• DOLAR 32.602
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2492.838
  • ...

Van`da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan  ‘Rekabetçi Sektörler Programı`nın düzenlenen yeni dönem tanıtım seminerinde, program kapsamında geliştirilecek projeler için 405 milyon avro kaynak oluşturulduğu belirtildi.

Rekabetçi Sektörler Programı`nın yeni döneminde imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve Ar-Ge, yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde projeler geliştirileceği ifade dedildi.

2007-2013 yıllarını kapsayan birinci dönemde, Türkiye`nin daha az gelişmiş 43 ilinde bölgesel rekabet gücünü artırarak sosyo-ekonomik gelişmeye katkı sağlamak amacıyla sunulan projelere 565 milyon avro mali kaynak aktarıldığı ve 44 projeye destek sağlandığı ifade edildi.  

Bir otelin konferans salonunda gerçekleşen yeni dönem tanıtım seminerine, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürü Nevzat Gün, Van Ekonomi Konseyi Başkanı Kerem Baynal ve sanayiciler katıldı.

Seminerde açılış konuşmasını yapan AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Avrupa Birliği`nin Türkiye`de rekabetçiliğe, araştırmaya ve yenilikçiye her zaman destek verdiğini belirterek, “Aslında Türkiye`de sarf ettiğimiz çabalar bağlamında da bunlar en önemli çalışma konuları arasında yer almaktadır. Karşılaşılan tüm güçlüklere rağmen bölgesel rekabetçilik programının ilk aşamasının başarılı olduğuna inanıyorum. 550 milyon avroluk tahsisatın yüzde 85`lik bölümü sözleşmeye bağlanmış, 170 kontrat da imzalanmış bulunmaktadır. Bu kapsamda farklı illerde teknoloji geliştirme bölgeleri, lisanslı depolar, işletme kuluçkaları, farklı imalat sanayileri, turizm geliştirme merkezleri ve yeni mali araçlar gibi birbirinden oldukça farklı ve zorlu faaliyetler içeren 44 projeden bahsediyoruz. Bu kapsamda 100 bin metrekarelik ortak kullanım tesisleri ile 60 bin metrekarelik ARGE ve yenilikçilik tesis alanlarının oluşturulması, KOBİ`lerin geliştirilmesi ihtiyacına yönelik olarak 1 milyar avroluk kredi hacminin ortaya çıkmaya başlayan ilk sonuçlarını görmekten oldukça mutluyum.” dedi.

“Turist sayısı planlanan sayının üstünde gerçekleşmiştir”

Programın destek verdiği turizm bölgelerini ziyaret eden turist sayısının planlanan sayının üstünde gerçekleştiğini ifade eden Vinals, “Sanayi ve ticaret odaları, dernekler, kooperatifler, üniversiteler, STK`lar, araştırma merkezleri gibi çeşitli faydalanıcı kurumla sağlanan üretken ve verimli iş birliğini vurgulamakta da fayda görüyorum. Farklı mali araçlardan faydalanan işletme sayısı 9 bin civarındadır. Programın destek verdiği turizm bölgelerini ziyaret eden turist sayısı planlanan sayının üstünde gerçekleşmiştir. Yeni kurulan ağların, kümelenmenin sayısı da ilk planlanandan daha yüksek olmuştur. Önümüzdeki 2014-2020 İPA döneminde atacağımız adımları bu güne kadar aldığımız derslerden yola çıkarak inşa etmeliyiz. Bu da gerçekleştirilebilir ve olgun eylemler için ihale ve finansmanda gerçekçi bir planlama anlamına gelmektedir. Son faydalanıcılar ve diğer yerel aktörler açısından satın alma, proje uygulama ve izlemede kapasite inşası konusunda da daha fazla çaba sarf edilmelidir.” şeklinde konuştu.

2014-2020 dönemi için 405 milyon avro tahsis edildi

Rekabetçilik ve Yenilikçilik Sektörü Programı kapsamında Türkiye`deki tüm bölgeleri içine alacak şekilde 2014-2020 dönemi için yaklaşık 405 milyon avro tahsis edildiğini açıklayan Vinals, “Ekonomi sektör analizleri bizlere Ar-Ge, yenilikçilik ve yaratıcı endüstriler söz konusu olduğunda Türkiye`nin bir takım güçlü yönlerinin olduğunu göstermektedir. Örneğin; Türkiye`de araştırma merkezleri ve üniversite altyapıları oldukça gelişmiş ve yaygındır. Ar-Ge`ye ve yenilikçiliğe ayrılan kamu kaynakları artış yönünde eğilim gösterirken, Ar-Ge maliyetleri de gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında rekabet edilebilir düzeyde seyretmeye devam etmektedir. Türkiye girişimcilikte oldukça yüksek seviyeye sahip olup, kültür, tarih ve turizm varlıkları açısında da oldukça zengindir. Son yayımladığımız yıllık büyüme raporunda da teyit edildiği üzere Türkiye`nin bilim ve araştırma alanındaki hazırlıkları çok ileri düzeydedir.” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Dairesi Başkanı Murat Altun, tanıtım seminerinde Rekabetçi Sektörler Programı`nın ilk döneminde bölgesel rekabet edebilirlik çerçevesinde destek sağlandığını, yeni dönemde ise rekabetçilik ve yenilik çerçevesinde destekler olacağını dile getirdi.

Bu kapsamda Ar-Ge ve inovasyona yönelik projelere ağırlık verileceğini kaydeden Altun, yeni dönemde uluslararası değer zincirlerine dahil KOBİ sayısının artırılması, toplam faktör verimliliğini artırıcı ve dış ticaret açığını azaltan projeler, teknoloji transferi ve teknolojinin ticarileştirilmesi ve sosyal inovasyonun önem taşıdığını belirtti.

Öte yandan, desteklenen 44 projenin uygulaması ise 2017 yılı sonuna kadar devam edecek.  Programlama dönemi 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci dönemin uygulaması ise 2026 yılı sonuna kadar devam edecek. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)