• DOLAR 32.597
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2497.122
  • ...
"Hepimiz Müslümanız"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın Irak, İran, Libya, Somali, Suriye, Somali ve Yemen uyruklu 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarına getirdiği ABD'ye seyahat yasağı, hafta sonu ABD'nin birçok kentinde protesto edildi. 

Trump'ın, Meksika sınırına duvar örülmesi kararından sonra Müslümanlara yönelik aldığı bu son karar da yoğun tepki alıyor. Irkçı ve Müslüman karşıtlığını aktif başkanlığa başladığı bu dönemde de sürdüren Trump, ABD içerisinde de protesto ediliyor.

Pazar günü New York'ta Manhattan'ın güneyindeki Battery Park'ında on binlerce kişi Trump'ı protesto etmek için toplandı. Washington'daki Beyaz Saray'ın önünde de toplanan on binlerce kişi, Trump'ın cuma günü imzaladığı kararnameyi protesto etti.

Ellerinde; "We are all muslims now / Hepimiz şimdi Müslümanız", "No ban no wall liberty & justice for all / Ülkeden çıkarmaya ve duvara hayır, özgürlük ve adalet herkes için" yazılı dövizler taşıyan göstericiler, ABD'nin diğer kentleri ve birçok havalimanında da protesto çağrısında bulundu.

Öte yandan yaklaşık 16 eyaletin başsavcısı da Trump'ın "anayasaya aykırı ve Amerikan olmayan" olarak niteledikleri kararnameye karşı harekete geçeceklerini duyurdu. Demokrat Parti'ye üye başsavcıların yaptığı ortak açıklamada ABD hükümetinin anayasaya uygun hareket etmesi, "bir göç ulusu olan tarihimize saygı göstermesi" ve sadece uyruğu veya inancı nedeniyle insanlara yasa dışı muamele yapmamasını sağlamaya çalışacakları bildirildi.

Trump kararnameyi savundu

Kararname ABD içinde olduğu kadar dışında da büyük tepki çekerken Trump, pazar günü yaptığı açıklamada kararnameyi savundu. Trump, cuma günü Irak, İran, Libya, Somali, Suriye, Somali ve Yemen uyruklu vatandaşlara 90 gün vize verilmemesini öngören kararnameyi imzalamıştı. Kararname ile Suriyeli mültecilere süresiz, küresel çaptaki diğer tüm mültecilere de 120 gün boyunca ABD'ye seyahat yasağı getirilmişti.

Trump'ın imzaladığı kararname çok sayıda ülkede havalimanlarında kaosa yol açmış, tüm seyahat belgeleri hazır olmasına rağmen Irak, İran, Libya, Somali, Suriye, Somali ve Yemen uyruklu birçok yolcu havalimanlarında alıkonulmuştu.

Ancak uçuşlarına izin verilmeyen yolcuların şikâyetleri ve vatandaş hakları aktivistlerinin protestoları sonuç vermiş, New York Federal Mahkemesi ABD Başkanı Trump'ın bazı Müslüman ülke vatandaşlarının ABD'ye girişlerine kısıtlama getiren kararnamesini geçici olarak askıya almıştı.

Fransız Air France 15 Müslüman yolcuyu uçağa kabul etmedi

Fransız havayolu şirketi Air France, Paris'ten ABD'ye gitmek için havaalanına gelen 15 Müslüman yolcunun uçağa kabul edilmediğini açıkladı. ABD Başkanı Trump'ın 7 İslam ülkesinin vatandaşına ABD'ye giriş yasağı kararı sonrası Paris'ten bu ülkeye gitmek için havaalanına gelen 15 yolcunun geri çevrildiği belirtildi.

Air France yetkilileri, bu yolcuların Trump'ın yasak kararı aldığı 7 ülkenin vatandaşı olduklarını fakat direkt bu ülkelerden geldiği anlamını taşımadığını kaydetti. Açıklamada, "Uçuşu iptal edilen yolcularla havayolu şirketinin ilgilendiği, hiçbirinin havaalanında kısıtlı kalmadığı ve geldikleri adrese geri dönmelerinin sağlandığı." ifade edildi.

Açıklamanın devamında, yasağa maruz kalan ülke vatandaşlarının uçuş öncesi elektronik posta veya kısa mesajla uyarıldığı belirtilerek, "Bu şekilde Air France, havayolu taşımacılığını düzenleyen uluslararası kuralları uyguluyor ve bu kurallara saygı duyuyor." denildi.

Öte yandan yapılan bu uygulamalara karşılık da önceki gün İran ve bugün de Irak hükümetleri Amerikan vatandaşlarının ülkelerine girişini yasaklayacağını duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İran, vatandaşlarının haklarını korumak için ABD'nin İran vatandaşlarına yönelik hakaret içerikli sınırlamaları kaldırılana kadar mütekabiliyet esasına göre hareket edecektir." denildi.

ABD'nin almış olduğu kararın Müslümanlara hakaret olduğu bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "ABD'nin Müslümanların bu ülkeye seyahatlerini kısıtlama kararı üç aylık geçici bir süre için geçerli olsa da İslam ülkelerine özellikle de İran halkına bir hakarettir. ABD yönetiminin kararı her ne kadar terörle mücadele ve Amerikan halkının güvenliğini sağlama iddialarına dayandırılsa da aşırılık yanlıları ve onların destekçilerine büyük bir 'hediye' olarak tarihe geçecektir."

Irak hükümeti ise Amerikan vatandaşlarının ülkeye girişini 90 gün süreyle yasakladı. Irak hükümeti bu uygulamaya ABD'nin son vermesi halinde kendilerinin de son vereceğini duyurdu. (Olcay Ersoy- İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir