• DOLAR 32.596
  • EURO 34.703
  • ALTIN 2521.476
  • ...

Mehmet Tahir Özsoy / DOĞRUHABER

 

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu`nun (TİTCK) yaptığı 6 Ocak 2017 tarihli ‘İlaç Fiyatlarının Belirlenmesinde Kullanılan Euro Değerinde Değişiklik Hakkında Duyuru` yaptı. Duyuruya göre 20 Şubat tarihi itibarıyla yaklaşık 13 bin kalem ilaçta yüzde 10.6 zam gerçekleşecek. Vatandaşlar bu fiyat düzenlemesine bir ay varken ilaç bulmakta zorlanmaya başladı. Özellikle astım ve hipertansiyon gibi hayati önem arz eden ilaçların ve antibiyotiklerin temininde sıkıntılar yaşanıyor. İlaç fiyatlarını belirleyen ve 5 bakanlık temsilcisinin bulunduğu Fiyat Değerlendirme Komisyonu'nun aldığı zam kararından sonra bazı ilaç firması ve ilaç depolarının ilaç satmadığı ve zamlı fiyatları beklediği belirtiliyor. 

“HASTALARIMIZI GERİ ÇEVİRMENİN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAŞIYORUZ”

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sarıalioğlu: Hiçbir eczacı, fiyatı 3-5 lira olan bir ilaçtan 3-5 kuruş kazanmak için stoklama yapmaz ve 'bu ilaç yok' diyerek hastasını geri çevirmez. Sarıalioğlu, piyasada ilaç sıkıntısına ilişkin, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "yaşanan ilaç sıkıntısı, hastalarımız gibi biz eczacıları da mağdur etmektedir. Bizler, sağlık mensupları olarak, mevcut sorun nedeniyle ilacına erişemeyen hastalarımızı geri çeviriyor olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Hiçbir eczacı, fiyatı 3-5 lira olan bir ilaçtan 3-5 kuruş kazanmak için stoklama yapmaz ve 'Bu ilaç yok' diyerek hastasını geri çevirmez. Çünkü bizler önce sağlıkçıyız. Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), İlaç Takip Sistemi (İTS) sayesinde hangi ilaçların nerede stokta bulunduğunu belirleme imkanına sahiptir.” Bunun yanısıra İstanbul Eczacı Odası, eczacıların erişemediğini belirttikleri ilaçlardan 10'unun ismini TİTCK'ya bildirerek, "İlaç Takip Sisteminde bu ilaçların hangi ilaç firması ya da ecza deposunda kaç adet bulunduğunun belirlenmesini" istedi.

 

“YÜZDE KIRK, ELLİ ORANINDA İLAÇ AÇIĞI VAR”

Eczane Teknisyeni Orhan Ulukaya, Hastaların ihtiyaç duydukları ilaçları depolardan bulamadıklarını belirtti. Ulukaya, “İlaç sıkıntısı ile karşı karşıyayız. Böyle bir sorun var. 20 Şubat`ta yapılacak zam ile ilişkili olduğu da söyleniyor. Yüzde kırk, elli oranında bir ilaç açığı var; ama bütün ilaçlarda değil. Mesela astımda, tansiyon ilaçlarında, antibiyotiklerde. İlaç almaya gelip de almadan giden hastalar oluyor. Depodan ilaç istiyoruz, bulamıyoruz. Kimseyi suçlamak da doğru değil. Tabi de bu aralar bu kadar ilaç sıkıntısı neden yaşanıyor? İlaçlar firma ve depolarda ve biz ilaç bulamıyoruz. Önce ilaç firmaları sonra depolar bu sıkıntıdan sorumludur. Sağlık Bakanlığı`nın daha sıkı kontrol etmesi depo ve firmaların üzerinde titizlikle durması lazım. Hangi firmaların ilaçlarının olup olmadığını tespit edip, ondan sonra da gereken müeyyideyi uygulaması lazım.” şeklinde konuştu.

“GÜNDE BEŞ ALTI HASTA İLAÇ ALMADAN GİDİYOR”

Eczacı Fatma Gündoğdu Şengül, zam dönemlerinde ilaç yokluğunun sıklıkla yaşandığını ifade etti. Şengül, “Eczacının bu ilacı saklama durumu yok. Bizler, hastaların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Üreticinin malı üretmemesinin de bir mantığı yok. Arada bundan faydalanabilecek bir tek depolar olabilir. Onlar da bize üretici firmaların mal vermediğini söylüyor. Hastayla biz karşı karşıya kalıyoruz. “Neden yok?” diyor hasta. Verecek bir cevabımız yok. Hastayı sıkıntıya düşürecek ilaçları bulmak için gerçekten çok çabalıyoruz. Bir ağrı kesiciyi içmediği zaman acısını dindirecek başka bir yol olabilir insanın; ama tansiyon ilacına, astım ilacına ulaşamadığında ciddi sonuçları olduğu için, hastalara bunu sağlamak hem devletin hem eczacının görevi. Günde beş altı hasta ilaç almadan gidiyor. Bu ciddi bir oran ki fiyat düzenlemesine daha bir ay var.” dedi.

Üretici firma ve ecza depolarının denetlenebileceğini belirten Şengül, şunları kaydetti: “bunun yapılması için yetkili yerlere haber verilmesi, sıkıntıların şikayet edilmesi gerekiyor. Ben kendim de BİMER`e (Başbakanlık İletişim Merkezi) şikayet ettim. SABİM`e (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi) yazdım. İnanıyorum ki Sağlık Bakanlığı çözebilir. Bu sorunun biran önce çözülmesini umuyoruz. Çünkü ben vatandaş olarak hoşnut değilim. İlaç firmalarının güçlü olması, bazı konularda yaptırım gücünün fazla olmasının sıkıntılarını yaşıyoruz. Bir ilacın olmaması olabilir de, birçok ilaç biranda bulunamayınca insanların aklına zam için stoklandığı geliyor.”

TİTCK AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK), geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmıştı. İlaç sıkıntısına neden olan firmalar hakkında idari ve cezai işlem yapılacağı söylenen açıklamada şunlara yer verildi: "İlaç Fiyat Artışına Bağlı Temin Sorunları Hakkında son dönemde Kurumumuza ulaşan başvuru ve şikâyetlerde; Kurumumuzca 6 Ocak 2017 tarihinde yapılan ‘İlaç Fiyatlarının Belirlenmesinde Kullanılan Avro Değerinde Değişiklik Hakkında Duyuru`nun ardından bazı üretici firma ve ecza depolarının stoklarında olmasına rağmen, ecza deposu/eczanelerin taleplerini geri çevirdikleri ve fiyat artışı olacak ilaçların satışını yapmadıkları, ilaçları ancak fiyat değişikliğinin geçerli olduğu tarihten sonra piyasaya vereceklerini bildirdikleri belirtilmektedir. Bu bağlamda; Ülkemizde ilaçların piyasada bulunabilirliğine, dolayısıyla hastaların ilaca erişimine engel teşkil etmek suretiyle piyasaya ilaç verilmemesi durumuna karşı gerekli tedbirlerin alınması, konunun kamu sağlığı bakımından ehemmiyet arz ettiği hususu göz önünde bulundurularak azami hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir. Aksi halde sorumlular hakkında mevzuat doğrultusunda idari ve cezai işlem uygulanacaktır.” ifadeleri yer aldı.