• DOLAR 32.475
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2427.792
  • ...
Rusya`nın bir sonraki durağı… Libya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya son zamanlarda diğer güçlerle yaptığı mücadelesinde önemli adımlar attı. Coğrafi sınırlarının dışına yönelerek etkisini bütün bölgeye yaymaya başladı. İlk olarak Ukrayna`ya girdi. Ardından Suriye`ye, gördüğümüz kadarıyla bir sonraki durağı Libya olacaktır.

*Suriye bataklığından elde ettiği kazanımları

Rusya, Türkiye`yle beraber Suriye`deki krizi bitirmek için hızlı adımlar atıyor. Suriye`deki savaşın bitirilmesi için rejim ve muhalefet arasında müzakereler başlattı. Bölgede kendisine fayda verecek şekilde Suriye haritasının şekillenmesine yönelik ilk taşı koydu. Öyle görünüyor ki, bunu başaracak da. Çünkü bunu başarırsa Suriye`deki bataklıktan, düşük maliyetle siyasi ve askeri başarılar kazanacaktır.

İlk olarak siyasi kazanımları

Rusya, Suriye`deki politikasını uluslararası toplumlara kabul ettirdi. Birbiriyle çelişen bütün taraflar, onu kabul etmeye başladı. Bu normal bir durum haline geldi. Şu an Suriye`deki çatışmaların bitirilmesi için yuların tamamen Rusya`nın elinde olduğunu görüyoruz. Ateşkese kendisi karar verdi. Yine kendisi müzakere masasının yeri ve zamanına karar verecektir. Yine bunun gibi birçok durumu elinde tutuyor.

İkincisi: Askeri kazanımları

Rejimin ve onunla beraber hareket eden grupların ahmaklığından yararlanarak Suriye`ye girdi. Suriye topraklarında askeri üsler inşa ederek, bölgedeki gücünü arttırma peşindedir. Ayrıca, Akdeniz sahillerini kontrolü altına almak istiyor. Orada askeri çalışmalarını sürdürüp, Batı`nın bölgeyle irtibatını kesmeyi hedefliyor.

*Suriye savaşından en kârlı çıkan Rusya`dır

Bütün devletler, Rusya, Avrupa, Amerika, hatta İran ve çeşitli diğer devletler, Suriye`deki savaşta bir tarafı destekleyerek savaşa müdahil oldu. Bütün devletler kendi maslahatı ve Suriye`yi hâkimiyetine alma hırsıyla tutuşuyorlardı. Ancak bunların en şanslısı Rusya`ydı. Siyasi, askeri ve diplomatik olarak en büyük pay sahibi oldu. 

Rusya`nın Suriye`deki başarısını gören Avrupa devletleri Libya`daki siyasi sorunu çözmek için harekete geçti. Libya`da Vifak hükümeti yani Libya Ulusal Vifak Hükümetine şartlı güvence vererek istikrar sağlamaya çalıştılar. Çünkü Libya sahillerinden Avrupa devletlerine çok ciddi göçler yapılıyor. Onlar da bunu bir an önce istikrarı sağlayıp bu göçleri durdurmak istiyorlar. Diğer taraftan Hafter, Avrupa`nın planını beğenmeyerek Rusya`ya yöneldi. Tabi bu Rusya`nın istediği bir durumdur. Bunun için büyük bir iştiyakla General Halife Hafter ile anlaşarak, destek vermeye başladı.

*Rusya`nın bölgedeki kazanımları ve hedefi

Avrupa ve Amerika, Rusya`nın Suriye`deki politikasına karşı mağlup olduktan sonra Rusya, Suriye`deki krizin sonlanması için Türkiye`ye yönelerek ilişkilerini güçlendirdi. Ayrıca uzun süredir aralarındaki kriz nedeniyle yapılan zararı ortadan kaldırma, karşılıklı iki ülke arasındaki ticareti ilerletme ve ekonomik ilişkileri geliştirme yoluna gitti. Diğer yandan Rusya Akdeniz`e hâkim olmak istiyor. Özellikle bölgede iki noktayı merkez alarak etkisi altına almaya çalışıyor. Birinci nokta, Suriye`de askeri üssünü kurup Akdeniz sahillerine nüfuz etmesi ve ikinci nokta olan General Halife Hafter`in hâkimiyetinde olan Libya`nın doğusundaki Akdeniz sahilleriyle birleştirmektir. Böylece Rusya oradan rahat bir şekilde Mısır ve diğer komşu ülkelerle ticaret yapıp, silah satabilir.

Bunu başarırsa bölgede Rusya`ya ait daha önce benzeri görülmemiş bir askeri cephane olur. Böylece uluslararası topluma istediklerini yaptırabilir. Ayrıca Batı ve Amerika`nın bölgedeki çıkarları için tehdit olur.

Muhammed Uveys

Çeviri: Mücahid Temel

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir