• DOLAR 32.333
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2280.994
  • ...
Merhametli Olmanin Fazileti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRAHUBER

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: "Cennet'e sadece merhametliler girecektir." Orada bulunan sahabeler: “Ya Rasulallah! Biz hepimiz merhametliyiz” dediler. Peygamber Efendimiz (sav) onlara söyle cevap verir; "Sırf nefsini esirgeyen kimse merhametli değildir; merhametli kimse hem kendini ve hem de baskalarını esirgeyendir."

insanin kendine karşı merhametli olması; kendini Allah (cc)'in azabından esirgemesi, yasaklarin: islemekden, emirlerini yapmaktan sakınmasıdır. Bu da günah işlemekten vazgeçerek, işlenmiş günahlardan tövbe ederek, ibadet ederek ve ibadet ederken sırf Allah (cc) rızasını gözeterek olur.

Başkasına karşı merhametli olmakta İslam'ın tesbit ettiği kul haklarına ve canlılara hürmet ve başkalarına zarar vermemektir. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

"Müslüman eli ile ve dili ile başkalarına zarar vermeyen, hayvanlara merhamet ederek onları güçleri dışında kalan iş ve yüklere koşmayandır." Peygamber Efendimiz (sav) söyle buyuruyor:

"Adamın biri, bir gün yolda giderken susuzluktan yanacak gibi olur, bir kuyu bulur, basamaklarından inerek suyun yanına ulaşır, kana kana içerek yukarıçıkar. Bu orada gözüne susuzluktan dili sarkmış bir köpek ilişir, içinden “Bu zavallı köpek, az önce benim olduğum gibi şiddetli bir susuzluk çekiyor” der. Yeniden kuyuya iner, ayakkabısına su doldurur ve köpeğe bu suyu verir, hayvanın susuzlugunu giderir. Adamın bu davranışı Allah (cc)'ın hosuna gider, karşılık olarak onun günahlarını affeder. Dinleyen sahabeler, Peygamber Efendimiz(sav)'e “Hayvanlardan dolayı da ecir kazanabilir miyiz?” diye sordular. Peygamber Efendimiz “Her ciğeri kurumamış (canlı) varlık sayesinde ecir kazanılır.”

Hazreti Hasan'ın (ra) bildirdiğine göre Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: "Ümmetimin seçkinleri, çok oruç tuttukları için ve cok namaz kıldıkları için değil, herkese karşı temiz kalpli, cömert ve merhametli davranmaları sebebiyle cennete girerler." Yine Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: "Başkalarına karşı merhametli davranmayanlar, esirgenmez. Başkalarının kusurlarını bagışlamayanların günahları affedilmez."

Enes bin Malik (ra)`ten rivayet edildigine göre, Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor:

"Yâ Enes, şu dört şey müslümanların senin üzerindeki haklarındandır:

1) İyilik yapanları destekleyeceksin.

2) Günahkarlar için Allah (cc)'den af dileyeceksin.

3) Hastalarını ziyaret edeceksin.

4) Tövbekarlarına sevgi göstereceksin.”

Anlatıldığına göre, sahabelerden Ebu Derda (ra) çocukların arkasından gider ve yakaladıktan serçeleri onlardan satın alarak “Haydi gidin” diyerek salıverirdi.

Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor:

"Birbirlerine merhametli davranmakta, birbirlerini sevmekte ve aralarında yakın münasebetler yürütmekte müminler, bir yeri sancıdığı zaman geriye kalan kısmının ateşi çıkan ve uykusu kaçan canlı bir vücud gibidir."

Hikaye edilir ki: Hazreti İsa (as) bir gün yolda İblis ile karşılaşır, bir elinde bal, diğerinde kül vardır. Hazreti İsa (as) ona: “Ey Allah`ın düşmanı, bu bal ile külü ne yapacaksın?” diye sorar. İblis şöyle cevap verir: “Balı dedikoducuların ağzına çalıyorum ki, hiç dilleri takılmadan dedikodunun doruğuna ulaşsınlar. Külü ise başkaları onlara hor gözle baksın diye yetimlerin yüzlerine serpiyorum."

Peygamberimiz (sav) şöyle buyuruyor: "Yetim, bir tokat yediği zaman ağlayınca onun sesinden Rahman'ın arşı sarsılır ve Cenab-ı Allah (cc) meleklerine şöyle buyurur: “Ey meleklerim! Ana babasını toprak altında gizlediğim şu yavruyu kim ağlatıyor?"

Peygamberimiz (sav) şöyle buyuruyor:

"Kim bir yetimi yedirir, içirir ve bakarsa: Allah onu muhakkak cennete koyar." Yine Peygamberimiz (sav) şöyle buyuruyor: "Cömertlik, dalları yeryüzüne sarkmış bir cennet ağacıdır, bu dallardan birine tutunan kimse, onun rehberliğinde cennete varır." Câbir (ra)`ten rivayet edildiğine göre, Peygamberimiz(sav)`e: “En faziletli amel hangisidir?” diye sorarlar. Peygamber Efendimiz (sav): “Sabır ve cömertlik” diye cevap verir.

Mikdam İbni Süreyh (rahimehullah) bildiriyor, o babasından, babası da dedesinden duymuş, dedesi demiş ki: "Ben Peygamber Efendimiz (sav)`e: “Ya Rasulallah! Bana Cennet'e girmeme vesile olacak bir amel söyle” dedim. Peygamber (sav) bana şöyle cevap verdi; "Yemek yedirmek, selam vermek ve tatli dilli olmak affa uğramayı icab ettirir..."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir