• DOLAR 32.585
  • EURO 34.861
  • ALTIN 2495.217
  • ...
GAÜN`de "Proje Pazarı" yarışması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Bölümü ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) işbirliğiyle düzenlenen "Proje Pazarı" yarışmasında birbirinden ilginç 137 proje sergilenirken dereceye girenlere ödülleri düzenlenen törenle verildi.

GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezindeki sergi ve ödül töreninde konuşan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, proje pazarında birbirinden ilginç ve umut veren projeler bulunduğunu söyledi.

Gür, "Burada çok güzel ve gelişmeye müsait eserler var. Bazıları şunu diyebilir; bunlar daha prototip aşamasında. Ama bu bitirme ödevi. Eğer öğrencilerimiz baz ve klasik düzeyde gayretle bazı şeyleri başarabiliyorlarsa, hayal edebiliyorlarsa ve onu üretime katkı sağlayacak düzeye getirebiliyorlarsa bunun ilerisi gelecek demektir. Bu konuda hiç tereddüdümüz yok." dedi.

GAÜN'ün bahar şenliklerinin konseptini değiştirerek bilim, kültür, sanat ve spora eş güdümlü olarak bu ARGETİ pazarının yansıtıldığı bir etkinliğe dönüştürüleceğini belirten Gür, "Böylelikle herkes, şehir ve diğer erkler de bu projelere tanık olacaklar. Mesela, ben tıpçı olduğumu daha yakın gözlemledim. Tıbba yönelik, biyomedikalle ilgili bazı güzel prototip projeler var, geliştirilebilir. Sözgelimi, robotik cerrahlar projesi. Bu aşamaya getirebilmek belki zaman alabilir. Fakat bu aşamaya getirebilmek için prototipleri üretebiliyorsa öğrencilerimiz gelecekte bunu yapabilecek potansiyelleri de var demektir. Bütün projelerin çok değerli olduğunu ve bütün projelerin geleceğe vizyon oluşturacağını düşünüyor. Emek sarf eden herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

GAÜN Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ergün Çelebi ise proje pazarının üniversite ve sanayi işbirliğinin gelişmesine önemli katkı sağladığını kaydetti.

Çelebi, "Bu projeler doğrudan sanayideki problemi ele almıyor. Ancak sanayicilerin veya kamuoyunun da üniversitenin yeteneklerini görmesi açısından önemli. Projelerimiz elektronik tasarım, yazılım tasarımı, endüstriyel tasarım ve mekanik tasarım olmak üzere 4 ayrı tasarımdan oluşuyor. Bunlar prototip aşamasındadır. Prototipin bir adım sonrası ise üretimdir. Üretime geçebilmek için de öncelikle bunların testlerden geçmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Çelebi, "Öğrencilerimiz bu projeleri üç aylık gibi kısa sürede yaptılar. Normalde 3 aylık proje süresinde ancak bir literatür taraması veya malzeme temini olabilir. Çok kısa bir süre içerisinde böylesine güzel projeler yaptıkları için öğrencilerimizi de tebrik ediyorum. Önümüzdeki dönemlerde artık dördüncü sanayi devrini konuşacağız. Bu sanayi devrinde akıllı robotlar başta olmak üzere kendiliğinden hareket eden arabalardan, sensörlerle donatılmış arabalardan bahsedeceğiz. Bu sensörlerle de haberleşerek arabalar trafikte uyum içerisinde hareket edecek. Biz de ülke olarak bunlara hazırlıklı olmamız lazım." diye konuştu.

EMO Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan da elektronik, haberleşme, biyomedikalin günümüzün en geçerli ve popüler sektörleri olduğuna işaret ederek, "Öğrenci arkadaşlarımız çok kıymetli projeler hazırlamışlar. Her biri ülkemiz için ayrı bir değer, her biriniz ayrı bir değersiniz. Fikirler filizlenmiş ve somutlaşmış. Teknoloji takip edilmiş. Dolayısıyla bu çalışmaları çok kıymetli buluyoruz. Bizler de Elektrik Mühendisleri Odası olarak hem öğrencilerimizin hem meslektaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz." diye belirtti.

Elektrik-Elektronik Bölümü öğrencilerinin havacılık, robotik, otomasyon, elektronik, elektromanyetik, enerji, iletişim, bilgisayar, kontrol, ölçüm, güç sistemleri ve sinyal işleme temalı 137 eserin katılımıyla açılan sergide ilk üç dereceyi paylaşan öğrencilere çeşitli hediyeler verildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir