• DOLAR 32.565
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2431.773
  • ...
`Ebru sanatı insan ruhunu dinlendiriyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş Aile Destek Merkezinde (ADEM) ebru sanatı eğitimi veren Ebru Dost Furuncu, ADEM Merkezinde Ebru Sanatı eğitimi veren Ebru Dost Furuncu, Ebrunun insan ruhunu dinlendirdiğini ve sabrı örettiğini söyledi.

Furuncu, geçtiğimiz aylarda Antalya Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde 15 Temmuz şehitleri için 241 metrelik kumaş üstüne Ebru Sanatı yapma çalışmasına katılan 8 kişiden biri olduğunu belirterek, yapılan çalışmanın Guinness rekorlar kitabına girdiğini söyledi.

ADEM´de 14 kursiyere eğitim veren Furuncu, kursiyerlerin ebru sanatını severek yaptığını belirterek, bu sanata bir kez başlayanın bir daha uzak kalamayacağını belirtti. Kursta aylık 168 saat eğitim verildiğini hatırlatan Furuncu, kursiyerlere öncelikle zemin ebrularını öğrettiklerini, zemin ebrularından sonra ise çiçek ebrularını öğreteceklerini ifade etti.

"Ebrudaki asıl amaç Allah`a ulaşmaktır"

ADEM´de kullanılan bütün malzemelerin ücretsiz olduğunu söyleyen Furunucu, ebru sanatının yapıldıkça daha güzelinin yapılması için uğraşıldığını belirterek, “ADEM´in çok önemli bir özelliği var, burada kullandığımız malzemelerin hepsi ücretsiz. Yani maddi açıdan önemli destek oluyor. Biz burada ebru sanatını kumaş ve ahşapta denedik, olumlu sonuçlar verdi. İleriki aşamada bunu artırmayı düşünüyorum. Ebrudaki asıl amaç Allah`a ulaşmaktır. Ebru sanatına ulaştığında aslında bu sanatın öyle çok ulaşılmaz olmadığının farkına varıyorsun. İçine bir girdikten sonra çıkmak istemiyorsun. Ebru, insan ruhunu dinlendiren ve sabrı öğreten bir sanattır. Yaptıkça, her yaptığınız çalışmanın aslında tam amacına uymadığını fark ediyorsunuz. Ama bıkmıyorsunuz. Sürekli yapmaya çalışıyorsunuz, en güzelini bulana kadar... Tabi ebru sanatı tektir, bir daha aynısını asla çıkaramazsınız. Bir kara kalemde veya bir yağlı boyada aynı eseri çıkarabilirsiniz ama ebru sanatında aynısını çıkarmanız mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

“Osmanlı'da resmi evraklarda ebru sanatı kullanılıyordu”

İlk çiçek ebrusunun 1979 yılında Necmettin Okyay tarafından yapıldığını belirten Furunucu, “Osmanlıda ebru hastalık tedavisinde ve resmi evraklarda kullanılıyordu. Ebru ney dinletisi eşliğinde yapılıyor. Ebru evveliyatında Türklere dayanan bir sanattır. Osmanlı`da hastalıkların tevdisinde kullanılan bir sanattır. Suyun sesi hastaları dinlendiren bir sestir. Hastaların tedavisi dışında da Osmanlı'da resmi evraklarda ebru kullanılırmış. Sebebi ise çok karışık olduğundan taklidi yapılamadığı için ebru sanatı kullanılıyormuş. 1979 yılında ilk çiçek ebrusu Necmettin Okyay tarafından yapılmış.” şeklinde konuştu. (Ayetullah Tarhan-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir