• DOLAR 32.51
  • EURO 34.966
  • ALTIN 2425.024
  • ...

Gaziantep Ticaret Borsası  (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu,  son yüzyılda dünya tarımında devrim niteliğinde gelişmeler yaşanmasına rağmen üretilen toplam gıdanın artık artan dünya nüfusunu besleyemeyecek noktaya geldiğine dikkat çekti.   

Tarımın insanoğlunun gelecekte varlığını sürdürebilmesi için artık eskisinden çok daha fazla hayati önem taşıdığını belirten Tiryakioğlu, tarım alanında sanayileşme hamlesini başaran ülkelerin yeniden şekillenen tüketim endeksli dünya pazarlarında en büyük ihracatçılar konumuna geleceklerini söyledi.

Tiryakioğlu,  Gaziantep’in tarım arazilerinin büyüklüğü açısından çok zengin bir coğrafi alana sahip olmamasına rağmen, tarımsal ürünlerin işlenmesi konusunda Türkiye’ye başkentlik yaptığını belirterek, kentin un, makarna, Antep fıstığı, bulgur, tekstil ve bitkisel yağlar gibi pek çok sektörde de Türkiye üretiminin yarısından fazlasını karşıladığını söyledi.

“Fuarlar ticaret köprüsü oluşturuyor”

Gelişen dünya rekabetinde ayakta kalabilmek ve yeni pazarlara da yelken açılabilmek için mutlaka katma değeri yüksek ürünlere yönelmenin gerektiğini belirten Tiryakioğlu, şunları söyledi:

“Bu konuda AR-GE ve İnovasyon çalışmalarının yanı sıra ulusal ve uluslararası ölçekli fuarlara fazlasıyla ihtiyaç duymaktayız. Ürettiğimiz ürünleri dünya pazarlarındaki alıcılarına sunarak, milli ekonomiye katkı sağlamak istiyorsak, bunun en etkin yolunun bu ürünlerin pazarlandığı ve görücüye çıkarıldığı fuarlardan geçtiğini unutmamalıyız. Bu nedenle kentimizde açılan tarım ve gıda fuarları gerek kent ekonomisi, gerekse ülke ekonomisi adına büyük önem taşımaktadır.  Yeni pazar alanlarında daha aktif rol almamıza imkân sağlayacak olan bu fuarlarımız, Türkiye tarımının ve modern tarım teknolojileri, bilinçli yatırımlar ve doğru uygulamalarla daha fazla yol alınmasına katkı sağlayacaktır.”

Fuarların kent ekonomilerinin gelişmesinde önemli bir ticaret köprüsü görevini üstlendiğini belirten Tiryakioğlu, ‘8. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı ile 13. Gıda Fuarı’nın 26 Ocak Perşembe günü Gaziantep’te kapılarını ziyaretçilerine açacağını ve eş zamanlı açılacak olan bu iki fuarın bölgenin tarımsal kalkınma atağına katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi. (İLKHA)