• DOLAR 32.5
  • EURO 34.766
  • ALTIN 2489.586
  • ...
İyiliğin En güzeli: Anne ve Babanın Hakkını Gözetmek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Buhari ile Müslim'in birlikte rivayet ettiğine göre, sahabelerden İbni Mesûd (ra) şöyle diyor: “Bir gün Peygamber Efendimiz(sav)`e Allah (cc) katında en sevimli amel hangisidir?” diye sordum: “Vaktinde kılınan namaz” diye cevap buyurdular. “Ondan sonra hangisi gelir?” diye sordum: “Ana, babaya iyilik etmek” diye buyurdular. “Ondan sonra hangisi gelir?” diye sordum: “Allah (cc) yolunda cihad etmektir” diye cevap buyurdular.

Müslim'in rivayet ettiğine göre, adamın biri bir gün Peygamber Efendimiz(s.a.v)`e geldi ve: “Beldemden göç edip cihad ederek Allah (cc) katında sevap kazanmak üzere sana biat ediyorum” dedi. Peygamber Efendimiz (sav): “Anan veya baban sağ mı?” diye sordu. Adam, “Evet, ikisi de sağdır” diye cevap verir. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (sav) adama: Sen gerçekten Allah(cc) katında sevap kazanmak istiyor musun?” diye sordu. Adam “Tabi” diye cevap verince Peygamberimiz (sav) adama: “O halde ana-babanın yanına dön, onlara iyi bak” diye cevap buyurdular.

Ebu Yâ'la ile Taberani'nin rivayet ettiğine göre, adamın biri bir gün Peygamberimize (sav) gelerek: “Ben cihad etmek istiyorum, ama buna gücüm yetmiyor. Ne yapayim?”dedi. Peygamber Efendimiz (sav) adama: “Anan veya baban sağ mı?” diye sorar. Adam: “Anam sağ” diye cevap verir. Bunun üzerine Peygamberimiz (sav) adama: “O hâlde ona iyi bakarak Allah (cc)´den, rızasını kazanabilmeyi dile. Bunu başardığın takdirde sen hacc, umre ve cihad sevabı kazanmış olursun.” diye cevap buyurdular.

Yine Taberani'nin rivayet ettiğine göre, adamın biri bir gün Peygamberimize (sav), gelerek “Ya Rasulallah, ben Allah (cc) yolunda cihad etmek istiyorum, bana ne tavsiye edersiniz” dedi. Peygamber (sav) adama: “Anan sağ mı?” diye sordu. Adam: “Evet” dedi. bunun üzerine Peygamber (sav) adama: “O halde onun dizi dibinden ayrılma. Cennet onun ayaklarının altındadır.” diye cevap buyurdular.

İbni Mace'nin rivayet ettiğine göre, Peygamber (sav); “Ana-babanın evladı üzerinde ne hakkı vardır?” diye sorarlar. Peygamber Efendimiz (sav): “Onlar senin hem cennetin, hem de cehennemindir.” buyurdular.

Ahmed İbni Hanbel'in (rahimehullah) rivayet ettiğine göre, Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: “Kim ömrünün uzun olmasını ve geçim kaynaklarının genişlemesini isterse ana-babasına iyi baksın ve akrabalık bağlarını gözetsin!”

Ebu Ya'la ile Hakim'in rivayet ettiklerine göre Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: “Ana-babasına iyi bakanlara müjdeler olsun, Allah (cc) onların ömrünü uzatır.”

ibni Mace ve İbni Hibban'in rivayet ettiğine göre Peygamberimiz (sav) şöyle buyuruyor: “Kişi işlediği günah yüzünden rızkının kısılmasına yol açar. Kaderi yalnız dua geri çevirebilir. Ömrü de ancak iyilik uzatır.” Müslim'in rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz (sav) söyle buyuruyor: “Burnu yerde sürünsün, burnu yerde sürünsün, yine burnu yerde sürünsün.” Sahabeler: “Kimin burnu yerde sürünsün, Ya Rasulallah?” diye sordular. Peygamber Efendimiz (sav): “Ana veya babası veya her ikisi yaşlılıklarında yanında kaldıkları halde onlara iyi bakmayıp cennete giremeyenlerin.” diye cevap buyurdular. / İmam Gazali-Kalplerin Keşfi

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir