• DOLAR 32.576
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2435.726
  • ...
"Peygamberin hayatı örnek alınıp tatbik edilmesi gerekir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Sevdalıları Platformunun Türkiye genelinde 4 kategoride düzenlediği Kutlu Doğum Siyer Sınavına, Diyarbakır'dan yoğun bir katılım oldu. 40 bini aşkın kişinin ter döktüğü sınav sonrası katılımcılar duygu ve düşüncülerini İLKHA mikrofonlarına paylaştı.

Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından "O'nu Oku, O'nu Yaşa" sloganıyla bu yıl 6'ıncısı düzenlenen Siyer Sınavı, Türkiye genelinde 220 merkezde yapılırken Diyarbakır`da sınava giren katılımcılar, Hz. Muhammed`in hayatının örnek alınıp tatbik edilmesi gerektiğini söylediler.

Siyer sınava 4'üncü kategoride giren Mehmet Nuri Özdemir, peygamberin dünyaya verdiği evrensel mesajı anladıklarını belirterek şunları söyledi:

"Sınav normaldi geçti. İyi çalışan yapabilirdi. Kitabı bir kez okudum. Peygamberimiz dünyaya verdiği evrensel mesajı anladık. Diğer arkadaşların da katılmalarını tavsiye ediyorum. Sınavın kaybedeni yok.  Organize eden ve görevli arkadaşlar yardımcı oldular. İlk defa girdim sınava, daha önce duymuş olsaydım girerdim. Herkesin katılması lazım ve kazanmak önemli değil, manevi yönden çok iyi ve bu atmosferi görmek gerekir."

" Onun ahlakını hayatımıza aktarmamız lazım"

Sınavın manevi boyutuna dikkat çeken İbrahim Sever, "Sınav güzeldi ve sorular kaliteliydi. Burada sınava katılmanın önünde tutulması gereken işin manevi boyutudur. Bu tür etkinliklerin yapılması kesinlikle lazım ve umarım devamı gelir. Girenler güzel bir şey yaptı. Girmeyenler için bu büyük bir eksikliktir. Müslümanız diyorsak Peygamber Efendimizin hayatını bilmemiz lazım. Onun ahlakını tabi ki hayatımıza aktarmamız lazım." dedi.

"Sorular çok güzel hazırlanmıştı"

Sınav soruların güzel hazırlandığını söyleyen Betül Şimşek, "Sınav genel olarak güzeldi, çok güzel sorular hazırlanmıştı. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Sorularda isim ve olayların sıralanması konularında biraz zorlandım. Kitabı 3 defa okudum ve orada savaşlarda Müslümanların kadın ve çocuklara karşı sergilediği tavır ve Hz. Muhammed`in herkese karşı güvenilir ve dürüst olması dikkatimi çekti. Kitapta çok güzel bilgiler vardı, inşallah istifade ederiz. Bu sınavların çok faydası var ve kesinlikle bu sınavlara herkesin katılmasını tavsiye ediyorum. Bu sınavlarla insanlar kendilerini çok iyi geliştirebiliyor." diye konuştu.

"Sabah kalktığımda tüm çocukların sınav için yolara döküldüğünü görmem beni çok mutlu etti"

Sınavın kendilerine çok şey kazandırdığını dile getiren Yasemin Güneşaydın da "Sınav kolaydı ve çok güzel geçti. Sabah kalktığımda tüm çocukların siyer sınavı için yolara döküldüğünü görmem gerçekten beni çok mutlu etti. Bu sınavda en önemlisi Hz. Muhammed`in hayatını öğrenmektir. Amaç burada hediye kazanmak değildir. Eminin bu sınava katılanlar arasında daha önce hiçbir zaman Hz. Muhammed`in hayatını okumayan insanlar da vardı ve onlar bu sınavla beraber çok şey öğrendiler.  Ödül kazanamayan arkadaşlar sakın üzülmesinler. Çünkü onlar Hz. Muhammed`in hayatını okuyup öğrendiler. Onlar hediye almasa bile kazanmışlardır.  Sabah sınav telaşıyla uyanıp buralara gelmek gerçekten çok farklı bir duyguydu. Bu sınav bize birçok şey kazandırdı.  Emeği geçen herkesten Allah razı olsun, onlara çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Cahiliye toplumunda kadının ne kadar değersiz olduğunu öğrendik"

"Bu sınavda amaç Hz. Muhammed`in hayatını okuyup, kendi hayatımıza uygulamaktır." diyen Mülkiye Onat ise şunları söyledi:

"Sınav çok iyi geçti, sorular çok kolaydı. Hz. Muhammed`in hayatından örnekler aldık. Onun kadınlara ve çocuklara karşı tavrını öğrendik. İslam`dan önceki medeniyetleri öğrendik, cahiliye toplumunda kadının ne kadar değersiz olduğunu öğrendik.  Bu sınavda amaç Hz. Muhammed`in hayatını okuyup, kendi hayatımıza uygulamaktır. Sorular çok güzel hazırlanmıştı ve insanı etkileyen sorular vardı."

Sınavda bilmediklerini öğrendiğini söyleyen Songül Dündar, "Sınav çok güzeldi. Bu sınavda bilmediklerimizi de öğrenmiş olduk. Tavsiyem, herkesin Hz. Muhammed`in hayatını bol bol okumasıdır. Kitabı okuduktan sonra nasıl davranacağımızı öğrendik." derken, başka bir yarışmacı Hacer Güçlü de sınavın güzel geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Zorladığım birkaç soru oldu. Özellikle savaşlar konusunda Mute Savaşı zorladı. Kitabı ise iki kez okudum. Kitapta; Peygamber Efendimizin doğdu, yaşadığı, süt anneleri, kardeşleri, annesi, babası, savaşlar ve vefatı vardı. Sınava hazırlanmam için annem ve babam bana yardımcı oldu. Dereceye girmeyi bekliyorum. Allah inşallah yaptığımızın karşılığını verir."

Siyer Sınavına 1`inci kategoride giren Muhammed Sertip Kavut, sınavda bazı sorularda zorlandığını söyleyerek, "Kitabı üç kez bitirdim. Peygamber Efendimizin doğumunu, ailesini, yaptığı savaşları okuduk. Peygamberin bize verdiği mesajı anladık. Onun yolunda gitmeliyiz ve onun ümmeti olmalıyız." dedi.

Bir başka katılımcı Ömer Genciz, "Çok heyecan vardı. Çok iyi bir sınavdı. Böylesi sınavlarla Peygamber Efendimizin hayatını daha iyi öğreniyoruz. Arkadaşlar mutlaka bu sınava girmelidirler. Düzenleyenlerden Allah razı olsun." diye konuştu.

Şeyma Şen ise "Sınava girdik. Savaş konuları biraz zorladı. Kitabı bir kez bitirdim ama çok iyi anladım. Peygamberimiz bizim için örnektir, biz de onu örnek almalıyız. Bizim hayatımız O'nun hayatıyla aynı olmalı." dedi.

Birinci ve ikinci kategoride siyer sınavına girenlerin ailelerinden Ayten Kana, Zeynep Kızılkaya ve Mehmet Ali Fidaroklu ise çocuklarıyla beraber aynı heyecanı yaşadıklarını belirterek,  Hz. Muhammed`in hayatının, öğrenilmesi gerektiğini ve çocuklarının da bunu yaşamasının önemli olduğunu söylediler. (Emrah Deniz, M. Sıddık Bilge, M. Hüseyin Temel-İLKHA)
























































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir