• DOLAR 32.49
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2491.241
  • ...
SGK Kaydı Derdine Son
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA-SGK Şanlıurfa İl Müdürü Nurettin Nacar`dan yapılan yazılı açıklamada, daha önce 4 ilde pilot uygulaması yapılan SPAS`ın da ilimizde devreye girdiğini belirterek, bu sistemle birlikte aktivasyon yaptırma zorunluluğuna son verdiklerini söyledi.
 
Nacar, SPAS Sağlık Provizyon Aktivasyon Sisteminin kısaltılması olup, devredilen kurumlara ait farklı programlarda kayıtlı veriler tek bir programda birleştirilmiştir. T.C. Kimlik numarası ve provizyon tarihi yazılması suretiyle başka hiç bir işleme gerek duymadan provizyon verilmesi sağlanmıştır. SPAS kurumun tescil, hizmet, tahsis ve ödeme kayıtları ile nüfus kayıt tablolarını kullanarak sigortalılar ile bunların eş ve çocuk, anne ve babalarını tespit etmekte; 5510 sayılı kanun 60 inci maddesinde belirlenmiş genel sağlık sigortalısı ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin GSS hak sahipliğini oluşturmaktadır. SPAS sorgulama yapıldığı anda sorgulanan kişinin GSS kapsamındaki sağlık yardımlarına müstahaklık durumunu belirlemektedir.

Nacar açıklamasının devamında, "SPAS` da T.C. kimlik numarası ile provizyon sorgulaması yapılınca öncelikle nüfus kayıt kütüğüne gidilerek kişinin doğum, evlenme boşanma, ölüm vb. tüm nüfus bilgileri kontrol edilmektedir. Ölüm halinde provizyon otomatik olarak sonlandırılmakta; evlenme ve boşanma hallerinde provizyon durumu sigortalının son durumuna uygun meri mevzuata göre güncellenmektedir. GSS kapsamındaki kişilerin yeni doğan çocukları nüfus kütüğü kayıt tarihi itibariyle otomatik olarak açılmaktadır. Sistem tüm kayıtları otomatik olarak taramakta aktif olunması gereken statüde ( 4a, 4b, 4c, 60.cl,60.c3, 60g vb) tespit etmekte borç kontrolü yapmakta ve sigortalılık türüne göre sağlık yardımına hak kazanma koşulu olan 30 gün şartı yerine getirmesi bakımından son bir yıl içerisinde farklı statülerde geçen prim ödeme gün sayılarını tespitini ve birleştirmesini yapmaktadır.
 
Kısacası tescili yapılan sigortalılarımızın eş ve 18 yaşından küçük çocuklarının sağlık aktivasyonları sigortalının kurumumuza müracaatı olmadan otomatik olarak yapılmaktadır. 18 yaşını geçen çocukları için son mevzuata uygun şekilde kontrolü yapılarak öğrenci iseler öğrenci belgelerini ibraz etmek suretiyle sağlık güvenceleri açılmaktadır. Sigortalılarımızın anne ve babaları içinde beyan vermeleri gerekmektedir." İfadelerini kullandı
(Ali Durmaz-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir