• DOLAR 32.505
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2430.19
  • ...
Efendimiz (asm)`ın Nakş-ı Kadem-i Şerifi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / usuf Toprak

Efendimiz (asm) aleme teşrif eden en yüce zât, yeryüzünün gelişiyle temenna ettiği hatemül enbiya; nübüvvet ağacının zarif mührüdür. Alemler onun gelişiyle şerefyab olmuş, Habibi Ekrem`in göklerdeki adı viladet-i şerif ile yeryüzüne de nasip olmuştur.

Efendimiz (asm) ömrü müddetince kimi zaman nübüvvet nurunu karanlık ruhlarıyla hapsetmeye yeltenen bir takım kişilerin iddialarını suratlarına çarpmak, kimi zaman daralan imanlı gönüllerin inşirahı için mucizeler göstermiş, gözler şaşırmış, diller lâl olmuştur.

Efendimiz (asm)`ın aklı acze düşüren mucizelerinden biri de yumuşak bir zeminde yürüdüğü zaman ayak izlerinin belli olmaması fakat, sert bir zemine ayak bastığında ise ayak izlerinin çıkması idi. Efendimiz (asm) kumda yürüdüğü zaman ayak izleri çıkmıyor, taşlık ve kayalıklarda yürüdüğü vakit ayak izleri çıkıyordu.

Efendimiz (asm)`ın mübarek ayak izleri, müslümanlar tarafından asırlarca saklanmış, kişiden kişiye emanet edilmiş, el üstünde tutulmuş, baş üstünde taşınmıştır. Müslüman devlet adamları tarafından da korunmuş ve asırlar boyunca böyle muhafaza edilmiştir. Mübarek gün ve gecelerde ziyaret edilmiş, Efendimiz (asm)`ı hatırlatan herşey gibi müslüman toplumlar tarafından büyük bir ilgi görmüş ve kıymete şayan kabul edilmiştir.

Efendimiz (asm)in Nakş-ı Kadem-i Şerifi İslam dünyasının çeşitli yerlerinde muhafaza edilmekte ve müslümanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Hindistan, Mısır ve Türkiye`de bulunan Kadem-i Şerifler bulundukları yerlere gidene dek asırlarca farklı yerlerde muhafaza edilmiştir.

Topkapı sarayında, Hırka-i Saadet dairesinde muhafaza edilen altı kadem-i şerif vardır. Bunların dördü taş, ikisi tuğladır. Hırka-i Saadet dairesinde bir dolap içinde muhafaza edilen kadem-i Şeirflerden biri; rivayet edildiği üzere Efendimiz (asm)`ın miraca çıkarken üzerine bastığı kaya parçası olduğu söylenmektedir.

Efendimiz (asm)`ın eşya ve emanetlerine hürmet göstermek, mümin gönüllerde kök salan peygamber sevgisinin latif bir tezahürüdür. İslam toplumları peygamber sevgilerini Efendimiz (asm)`dan kalan herşeye sahip çıkmakla asırlar boyunca göstermiş, göstermekte ve ilelebed göstermeye devam edecektir… 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir