• DOLAR 32.597
  • EURO 34.775
  • ALTIN 2494.749
  • ...
Çınar`daki bombalı araç saldırısının üzerinden bir yıl geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçen yıl 13 Ocak Çarşamba gecesi bir tondan fazla patlayıcı kullanılarak gerçekleştirilen ve aralarında çocuk ile kadınların da olduğu 6 kişinin hayatını kaybettiği, 39 kişinin de yaralandığı Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki saldırı unutulmuyor.

Gerçekleşen saldırıda; Lokman Açıkgöz (33) ve çocukları Murat Alper Açıkgöz (8), Ecrin Açıkgöz (1) ile Esra Köse Başalan (31), Mevlüde İrem Çiftçi (4), polis Mehmet Şenol Çiftçi (29) hayatını kaybetmişti.

Patlamanın ardından zarar gören 655 ev ve iş yeri sahiplerine bir milyon 751 bin lira, Çınar Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mehmet Akif Ersoy İlkokulu ile Zübeyde Hanım Anaokuluna 210 bin lira, Yeşil ve Eski Mahalle camilerine de 5 bin lira ödeme yapılmıştı.

Çınar'daki bombalı saldırı sonrası itfaiyenin ihmali gerekçesiyle belediye hakkında ve ilgili Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Acil Hizmetler Başhekimliğine bağlı sağlık çalışmalarının olaya gereğince müdahale etmediği yönündeki iddialarla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

PKK tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili tutuklanan 2 kişi hakkında geçen günlerde açıklanan iddianamede olaydan sonra gözaltına alınan H.D. ve İ. Ö'nün el, yüz ve elbiselerinde patlayıcı kalıntılarının tespit edildiği belirtilirken, diğer sanıklar N.C. ve M. A'nın saldırıda kullanılan kamyonu olaydan 6 gün önce satın aldıkları ve 2 şüpheli arasında devir yapıldığının belirlendiği bildirildi.

İddianamede, tutuklu sanıklar H.D. ile İ.Ö'nün "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak", "kamu görevlisini öldürmek", "kamu görevlisini öldürmeye teşebbüs", "tasarlayarak öldürmek", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak" ve "mala zarar vermek" suçlarından 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet, 7 bin 380'er yıl ve bombalı aracı satın alarak PKK'ye verdikleri gerekçesiyle N.C. ve M.A. hakkında da "aynı suçlara yardım eden sıfatıyla katıldıkları" iddiasıyla 4 bin 140'ar yıla kadar hapis cezası istendi.

İlk olarak geçen yıl 13 Ocak`ta Çınar`da gerçekleşen bombalı araç saldırısından ardından bugüne kadar benzeri şu saldırılar yaşandı:

Ankara saldırısı

17 Şubat`ta Ankara`nın Çankaya ilçesinde devlet binalarına yakın bir noktada askeri servis araçlarının geçişi esnasında bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. 29 kişinin hayatını kaybetti, 61 kişi yaralandı.

İkinci Ankara saldırısı

13 Mart`ta Ankara bir kez daha hedef oldu. Kızılay Meydanı`na yakın bir noktada gerçekleşen bombalı saldırıda 37 kişi hayatını kaybetti, 125 kişi yaralandı.

İstanbul İstiklal Caddesi

19 Mart`ta İstiklal Caddesi`nde canlı bomba turistleri hedef aldı, 4 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi yaralandı.                                                                                                                                                                                                                                                      

Diyarbakır/Bağlar

31 Mart`ta Diyarbakır Otogarı yakınlarında bomba yüklü bir araçla saldırı gerçekleştirildi. 7 polis hayatını kaybetti, 13`ü polis 27 kişi yaralandı.

Mardin/Kızıltepe

2 Nisan`da Mardin`in Kızıltepe ilçesinde PKK askerlik şubesine bomba yüklü araçla saldırdı. Patlamada bir kişi hayatını kaybederken 3`ü çocuk, 2`si asker 11 kişi yaralandı.

Bursa

27 Nisan`da Bursa Ulu Camii yakınında canlı bomba kendisini patlattı. 13 kişi yaralandı.

Gaziantep

1 Mayıs`ta Gaziantep`te Emniyet Müdürlüğü binasının bulunduğu bölgede canlı bomba saldırısı gerçekleştirildi. 3 polis hayatını kaybederken, 22 kişi ise yaralandı.

Diyarbakır/Bağlar

10 Mayıs`ta Diyarbakır`ın Bağlar ilçesinde polis servisine bombalı saldırı gerçekleştirildi. 12`si polis 45 kişi yaralandı.

Diyarbakır/Sur

12 Mayıs`ta Diyarbakır`ın Sur ilçesine bağlı Dürümlü köyünde PKK'liler tarafından bomba yüklü kamyonun infilak ettirildi. Patlamada 16 kişi hayatını kaybetti.

İstanbul/Sancaktepe

12 Mayıs`ta İstanbul`un Sancaktepe ilçesinde TSK personelini taşıyan servis aracının geçişi esnasında, park halindeki bir aracın patlaması sonucu gerçekleşen saldırıda 8 kişi yaralandı.

Vezneciler saldırısı

7 Haziran`da Vezneciler`de zırhlı polis araçlarına yönelik gerçekleştirilen saldırıda 7`si polis olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti, 35 kişi yaralandı.

Tunceli/Ovacık

13 Haziran`da Tunceli`nin Ovacık ilçesinde bomba yüklü aracın adliye lojmanları önünde infilak ettirilmesi sonucu 2`si polis 9 kişi yaralandı.

Mardin/Midyat

8 Haziran`da Mardin`in Midyat ilçesi Emniyet Müdürlüğüne bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Bir polis ve 2 vatandaş hayatını kaybederken, en az 30 kişi yaralandı.

Atatürk Havalimanı

28 Haziran`da Atatürk Havalimanı dış hatlar terminalinde bombalı intihar saldırısı düzenlendi, bekleyen yolcuların üzerine ateş açıldı. 44 kişi hayatını kaybederken, 237 kişi de yaralandı.

Mardin/Kızıltepe

10 Ağustos`ta Mardin`in Kızıltepe ilçesindeki bombalı saldırı sonucunda biri polis 3 kişi hayatını kaybetti. 15`i sivil 20 kişi yaralandı.

Diyarbakır/Çınar

15 Ağustos`ta Diyarbakır`ın Çınar ilçesinde Bölge Trafik İstasyonuna bomba yüklü araçla saldırı yapıldı, biri çocuk 3 sivil ve 5 polis hayatını kaybetti, 20 kişi de yaralandı.

Elazığ

18 Ağustos`ta Emniyet Müdürlüğüne bombalı araçla düzenlenen saldırıda 3 polis hayatını kaybetti, 217 kişi de yaralandı.

Gaziantep

20 Ağustos`ta Gaziantep`te sokakta yapılan kına gecesine düzenlenen bombalı saldırıda 51 kişi hayatını kaybetti, 91 kişi de yaralandı.

Şırnak/Cizre

26 Ağustos`ta Şırnak`ın Cizre ilçesinde emniyet müdürlüğüne bomba yüklü bir kamyonla saldırı düzenlendi. Saldırıda 11 polis hayatını kaybetti, 3`ü sivil olmak üzere 78 kişi yaralandı.

Van

12 Eylül`de Van AK Parti il başkanlığı binası yakınında gerçekleşen patlamada 53 kişi yaralandı.

İstanbul/Yenibosna

6 Ekim`de İstanbul Yenibosna'da 75'inci Yıl Polis Merkezi yakınında bomba patlatılması sonucunda 10 kişi yaralandı.

Hakkari/Şemdinli

9 Ekim`de Hakkari`nin Şemdinli ilçesine 20 kilometre uzaklıktaki Durak Jandarma Karakoluna bombalı kamyonetle düzenlenen saldırıda 10`u asker 15 kişi hayatını kaybetti, 13`ü asker 26 kişi yaralandı.

Diyarbakır

4 Kasım`da Diyarbakır`ın Bağlar ilçesinde gerçekleştirilen bombalı saldırıda 10 sivil ve iki polis hayatını kaybetti, yaklaşık 378 kişi de yaralandı.

Mardin/Derik

11 Kasım`da Mardin`in Derik kaymakamlık binasında gerçekleştirilen bombalı saldırıda kaymakam Muhammed Safitürk hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

Adana

24 Kasım`da Adana Valiliği otoparkında patlatılan bomba sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 33 kişi yaralandı.

Beşiktaş`ta çifte bombalı saldırı

10 Aralık`ta Beşiktaş`ın Vodafone Arena stadı yakınında çevik kuvvet polisine düzenlenen çifte bombalı saldırıda 37`si polis, 45 kişi hayatını kaybetti, 155 kişi yaralandı.

Kayseri

17 Aralık`ta Kayseri Erciyes Üniversitesi Kampusu önündeki bombalı araç saldırısında 14 asker yaşamını yitirdi, 56 kişi yaralandı.

İzmir

5 Ocak`ta İzmir Adliyesi'ne bombalı araçla düzenlenen saldırıda 1 polis ile 1 adliye çalışanı hayatını kaybetti, aralarında polislerin de olduğu 7 kişi de yaralandı.  (Vedat Aydın-İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir