• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayii Destekleme Vakfı (MEKSA), "Genç Girişimci Sayısını Artırarak İşsizliğin Önündeki Engelleri Tespit Etmek ve Bu Engelleri Kaldırmak" isimli projenin açılış toplantısını düzenledi.

Bir otelde düzenlenen açılış toplantısına bölgedeki iş adamları da katıldı. Proje hakkında bilgilendirmelerde bulunan DOSİAD Başkanı A. Aziz Özkılıç, proje ile yüzlerce gence girişimcilik eğitimi verileceğini belirtti.

Projelerinin İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandığını dile getiren Özkılıç, Diyarbakır'ın, işsizlik verilerine göre Türkiye'de son sıralardaki iller arasında yer aldığına değindi.

Özkılıç, "Bütün bu veriler projemizin çıkış noktasıdır. Daha önce elde ettiğimiz veriler ve projemizin hazırlık aşamasında yaptığımız araştırmalar bizlere bu gerçeği göstermektedir. Özellikle sanayicilerimizin kalifiye eleman bulamadıklarından, gençlerimizin ise mesleki yetersizliklerinden ve mesleki eğitim olanaklarının eksikliğinden şikâyet ettiklerine tanık olduk. Bununla birlikte gençlerimizin iş kurmaları konusunda maddi ve manevi yetersizlikleri iş alanlarının eksikliği diye bir şikâyet konusu olarak sık sık karşımıza çıkmaktadır." dedi.

Girişimcilik eğitimi alıp işlerini kurmak isteyen gençlerin KOSGEB'in hibe ve kredi desteklerinden faydalanabileceğini dile getiren Özkılıç, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu amaçla projemiz kapsamında en az doksan kişiye KOSGEB onaylı girişimcilik eğitimi, en az yirmi kişiye insan kaynakları eğitimleri, en az yirmi kişiye uygulamalı kaynakçı eğitimleri verilecek. En az 500 kişilik işsiz ve işveren grubu ile anket çalışması yapılacaktır. Bununla birlikte girişimcilik eğitimi alan gençlerin devlet hibe ve desteklerinden faydalanmaları için dört ay süre ile KOBİ danışmanlığı hizmeti verilecektir. Bu danışmanlık hizmeti ile işlerini kurmak isteyen gençlerimiz KOSGEB'in hibe ve kredi desteklerinden daha rahat bir şekilde faydalanabileceklerdir."

Karacadağ Kalkınma Ajansı (KKA) Genel Sekreteri Hasan Maral, bölgede girişimcilik kültürünün yaygınlaşmasının önemsendiğini belirtti.

Maral, "Bu ilk iş yılı içerisinde işletmelerin yüzde 90`ının başarısız olduğu görünüyor. Bu noktada salt girişimcilik eğitimleri yetmiyor. Bunları uygulamalı hale getirmek de önemli. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Bir pilot uygulama olarak görüyoruz. Bizler de misyon olarak bundan sonraki süreçte tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde ayakları yere basan ve ticarileşebilecek, iş hayatına katkı sağlayabilecek somut çalışmalar yürütmenin faydalı olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın 4 Eylül 2016 tarihinde Diyarbakır'da açıkladığı "Cazibe Merkezleri Programı" hakkında da konuşan Maral, "Program çok kapsamlı olduğu için mevzuat düzenlenmesinin iyi hazırlanması gerekiyordu. Bu yönüyle 22 Kasım 2016 tarihinde paketin yetkilerinin Kalkınma Bankası'na verildiğine dair ilk mevzuat yayınlandı. Geçtiğimiz günlerde 11 Ocak tarihinde de konuya ilişkin usul ve esaslar yayınlandı. Programın 23 ili kapsıyor olması ve iller arasında Diyarbakır'ın da olması bizim açımızdan çok önemli. Paketin açıklandığı ilk günden bu yana sadece Diyarbakır'da yaklaşık 120 yatırımcıyla görüştük. Diyarbakır ve Şanlıurfa'da ön talep formu doldurup Kalkınma Bankasına başvuran ciddi sayıda yatırımcı var. Bu noktada organize sanayi bölgemiz hızlıca ilave alanlar oluşturmaya çalışıyor. 2017 yılı içerisinde ilk kazma vurulacak. Cazibe Merkezleri Programı, bina inşaatından tutun da yatırımcıya işletme kredisi vermeye kadar birçok destek unsurunu kapsıyor. Bu yönüyle yatırımcının ihtiyaç duyacağı ve ilk dönemlerde sıkıntı yaşadığı birçok şeye de çözüm getirecek bir paket olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkanı Hakan Akbal da Cazibe Merkezleri Programı'na dâhil olan illerin sayısının fazla olmasını eleştirdi.

Bugüne kadarki en büyük yatırımdan bahsedildiğini ancak sahaya bir şey yansımadığını dile getiren Akbal, şunları söyledi:

"Bölgemiz altıncı teşvik bölgesindedir. Açıklanan paketlerden bir ders alınarak yeni bir uygulamanın hayata geçmesi gerekiyor. Bugün doların istikrarsızlığını hep beraber görüyoruz. İnsanlar perişan durumda. Özellikle üretim, ithalat ve ihracat yapan insanlar çok zor durumda. Güçlü yönlerini konuşuyoruz ama zayıf yanlarını da konuşmak gerekiyor. Cazibe merkezleri programı noktasında bu illerin dört ilden fazla olması doğru değil. Bundan 12-15 sene önce de cazibe programı noktaları açıklandı. O zaman da başta dört ildi. Sonra siyasal baskı sonucu bu rakam genişledi. Bu rakamın genişlemesi özelliğini yitiriyor. Bence bu rakamın 23 olması Diyarbakır için handikap."

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ise verilen desteklerin küçümsenecek gibi olmadığını söyledi.

"Büyük yatırımlar olacak bekleyişi içerisine girmemek lazım"

Bedirhanoğlu, "Ancak ülkemizde son dönemde oluşan atmosfer ve iklime baktığımızda bölgemizde var olan bir takım endişeler var. Büyük yatırımlar olacak bekleyişi içerisine girmemek lazım. Önümüzdeki dönemlerde birlikte yaşayıp göreceğiz." diye belirtti.

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı İhsan Uğurlu ise piyasanın durumunun endişe verici olduğunu ve huzur olmadığı sürece kimsenin bölgede yatırım yapmayacağını ifade etti. (M. Hüseyin Temel/Osman Yürür–İLKHA)