• DOLAR 32.575
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2429.517
  • ...
`Kitap okumak önemli bir ihtiyaçtır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son dönemde kitap satış oranlarının düştüğüne dikkat çeken kitabevi işletmecileri, kitabevlerine olan teveccühün azalması ve internet üzerinden yapılan alışverişler nedeniyle kitapevlerinin kapanmanın eşiğine geldiğini belirttiler.

Toplumda kitap okuma alışkanlığının olmadığını ve günden güne var olan oranın da düştüğünü belirten kitapevi satış sorumlusu Hüseyin Coşar, "Kitap satışlarında önceki yıllara göre düşüş yaşanıyor. Zaten toplumda kitap okuma alışkanlığı da söz konusu değil. Genelde üniversite öğrencilerine, hocaların zorunlu kılarak aldırdığı kitaplar var. Fakat günümüzde o bile yok. Kitabı kitabevlerinde alma geleneği de kalmamış. Ne yazık ki kitabevinde kitaplara dokunarak, oradaki havayı teneffüs ederek kitap alma toplumumuzda yok olmuş durumdadır. Teknoloji çağında insanlar internete yönelmiş ve kitaplarını da internet üzerinden alıyor. Durum böyleyken, internet üzerinde yapılan alışverişler, birçok esnafı etkilediği gibi kitabevlerini etkiliyor." dedi.

Coşar, bilinen birçok yayınevi ve kitabevinin, internet üzerinde satın alınan kitaplardan dolayı kapanmanın eşiğine geldiğini aktardı.

"Telefondan okunan kitaplar ne kadar sağlıklı olabilir ki?"

Kitap okuma oranın son zamanlarda düştüğünü ifade eden Yılmaz Yıldırım isimli bir diğer kitap satıcısı ise "Kitap okumak insanlar için önemli bir ihtiyaçtır. Ama ne yazık ki son zamanlarda kitap okunma oranın düştüğünü görüyoruz. İlimizde açılan medreseler sayesinde Arapça kitaplarına ilgi artarken, roman benzeri kitapların satışları ise çok düştü. Teknolojinin sunduğu imkânlar nedeniyle herkes internette bulduğu bir kitabı telefonuna indiriyor ve oradan okuyor. Bu nedenle de işlerimizde büyük oranda düşüş yaşanıyor. Telefondan okunan kitaplar ne kadar sağlıklı olabilir ki? Telefon ışığının gözlere verdiği zararlar ortadadır. İnsanların sürekli kitap alması ve evde bir kitaplık oluşturması, okunma oranını artırdığı herkesçe bilinmektedir. Öncesinde insanların büyük bir kısmı boş zamanını kitap okuma ile geçirirken, şu an ise sosyal medyada geçirmektedir. Sosyal medyanın yaygınlaştığı bu dönmede kitap okuma oranının artmasını beklemek artık hayal oldu diyebiliriz." diye belirtti. (Sedat Karatay- İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir