• DOLAR 32.542
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2486.012
  • ...
`Kişiye Özel Hukuk`un Son Örneği!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşte Türkiye`de kişiye özel hukuk uygulamasını ortaya koyan o haberler...

"Dayısı"(*) olanın haberi: Balanlı`ya cenaze izni

``Balyoz Planı`` davasının tutuklu sanığı Orgeneral Bilgin Balanlı`nın kayın pederi Nur Kemal Balkın vefat etti.

Tedavi gördüğü Haydarpaşa GATA Eğitim Hastanesi`nde bugün hayatını kaybeden Nur Kemal Balkın (84), yarın Ataköy 5. Kısım Camisi`nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından, Büyükçekmece Yeni Mezarlığı`na defnedilecek.

Tutuklu yargılanan Orgeneral Bilgin Balanlı`ya kayın pederinin cenaze törenine katılabilmesi için bir gün izin verildiği öğrenildi.

"Dayısı" olmayanın haberi: Rana Teyzenin Oğlunun Taziye İsteğine Ret

Ergenekon davası sanıkları hayatını kaybeden yakınlarının taziyelerine gidebilirken, Hizbullah hükümlüsü İhsan Baran`ın, kendisini son bir defa görme hasretiyle vefat eden annesi Rana teyzenin taziyesine gitmesine izin verilmedi.

Diyarbakır D Tipi Cezaevinden Bayburt`a sürgün edilen Hizbullah hükümlüsü İhsan Baran`ın, kendisini son bir defa görme özlemiyle ebediyete giden annesi Rana Baran`ın, cenazesine gitme talebi reddedildi.
Karara tepki gösteren İhsan Baran`ın yakınları, hukuk sadece Ergenekon Davası sanıkları için mi uygulanıyor? Diye sordu.

Daha önce dayısı İhsan Baran`a izin verileceği yönünde kendilerine bilgi geldiğini ifade eden Murat Baran, Ergenekon davasından yargılananlara verilen iznin dayısına neden verilmediğini anlamadıklarını belirterek, yasalardan faydalanabilmek için Ergenekon davasından yargılanmak mı gerekiyor?" dedi.

Bir süre önce vefat eden eşinin cenazesine katılması için 2 gün izin verilen Silivri Yüksek Güvenlikli Cezaevinde kalan Ergenekon davası sanığı Doğan Yurdakul olayını hatırlatan Murat Baran, son olarak konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Geçtiğimiz hafta vefat eden 77 yaşındaki Rana Baran, Diyarbakır D Tipi Cezaevinden Bayburt`a sürgün edilen oğlunu son bir defa görebilmek için yetkililere seslenerek; "ya tekrar oğlumu Diyarbakır`a gönderin ya da kendisine izin verip görüşmemizi sağlayın" demiş ancak çağrısı karşılıksız kalmıştı.

Kanun ne diyor?
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun`un 94. maddesinde mazeret izinleriyle ilgili, hükümlülük süresinin beşte birini iyi hâlle geçirmiş olanlara hükümlünün isteği ile;

a) Ana, baba, eş, kardeş veya çocuğunun ölümü nedeniyle ceza infaz kurumu en üst amirinin önerisi ve Cumhuriyet Başsavcılığının onayı ile,

b) Yukarıdaki bentte sayılan yakınlarından birisinin yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalık hâllerinin veya deprem, su baskını, yangın gibi felâketler nedeniyle zarara uğradıklarının belgelendirilmesi koşuluyla kurum en üst amirinin görüşü, Cumhuriyet Başsavcılığının önerisi ve Adalet Bakanlığının onayı ile;

Aynı maddenin devamında, özellikle Ergenekon sanıkları için yapılan değişiklik maddesinde, "Tehlikeli hükümlüler hariç olmak üzere, hükümlünün, dış güvenlik görevlisinin refakatinde bulunmak şartıyla, talebi ve Cumhuriyet Başsavcısının onayı ile ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü nedeniyle cenazesine katılması için yol süresi dışında iki güne kadar izin verilebilir" ifade yer alıyor.

* Halk arasında sıkça kullanılan "Ankara`da dayısı olan" tabiri, "Birçok şeye muktedir" anlamında kullanılırken, "Ankara`da dayısı olmayan" tabiri ise, Devlet tarafından "ezilmeyi, horlanmayı hak eden vatandaş" anlamına geliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir