• DOLAR 32.664
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2501.39
  • ...
Kalp Krizi Yaşı, Her Geçen Gün Düşüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR -Kalp krizlerinin büyük çoğunluğunun ölümle sonuçlanabileceğini dile getiren Dr. Mehmethan Mercen, kalp krizinin önceden yaşanan belirtilerle anlaşılabileceğini söyledi. Dr. Mercen, "Kalp- damar hastalıklarının belirtileri, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntıdır.

Bazı hastalarda göğüs kafesinde gerginlik, boğulma hissi, yanma hissi ve ağırlık hissi olarak görülmektedir. Ağrı tipik olarak 5-10 dakika sürmekle beraber bazen daha kısa ve bazen daha uzun sürebilmektedir. Göğüs kafesinde başlayan ağrı, çeneye, her iki kola, boğaza ve üst karın bölgesine yayılım gösterebilir. Yol yürümekle, yokuş çıkmakla ve üzüntü, heyecan ve stresle ağrı ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda çoğunlukla dinlenmekle ağrı hafifler.

Bu şikâyetlere nefes darlığı ve çarpıntı hissi eşlik edebilir. Bazen göğüs ağrısı olmadan sadece nefes darlığı ile ortaya çıkabilmektedir. Kalp-damar rahatsızlığı riskini arttıran nedenlere baktığımızda sigara içicisi olanlar, diyabet (şeker hastalığı) olanlar, yüksek tansiyon hastalığı olanlar, birinci derece akrabalarında kalp rahatsızlığı olanlar ve ileri yaşta olanlar risk altındadır. Bu gibi risk faktörlerinin birlikteliğinde kalp ve damar rahatsızlığının ortaya çıkma riski daha fazladır.

Bunların yanı sıra kilolu olmak da risk faktörleri arasındadır. Belirttiğimiz bu şikayetleri olan veya şikayetleri olmasa dahî 2-3 risk faktörü birlikteliği olan hastalar mutlaka kardiyolojik muayene ve değerlendirmeden geçmelidirler. Hastanemiz kardiyoloji polikliniğine başvuran hastalarımıza EKG (kalp şeridi), ekokardiyografi (kalp usltrasonu) ve efor testi (koşu bandı) ile tam bir kardiyak değerlendirme yapılabilmektedir.

Birçok gelişmiş hastanede kardiyolojik anlamda yapılabilecek hemen hemen tüm değ erlendirmeler, son teknoloji ile donatılmış kardiyoloji polikliniğimizde yapılabildiği için ilçemizdeki hastalarımızın Diyarbakır`a gitmelerine mahal bırakmamaktadır" dedi.

İHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir