• DOLAR 32.625
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2508.106
  • ...
Mısır Büyükelçisi`nden Tarihi İtiraf
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin, ülkesinde bir devrim olacağını öngördüklerini söyledi. Büyükelçi Selahaddin, “Devrim olacağını biliyorduk ama zamanı kestiremedik” ifadesini kullandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu tarafından gerçekleştirilen “Ortadoğu’daki Son Gelişmeler ve Mısır” konulu yuvarlak masa toplantısının konuğu olan Mısır Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin, Mısır’da yaşanan olaylara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Devrime öncülük eden kitlenin ağırlıklı olarak genç ve politik yönden aktif bir topluluk olduğuna dikkat çeken büyükelçi, devrim hareketinin sürpriz olmadığı itirafında bulundu.

Selahaddin, “Yaklaşık 10 yıldır bu grubun İnternet vasıtasıyla örgütlendiğini biliyorduk. Bu da devrimi ateşleyen kıvılcımı meydana getirmek için yetti. Bu gruba en büyük desteği de Kifaye ve Müslüman Kardeşler gibi sivil toplum örgütleri verdi, halkı değişim yönünde uzun süre eğitti. Devrim hareketi aslında uzun süredir bekliyorduk ancak zamanlaması konusunda kimse öngörüde bulunamamıştı” dedi

2010 yılında Mısır’da hemen her gün grevlerin yaşandığını söyleyen büyükelçi Abdurrahman Selahaddin, son olayların büyümesinde asıl nedenin Mübarek Yönetimi’nin halkın taleplerini görmezden gelmesi olduğunu söyledi.

Selahaddin konuşmasına şöyle devam etti: “Protestoların çıkış amacı sadece Mübarek Yönetimi’nin değişmesi üzerine iken 28 Ocak’tan itibaren polisin milyonlarca insan karşısında yenilgisi üzerine, protestoların amacı tüm politik sistemin değiştirilmesi üzerine çevrildi. Polisin yenilgiye uğramasıyla, ordu olayların içine dahil edildi ve beklenilenin aksine ordunun göstericilere karışmaması şaşkınlık doğurdu. Göstericiler altı aylık bir süre için yönetimi ele alan ordunun daha uzun süre yönetimde kalmasını istedi. Fakat ordunun bu kaos ortamında yönetimin başında bulunmasının ne kadar zor olduğunun farkında olmasından dolayı bir an önce yeni bir hükümetin belirlenmesini istedi”.

“ÜLKEMDE SORUN GELİR ADALETSİZLİĞİ"

Mısır ekonomisinin iyi durumda olduğunu söyleyen Büyükelçi Selahaddin, insanların mutsuz olma sebepleri arasında gelirin düzgün bir şekilde dağıtılmamasının olduğunu söyledi.Abdurrahman Selahaddin Son olaylarda ekonomik açıdan kaybettiklerinin büyük bir kısmını kısa bir sürede geri kazandıklarını da sözlerine ekleyen Büyükelçi, “Türkiye’nin Mısır’da 1.5 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor” dedi.

“BUNDAN SONRASINI BEN BİLE BİLMİYORUM"

Son yaşanan olayların masaya yatırıldığı toplantıda, Ortadoğu’nun geleceğine ilişkin öngörüler de konuşuldu. Bundan sonra ne olacağına dair fikirleri sorulan Büyükelçi’nin cevabı ise netti: “Mısır halkı eşitlik istiyor. Bundan sonra ne olacağıyla ilgili hiçbir öngörüde bulunamıyorum. Çünkü daha önce yaptığım bütün tahminlerin tersi çıktı”.

Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleşen yuvarlak masa toplantısına Dr. Burak Küntay başkanlık ederken, Nüzhet Kandemir, Prof. Dr. İlter Turan, David Judson, Uluç Özülker, Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Aslı Aydıntaşbaş, Hani Chemaitelly gibi diplomat, akademisyenler ve gazetecilerin oluşturduğu bir grup toplantıyı izledi.

Dünya Bülteni

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir