• DOLAR 32.494
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2434.271
  • ...
`Diyarbakır`da yatırım yapılabileceğini kanıtlayacağız`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da Dicle Üniversitesi ve İktisat Kalkınma Vakfı tarafından "Avrupa Birliği Sürecinde Son Gelişmeler: AB Kriterleri, Uyum Çabaları ve Kazanımlar" adlı  panel düzenlendi. Panelde konuşan Vali Hüseyin Aksoy, Diyarbakır'ın yaşanılabilir ve yatırım yapılabilir bir şehir olduğunu söyleyerek bunu kanıtlayacaklarını söyledi.

Panele Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Talip Gül, İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu  Başkanı Başkanı Ayhan Zeytinlioğlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ve diğer odalar katıldı.

Programda açılış konuşmasını yapan Vali Aksoy, “Avrupa Birliği süreci içerisinde Türkiye`de mülteci krizi gibi son gelişenler AB ilişkilerinde farklı bir dönüm noktası oluşturmuştur. Diyarbakır`ın dışarıdan bir olumsuz algısı var. Beraber bu olumsuz algıyı ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu panelin de amacı bu algıyı ortadan kaldırmaktır. Diyarbakır düşündüğümüzün ötesinde iyi olduğunu görüyoruz. Diyarbakır`ın yatırım yapılabilir ve yaşanabilir bir şehir olduğunu herkese kanıtlayacağız.” dedi.

Aksoy son olarak, şehir dışarıdaki Diyarbakırlı yatırımcıları kentte çağırmak için çalışma başlatacaklarını söyledi.

Daha sonra programda bir konuşma yapan İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu  Başkanı Ayhan Zeytinlioğlu, "Gümrük Birliği üyeliğimiz konusunda en önemli sorunlardan bir tanesi, AB`nin değişen ticaret politikalarıdır." dedi.

Zeytinlioğlu, "AB üçüncü dünya ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması imzaladığı zaman bizim o ticaret anlaşmasında müdahalemiz olmuyor. Bu neden ülkemize gelen bu ticarete vergi koyamıyoruz. Ancak bizim ürünler o ülkeye gitmesi halinde vergilenmesinde büyük sorunlar olarak önümüze çıkıyor. Mallarımız serbest dolaşıyor ancak kamyonlarımıza kota koyuyorlar." şeklinde konuştu.

Zeytinoğlu son olarak, "Bu da ürünlerimizin serbest dolaşımda AB`ye girmesine engel oluyor. Yine mallarımız serbest dolaşıyor ama bizler serbest dolaşamıyoruz. Vize için toplamda 72 kriter istediler. Bunların 65 tanesini tamamladık. Geriye 7 tane kaldı. Bunlardan biri, terörle mücadele, yolsuzlukla mücadele gibi sorunların çözülmesi isteniyor." diye konuştu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar da Diyarbakır'ın sosyal ve ekonomik fuarlara ihtiyacının olduğunu söyledi.

Sayar, "Diyarbakır genç nüfusu yüksek bir şehirdir. Gençlerimize istihdam sağlamak için okul açtık. Diyarbakır, cazibe merkezi programlarında yer aldığı için fırsatlardan yararlanılabiliyor. Sıkıntılı bir süreç yaşadık ancak şu an Diyarbakır, Türkiye`nin güvenli şehirlerinden ve yatırımlara uygun yerlerinden biridir." dedi. (M. Sıddık Bilge, Osman Yürür-İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir