• DOLAR 32.564
  • EURO 34.726
  • ALTIN 2411.152
  • ...
"İkinci el araçlara garanti uygulaması yanlış bir yöntemdir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ekonomideki dalgalanma, dolardaki artış ve vergilerin yüksek olmasından şikayetçi olan oto galerici esnafı, ikinci el araçlara garanti uygulamasının, bitme noktasına gelen işlerini tamamen bitireceğinden yakındı.  

İkinci el araç alım-satımının durma noktasına geldiğine dikkat çeken Diyarbakır Oto Galericiler Sitesi esnafı, ekonomideki dalgalanma, ÖTV ve döviz kurlarındaki artış ile vergilerin yüksek olmasına tepki göstererek, İLKHA mikrofonuna konuşarak yetkililerden bitme noktasına gelen işlerine bir çare bulmalarını istedi.

Son zamanlarda yaşanan şiddet olaylarının bölge ekonomisini olumsuz etkilemesi bir yana, doların artması, vergilerin yükselmesi gibi olumsuz etkenlerden dolayı piyasa durma noktasına geldi. Piyasanın durgunlaşması nedeniyle işlerinin her geçen gün daha kötüye gittiğini belirten galerici esnafı, hükümet yetkililerinden yardım istedi.

“İkinci el bir araca nasıl garanti vereyim?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı`nın son günlerde gündeme gelen uygulamalarına da değinen Mehmet Can Şeker adlı esnaf, “İkinci el araçlarda alım yok. Çünkü bir yasa çıkarmışlar, bu araçlara garanti vereceksiniz diyor. Bir satıcı olarak 2`nci el bir araca ben nasıl garanti vereyim? Belli kilometre garanti veremem. Bu yanlış bir yöntemdir. 10 -12 yaşında bir araca ben nasıl garanti vereyim?” ifadelerini kullandı.

“Diyarbakır Oto Galericiler Sitesine ulaşım yok”

Şeker, Diyarbakır Oto Galericiler Sitesine ulaşımın olmamasından dolayı alıcıların buraya gelemediğini belirterek, bu durumun da işlerini daha da düşürdüğünü dile getirdi.

Şeker, “Burada işyeri açmışız fakat çocuklarımıza ekmek bile götüremiyoruz. Vergi ve sigortanın yüksek olmasından dolayı millet araba alamıyor. Buraya ulaşımın da zor olması ayrı bir sorun teşkil ediyor. Halk otobüslerinin buraya gelmemesi bambaşka bir sıkıntı olarak önümüze çıkıyor.” dedi.

İkinci el otomobil piyasasının çok vahim bir durumda olduğunu söyleyen Abdulaziz Arten adlı galerici, genel olarak vatandaşların maddi sorunlar yaşamasından dolayı kendilerinin de büyük sıkıntılar içerisine düştüğünü belirtti.

Dolardaki yükselişten tüm esnafın etkilendiğini dile getiren Arten, “Bizim vatandaşlarımız birbirini düşünmüyor. Düşünün geçen gün bizim orada bir fırıncı fırınını kapatmak zorunda kaldı. Fırıncı ekmek satmakta zorlanıyorsa, otomotivci ne yapsın? Piyasanın canlanması için vatandaşın elindeki doları piyasaya sürmesi gerekiyor. Hükümet gerekli düzenlemeleri yapması gerekir. Bize yol göstermesi ve işlerimizin düzelmesi için destek vermesi gerekiyor.” dedi.

“Esnaf bugün kan ağlıyor”

İkinci el araçlarda bir ara hareketlenme olduğunu dile getiren Arten, “ÖTV`lerin baskısından olacak ki hareketlenme durdu, bunun da bizlere olumsuz yönde etkisi çok oldu. Hükümetin acilen bu işe el atması gerekir. ÖTV`ler çok yüksek, bu yüzden bizler bu durumdan çok etkilendik. Esnaf bugün kan ağlıyor. Bölgenin düzelmesi için devletin muhakkak adımlar atması ve insanların derdiyle dertlenmesi gerekiyor. Devletin ve hükümetin vatandaşın mağduriyetini minimize edecek hesapları çok iyi yapması gerekir.” şeklinde konuştu.

“Her önüne gelenin bu işi yapmasının önüne şartlar getirilmelidir”

Satışların iki aydan beri çok durgun olduğunu belirten Ömer Örük adlı esnaf da, bu durumun tüm sektörler için geçerli olduğunu söyledi.

Satışların azalmasındaki bir sebebin de doların yükselişe geçmesi olduğunu kaydeden Örük, “Ayrıca piyasada bir istikrarsızlık var. Burası ağırlıklı olarak minibüs satış yeridir. Ancak sezon olmaması nedeniyle piyasalar durgun. 2`nci el binek araçlarda 15 ile 25 bin TL arasındakiler, biraz daha ilgi görüyor. O da eskisi gibi değil, tadı tuzu da yok.” ifadelerini kullandı.

Örük son olarak, “Bizim devletten beklentimiz; şu an çıkan yasaya göre, ehil olan insanların bu işle ilgilenmesidir. Her önüne gelenin bu işi yapmasının önüne şartlar getirilmelidir.  Artık belge mi, sertifika mı neyse bunu uygulamaya koysunlar. Çünkü her önüne gelen bu işi yaparsa, bu işin ehli olanlar bu işi yapamaz.” dedi.

“Vergi ve sigorta parası çok yüksek!”

Otomotiv piyasasının doların yükseldiği günden beri yok denecek derecede durgun olduğuna dikkat çeken Kadri Şeker ise kimsenin araç alacak maddi gücü olmadığını, bu yüzden kendilerinin de elleri- kolları bağlı olarak beklediklerini ifade etti.

Doların yükseldiğini gören alıcıların araba almaya yanaşmadığını söyleyen Şeker, “Bu yüzden piyasa çok durgun. Vergi ve sigorta parası çok yüksek bir orandadır. Bundan dolayı insanlar araba almıyorlar. Vergiler yüksek olduğu için ‘Eğer arabamı satarsam yenisini alamam` diye düşünülüyor. ‘Sigortayı yaparsam 2- 3 milyar fazladan param gider` diye düşünüyorlar.” diye konuştu.

Satışların şu anda olağan üstü bir derecede durgun olduğunu belirten Ali Turgut adlı galerici de, “Piyasanın hali ortadadır, insan bulamıyoruz. Döviz, altın ve dolardaki hareketlilik piyasayı olumsuz yönde etkiledi. Satış hiç yok denebilecek kadar kötü durumda. Yetkililerden talebimiz, sorunlarımızla ilgilenilsin.” şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge/Osman Yürür – İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir