiz. Sigaranın sinsice yaptığı zararları görmeyen ve kendi hala çok sağlıklı hisseden insanlara bunun zararlarının gösterebilmek için çalışmalarımız olmaktadır." ifadelerini kullandı.
 
iha

Bu haberler de ilginizi çekebilir