• DOLAR 32.528
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2422.931
  • ...
68 yıldır Antep işi el işlemesi nakşediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te küçük yaşta annesinden öğrendiği Antep işi el işlemesini icra eden Edibe Çeker (74) 68 yıldır el yapımı tezgâhında ilmek ilmek işlediği nakışlarla 8 nüfuslu ailesinin geçimini sağlıyor.

Gaziantep`in kültürel zenginlikleri arasında yer alan ve kentteki kadınlar tarafından bin bir emek ve el emeği göz nuruyla işlenen Antep işi el işlemeleri, gelişen teknolojiye rağmen ayakta kalmaya çalışıyor.

Gaziantep'te ikamet eden 74 yaşındaki Edibe Çeker, icra ettiği el emeği göz nuru Antep işi el işlemelerini satarak ailesinin geçimini sağlıyor. 8 çocuk annesi Çeker, alın teri dökerek nakış işleme geleneğini de devam ettiriyor. İlerlemiş yaşına rağmen gece-gündüz demeden el yapımı tezgahında nakış işleyen Edibe Nine, 68 yıldır işlediği nakışlar ile 8 çocuk büyüttüğünü ve bu sanat ile 7 çocuğunu evlendirdiğini söyledi.

Kimseye muhtaç olmadan yaşamanın ve geçimini sağlamanın önemli olduğunu belirten Çeker, henüz 6 yaşında iken annesinden öğrendiği Antep işi nakış el dokumaları yaparak geçimini sağladığını ve bu işi ise zevkle yaptığını belirtti.

Sabah namazından başlayarak gece geç saatlere kadar el işi dokuma yaptığını belirten Çeker, "Ben 6 yaşında iken bu işi annemden öğrendim. Evlendim, 8 tane çocuğum oldu. 8'ini de bununla büyüttüm. Bu iş ile çocuklarımı askere gönderdim. 2 tane kız okuttum. Hepsini evlendirdim. Sadece bir bekar çocuğum kaldı. İnşallah onu da evlendiririm. Ben yıllardır geçimimi bununla sağlıyorum. Kızlarımda benimle beraber nakış işlerler. Gece saat 02.00'ye kadar beraber nakış işliyorum." dedi.

15 yıl önce eşini kaybettiğini belirten Çeker, başka her hangi bir geliri olmadığınısöyleyerek, "74 yaşımda olmama rağmen halen geçimimi sağlamak için Antep el işi nakış dokuma yapıyorum. El yordamı ile yapılmış tezgahımda gördüğünüz gibi bu şekilde iğne ve iplik ile ilmek ilmek nakış işliyorum. Çünkü başka bir gelirimiz de yok. Ama çok güzel ve para kazandıran bir sanattır. Nakış işlemek zor. Yaşıma göre de daha da zor. Ama zevk ile yapıyorum. Nakış işlemeyi çok seviyorum." ifadelerini kullandı.

Çeker, şöyle konuştu: "Boş durmayı sevmiyorum. Bu şekilde işleyip sanat öğrendim. Yaptığım ürünleri İstanbul, İzmir ve Bursa… Bu illere gönderiyorum. Oradaki müşterilerim de gelip buradan alıyor. Bana sipariş verirler onlara işler veririm. Kendileri gelip burada benim işlediğim nakışlardan beğendiklerini alır giderler. Onlarda belli bir kâr ile satıyorlar. Bir tanesini bir ayda bitiriyorum." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir