• DOLAR 32.576
  • EURO 34.892
  • ALTIN 2428.647
  • ...
Ihlamur fiyatları cep yakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gribal enfeksiyonların arttığı soğuk kış aylarında önemli şifa kaynaklarından olan ıhlamur, kilosunun 200 TL'ye kadar yükselmesi tüketicilerin rağbetini azalttı. Satıcılar, fiyat artışını ıhlamurun yoğun olarak ihraç edilmesine bağladı.

Mardin`in Kızıltepe ilçesinde 24 yıldır şifalı bitkiler satan Abdülbaki Yıldız, 2 yıl önce kilosunu 80 TL`ye sattıkları ıhlamurun fiyatın yüksek olmasından dolayı satışlarının azaldığını bu yüzden tüketicilerin ıhlamurdan yeterince faydalanamadığını belirtti.

Soğuk kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren bitkilerin sadece hastalık zamanında değil sürekli tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Yıldız, "Aldığımız gıdaların vitamin yetersizliği nedeniyle kış soğuklarında daha çok rahatsızlıklar meydana geliyor. Bu rahatsızlıklar da baharatlarla gideriliyor. soğuk kış şartlarında illa ki bitki çayının tercih edilmesi gerekiyor. Bunun yanında hatmi çiçeği, keçiboynuzu… Bunlar da çok iyidir, kış ayları hastalıklarına bayağı faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için vitamin içeren bitkiler çok faydalıdır. Ihlamur, zencefil, kuşburnu… Bunlar bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bunları kullanmak için hastalanmaya gerek yok. Sürekli tüketilmesi gereken ürünlerdir." dedi.

"80 TL satılan ıhlamurun kilosu 200 TL'ye dayandı"

İç piyasada ıhlamur fiyatının çok yükselmesinden dolayı hem tüketicilerin hem de satıcı olarak kendilerinin şikâyetçi olduklarını belirten Yıldız,  sözlerine şöyle devam etti:

"Ihlamurun kilosu şuan da 200 liradan satılıyor. Özellikle ıhlamurun yurt dışına ihraç edilmesi iç piyasada fiyatının çok yükselmesine neden oldu. Bu konuda hem tüketiciler hem biz satıcılar çok şikâyetçiyiz. Piyasada az bulunan bir bitki. Kilosunu 80 liradan sattığımız ürün 2 yıl içerisinde 200 liraya dayandı. Daha önce 200-300 gram ıhlamur alan şu an 50 gramlık alımla ihtiyacını gidermeye başladı. Bu da halkın yeterince faydalanmamasına neden oluyor. Sürekli içilmesi gereken bazı bitkiler artık sadece hastalıksal boyutuyla alınmaya başlandı."

Yaşanan fiyat artışını ıhlamurun yoğun bir şekilde ihraç edilmesi nedenine bağlayan Yıldız, "Ihlamurun yurt dışına ihraç edilmesinin sebeplerinden bir tanesi de yurt dışındaki firmaların daha çok rağbet etmesidir. Bu yüzden Türkiye`de baya pahalandı. Doların yükselmesi de piyasaları bayağı etkiliyor. İhracat bir şekilde dursa ya da iç piyasada ıhlamur çoğalsa tüketim açısından daha iyidir." ifadelerini kullandı. (Mehmet Aslan- İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir