• DOLAR 32.499
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2431.011
  • ...
"İstikrarsızlık gayrimenkul sektörünü olumsuz etkiledi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye başta olmak üzere özellikle komşu ülkelerde ardında da Türkiye`de yaşanan çatışmalar, birçok sektörü olumsuz etkilediği gibi gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkiledi.

Gayrimenkul sektörünü değerlendiren Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Fatih Topal, gayrimenkul sektörünün istikrara bağlı olduğunu belirterek yaşanan olumsuz havayı dağıtmak amacıyla bazı çalışmalar başlattıklarını belirtti.

Suriye başta olmak üzere özellikle komşu ülkelerde ve Türkiye`de yaşanan çatışmaların emlak piyasasına yansımalarını değerlendiren Topal, “Gayrimenkul piyasası istikrara bakar. İstikrar varsa gayrimenkul sektörüne revaç da artar. En risksiz yatırım aracı gayrimenkul sektörüdür. Dolayısıyla bu istikrarsızlık hem Ortadoğu`daki hem de bölgemizde yaşanan terör olayları gayrimenkul sektörünü olumsuz etkiledi. Bu olaylar, gayrimenkul satışların 2 yıl önceye oranla istatistiklere göre yüzde 30 ile 44 gibi bir düşüşe sebep oldu. Dolayısıyla bu istikrar tekrar sağlandığı gibi bu sektör, en garantili yatırım aracı olan sektörlerden olacaktır.”

Emlak komisyon fiyatlarının yüksek olduğuna dair şikâyetlerin gelmesi üzerine bakanlık nezdinde komisyon fiyatlarını düzenleme çalışması başlattıklarını ifade eden Topal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu durumda biz Şanlıurfa olarak yüzde 2 talep ediyoruz ama maalesef batı illerinde bu yüzde 3 şeklinde bir uygulama var. Dolayısıyla bunu Türkiye genelinde belli oranda sabitleme çalışması yapıyoruz. Bunu en kısa sürede sonuçlandırmayı düşünüyoruz. Bu konuda Türkiye genelindeki odalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu çalışma sonuçlandığında tüm kamuoyu ile paylaşacağız.”

Yapılan yeni çalışma ile emlak piyasasında bir hareketlilik oluşturmaya çalıştıklarını belirten Topal, bu çalışmanın özellikle Türkiye`de yaşanan zorlu sürece olumlu bir hava katacağına inandığını söyledi.

İstikrarın ve piyasalara güvenin azaldığı bir dönemde yapılması gerekenler hakkında tavsiyelerde bulunan Topal, fiyatların yüksek oranda düştüğü bu dönemde gayrimenkule yatırım yapılmasını tavsiye ettiği söyledi.

Emlak sektörünün en büyük sorunlarının başında kayıt dışı emlak firmalarının varlığı olduğunu belirten Topal, “En büyük sorunumuz maalesef bu sektörde kayıt dışı çalışan emlakçıların varlığıdır. Bu da tabi bize olumsuz yansıyor. Hâlbuki bizim mesleğimiz en güvenilir meslek arasındadır. Düşünün insanlar bir bankadan dahi dekont almadan çıkmıyorken bize yüklü miktarda parasını teslim ediyor. Ama maalesef kayıt dışı çalışan, eğitimsiz birçok kişi bu sektörü çok kötü baltalıyor. Bu sorunun önüne geçmek için de çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı. (Osman Gülebak-İLKHA) 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir