• DOLAR 32.348
  • EURO 35.153
  • ALTIN 2308.536
  • ...
ABD ile Meksika arasında duvar polemiği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Çarşamba akşamı televizyonda yayımlanan konuşmasında Trump`ın hamlesini kınadı. Ülkesinin duvar için para ödemeye niyeti olmadığını tekrarladı.

Salı günü Beyaz Saray`da Trump`la görüşmesi planlanan Pena Nieto, “ABD`nin duvar örülmesini devam ettirme yönündeki kararını esefle karşılıyor ve kınıyorum. Yıllardır bu duvar bizi birleştirmektense bölüyor. Meksika duvarlara inanmıyor. Daha önce de söylediğim gibi, herhangi bir duvar  için para ödemeyeceğiz” dedi.

'Ödeme yoksa, görüşmeyi iptal etmek daha iyi'

Daha sonra Twitter hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Trump, şu ifadeleri kullandı:

“ABD`nin Meksika`yla ticaretinde 60 milyar dolar açığı var. NAFTA başından beri tek taraflı bir anlaşma oldu. Çok sayıda iş ve şirket kaybedildi. Eğer Meksika çok ihtiyaç duyulan bu duvar için ödeme yapma niyetinde değilse, önümüzdeki görüşmeyi iptal etmek daha iyi olur.”

"Meksika, bu parayı öyle ya da böyle ödeyecek"

Konuyla ilgili açıklamasında Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da, "Meksika, bu parayı öyle ya da böyle ödeyecek" değerlendirmesini yapmıştı.

Aynı saatlerde Beyaz Saray'dan yapılan iki farklı yazılı açıklamayla Trump'ın "Meksika sınırında duvar" ve "yasa dışı göçmenleri koruyan şehirlerle" ilgili kararnamelere imza attığı belirtildi.

İkinci kararnameyle Trump, yasa dışı şekilde ülkede bulunan göçmenlerin ABD'den gönderilmesi önerisini reddeden genellikle Demokrat valilerin yönettiği eyaletlerin federal bütçelerini sınırlamayı öngörüyor.

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ise, Trump'ın iki ülke sınırında inşa etmeyi planladığı duvar için ödeme yapmayacaklarını daha önce birçok kez ifade etmişti.

Trump, Kuzey Dakota`da Kızılderililerin yaşadığı bölgeye inşa edileceği gerekçesiyle aylardır protesto edilen petrol boru hattına da onay veren başkanlık emrini imzalamıştı. Karara tepki gösteren protestocular sokaklara dökülmüştü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir