• DOLAR 32.377
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2325.779
  • ...
Uyuşturucu ile mücadele koordinasyon kurulu toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl İl Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında, uyuşturucu ile mücadele koordinasyon kurulu toplantısı düzenlendi.   

Bingöl Valiliği toplantı salonunda düzenlenen toplantıda sunum yapan Bingöl İl Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, hedeflerinin, uyuşturucu ticareti ve madde kullanımına bulaşanlarla etkin mücadele etme adına kamuoyu oluşturmak olduğunu söyledi.

Kentte suçun önlenmesi ve uyuşturucu kullanımının azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında mahalle muhtarları, okul müdürleri, esnaf, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile Emniyet Müdürlüğü koordinasyonunda işbirliği yapıldığını belirten Söyiler, 2016 yılında İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 141 operasyonda 12`si çocuk olmak üzere 218 şüpheli gözaltına alındığını ve bunlardan 27'sinin tutuklandığını ifade etti.

Söyiler, "2016 yılı içerisinde 891 kök kenevir bitkisi, 134 bin 527 gram kubar esrar, 23 bin 302 gram toz esrar, 106 gram eroin ve 316 adet ecstasy ele geçirildi. İl Jandarma Komutanlığı da ilimizde uyuşturucu ile ciddi mücadele vermektedir. İl Jandarma Komutanlığı da 2016 yılında 102 kişi hakkında işlem gerçekleştirdi. Yaptıkları başarılı operasyonlarda bir milyon 458 bin 500 kök kenevir bitkisi, 169 bin 521 gram kubar esrar, 916 bin 605 gram toz esrar, 103 gram kokain, bir gram bonzai ve 8 adet ecstasy ele geçirdi.” dedi.

2016 yılında il uyuşturucu ile mücadele koordinasyon kurulu tarafından alınan karar ile 35 metruk binanın da yıkıldığını belirten Söyiler, “Metruk binaların yıkımı konusu il uyuşturucu ile mücadele koordinasyon kurulu toplantı gündemine alınmış olup alınan kararlar gereği il geneli 35 metruk bina yıkılmıştır. Bununla birlikte kurul olarak ilimizde uyuşturucuyu önleme ve koruma çalışmaları da devam etmektedir.” diye konuştu.

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalara da değinen Söyiler,  şunları söyledi:

"Rehber öğretmenlere bağımlılıkla mücadele konusunda eğitim verilmiştir. Lise öğrencilerine Tütün ve Madde Bağımlılığı ile mücadele konusunda eğitimler verilmiştir. Tutuklu ve Hükümlülere, ‘Madde Kullanımının Zararları` konusunda konferanslar verilmiştir. Bingöl Üniversitesi`nde, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Geleceğini Uyuşturma` Projesi kapsamında öğrencilere Madde Bağımlılığı İle Mücadele konulu konferans verilmiştir. Bingöl Belediyesi tarafından, ‘Uyuşturucu, şiddet ve bağımlılığı önleyici sosyal gelişim farkındalık çalışması` projesi kapsamında Kültür Merkezi`nde gençlere yönelik sosyal bir etkinlik düzenlenmiştir. İlimizde Tütün ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı İle Mücadele konusunda Cuma hutbesi okunmuştur. Kur'an kurslarında ebeveynlere ‘`Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele`` konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Okul ve çevrelerinin madde bağımlılığı açısından güvenilirliğini artırmaya yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bingöl Belediye Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü koordinasyonunda ortaokul öğrencilerine yönelik Bağımlılıkla Mücadele temalı tiyatro gösterisi gerçekleştirilmiştir.49. Komando Tugay Komutanlığı`nda 600 er ve erbaşa madde bağımlılığı eğitimleri verilmiştir. 2016 yılında 160 işyerine ‘Ürün ve İşyeri Bazlı Uçucu Madde Denetimi` gerçekleştirilmiştir."

İl Uyuşturucu ile mücadele koordinasyon kurulunun yürüttüğü projeler hakkında da bilgi veren Söyiler,  “İl uyuşturucu ile mücadele koordinasyon kurulu tarafından yürütülen projelerle, çocuk ve gençlerin kişisel ve sosyal gelişimlerinin sağlanması, toplumsal açıdan korunmalarına ilişkin tedbirlerin yaşama geçirilmesi, bu kapsamda kendilerine sosyal destek sağlanarak topluma faydalı bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunulması, kente göçle gelmiş ve dezavantajlı toplum kesimlerinin şehir yaşamına dâhil edilmesi hedeflenmiştir. Bu konuda; Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Geleceğini Uyuşturma` Projesi kapsamında konferanslar düzenlenmiştir. Bingöl Belediyesi tarafından ‘Uyuşturucu, şiddet ve bağımlılığı önleyici sosyal gelişim farkındalık çalışması` projesi kapsamında yönelik sosyal etkinlikler düzenlenmiştir. İlimizde, Bingöl Devlet Hastanesinde 3 olmak üzere Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı bulunan 3 Psikiyatri Uzmanı poliklinik hizmeti vermektedir. Başvuran hastaların tedavileri yapılmakta olup, tedavisi yapılamayan Madde bağımlısı hastaların sevk işlemleri gerçekleştirilmektedir.” dedi.

"1, 2 ve 3 basamak sağlık hizmetlerini desteklemek amacıyla, Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından hizmet sunulmaktadır.” diyen Söyiler, "Erken tanı, Psikososyal Destek ve Yönlendirme konularında bilgi ve becerilerinin arttırılması amacıyla ilimizdeki tüm Aile Hekimlerimize yönelik bağımlılıkla mücadele eğitimlerinin yılsonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir. Ayrıca İlimizde ayakta madde bağımlılığı tedavi merkezi kurulmasına yönelik çalışmalar da yürütülmektedir.” diye konuştu.

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında il uyuşturucu ile mücadele Koordinasyon Kurulu tarafından kişilere sosyal uyum hizmetleri de verildiğini belirten Söyiler, “Tedavi sonrası 15-20 günlük periyotlar ile aile ziyaretleri gerçekleştirilerek sosyal uyum sürecinin hızlanması sağlanmaktadır. Madde bağımlısı bireyin tedavisi gerçekleştirilip iş edindirilerek parçalanmış ailesi tekrar bir araya getirilmiştir. Tedavi sonrası bireylerin sosyal uyumlarını kolaylaştırmak adına İŞKUR ile iş birliği yapılarak bireyin iş istihdamına yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Ayda bir aile ziyaretleri gerçekleştirilerek bireylerin mevcut durumları kontrol edilmektedir.” Şeklinde konuştu.

Toplantıya Vali Yavuz Selim Köşger`in yanı sıra, Vali Yardımcısı Cevat Gün, Bingöl Belediye Başkanvekili Halim Sugü, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftçi ve İl Uyuşturucu ile mücadele koordinasyon kurulu üyesi olan kurum amirleri katıldı. (İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir