• DOLAR 32.323
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2282.341
  • ...
Yarım asırdır aynı dükkânda tenekeye şekil veriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gelişen teknolojiye direnmeye çalışan en eski el sanatlarından biri olan tenekecilik mesleğini ilerlemiş yaşına rağmen sürdüren 60 yıllık teneke ustası Mehmet Aydın Erkabalcı (78), yıllara ve teknolojiye adeta meydan okuyor.

Tarihi 15`inci yüzyıla dayanan teneke, günümüzde pek çok nesnenin yapımında kullanılıyor. Kova, huni, soba, soba borusu, tatlı kalıpları, gaz ve yağ tenekeleri, konserve kutuları, kumbara ve daha pek çok gereçte kullanılan teneke, teknolojinin gelişmesi ve makineleşmenin etkisiyle seri üretime geçilmesi ile mesleği bitirme noktasına getirdi.

Mesleğin son temsilcilerinden olan tenekeci Mehmet Aydın Erkabalcı, yaşına göre halen dinç olmasını da her sabah erkenden gelip dükkânını açıp büyük bir azim ile çalışmasına bağlıyor. 60 yıldır aynı dükkanda tenekecilik mesleğini devam ettiren Erkabalcı, gelişen teknolojiye inat yarım asrı aşkındır tenekelere şekil verdiğini söyledi.

7 yaşında tenekecilik mesleğine çırak olarak başladığını söyleyen Erkabalcı, “Bizim mesleğimizde fazla yetişen insan kalmadı. Artık çırak yetiştiremiyoruz. Benim gibi tezgahı olan devam ettiriyor. Gaziantep'te benden başka bu işi yapan kalmadı.” dedi.

“60 yıldır bu işi yapıyorum”

Gelişen teknolojinin de etkisiyle teneke eşyalara talebin gün geçtikçe azaldığını belirten Erkabalcı, eski yöntemleri kullanarak bazı eşyalar üretmeye devam ederek ayakta kalmaya çalıştığını belirtti.

60 yıllık meslek hayatında 5 çocuğunu evlendirdiğini belirten Erkabalcı, şimdilerde ise ancak geçimini sağladığını ifade ederek, “7 yaşından beri bu mesleği yapıyorum. Bu dükkândan 4 tane kız gelin ettim. Birde rahmetli olan oğlum vardı; onu evlendirdim. Çok şükür buradan geçimimizi sağlıyoruz. 60 yıldır bu işi yapıyorum. 60 senedir bu dükkânda çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

“Eski teneke ustalarından kimse kalmadı”

Mesleğin son temsilcisi olduğunu ve eleman yetişmediği için mesleğinin artık son demlerini yaşadığını söyleyen Erkabalcı, “5 tane kalfam vardı. Şimdi onların hiç biri kalmadı. Benimle beraber bu meslek kayboluyor. Bu işleri yapacak kimse kalmadı. Antep`te eski teneke ustalarından kimse kalmadı. Tenekeden tatlı kalıpları ve diğer teneke malzemelerini yapıyorum. 78 yaşındayım. Hâlen çalışmaya devam ediyorum. Çalışmazsam çökerim, çalışacağız, çalışmadan olmaz. Dostlardan aldığımız dualarla çok şükür ayaktayız.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)  










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir