• DOLAR 32.517
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2433.248
  • ...
Meclis gergin açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meclis Genel Kurulu, anayasa değişikliği görüşmelerine devam edilecek olan dördüncü güne gergin başladı. Görüşmelerde anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçildi. İlk olarak 6. madde görüşülüp oylanacak. Söz konusu maddeyle, kuvvetler ayrılığı prensibine uygun olarak yasamanın yürütmeyi denetlemesi ile Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermesi, yasamanın görev ve yetkileri arasından çıkarılıyor. Meclis; Meclis Araştırması, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması ve Yazılı Soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanacak. Gensoru, denetleme yetkisinden çıkarılacak.

Meclis Araştırması, belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibaret olacak. Genel Görüşme, toplumu ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi şeklinde gerçekleştirilecek. Meclis Soruşturması, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar hakkında, anayasanın teklifle değiştirilen 106. maddesinin 5, 6 ve 7. fıkraları uyarınca yapılan soruşturmadan ibaret olacak. Yazılı Soru, en geç 15 gün içinde cevaplanacak. Milletvekilleri, yazılı soruları bakanların yanı sıra cumhurbaşkanı yardımcılarına da yöneltebilecek.

Meclis Araştırması, Genel Görüşme ve Yazılı Soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usulleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenecek.

6. madde şöyle:

"MADDE 6 - 2709 sayılı Kanunun 98'inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve kenar başlığı metinden çıkarılmıştır.

MADDE 98 - Türkiye Büyük Millet Meclisi; Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması ve yazılı soru yollarıyla bilgi edinme ve denetleme yetkisini kullanır. Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan incelemeden ibarettir. Genel görüşme, toplumu ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren belli bir konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülmesidir. Meclis soruşturması, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında 106'ncı maddenin beşinci, altıncı ve yedinci fıkraları uyarınca yapılan soruşturmadan ibarettir. Yazılı soru; yazılı olarak en geç on beş gün içinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamıyla araştırma usûlleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir."

Meclis gergin açıldı

Genel Kurul saat 14.00'te, Çarşamba gecesi yaşanan ve AK Parti'den 2 milletvekilinin yaralanmasıyla sonuçlanan kavganın gölgesinde açıldı. Kavga sırasında hasar gören kürsü ve kırılan mikrofonlar tamir edildi. Henüz paketin görüşmelerine geçilmeden gündem dışı konuşmaların yapıldığı bölümde AK Parti ve CHP grup başkanvekillerinin gece yaşanan kavgada birbirlerini suçlamaları üzerine Genel Kurul'da tansiyon yükseldi.

Gündem dışı konuşan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal'ın anayasa değişikliği paketini eleştirmesi üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan söz aldı. Turan, "Vursanız da kırsanız da biz bu teklifi millete götüreceğiz. Size rağmen götüreceğiz" dedi. Daha sonra kürsüye CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel geldi. Özel AK Partililere, "7 dakika dayanamadınız. Geldiniz 300 kişi bu kürsüyü devirdiniz. Kürsüyü Saray'a götürmeye kalktınız. Bir bardak çayımızı içmeye gelenler dün (Çarşamba)  buraya kanımızı içmeye gelmişti" sözleri üzerine gerilim arttı.

AK Parti'li ve CHP'li grup başkanvekilleri karşılıklı söz alarak birbirlerini eleştirirken Genel Kurul'da tansiyon yükseldi. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın oturuma ara verdi. Ancak verilen araya rağmen AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri yerlerinden kalkarak birbirlerine doğru yürüdü. Sözlü tartışmalar devam ederken, bazı milletvekillerinin birbirlerine karşı hamleleri araya giren diğer milletvekilleri tarafından engellendi.

CHP'li Özgür Özel'in Twitter hesabından yazdığı, "Dün kulisimize gelip çayımızı içmek isteyenler, bugün kürsüde üzerimize gelip kanımızı içmek istediler. CHP #KürsüyeSahipÇıkılıyor" mesajını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kendi hesabından paylaştı.

AK Parti'li Satır, "Dikkat köpek giremez" pankartını gösterdi. 

Isırılma iddiası

Trabzon Milletvekili Muhammet Balta'nın ayağından ısırıldığını iddia eden AK Partililer, Meclis`te tepkilerini sürdürdü. Tetanos aşısı yaptırdığını ve antibiyotik tedavisi gördüğünü belirten Balta, “Kim olduğunu gördüm ama yüzü aşağı doğruydu. Bir milletvekili olarak tahmini bir şey söylemek bize yakışmaz. Belli olduktan sonra yargı süreci devam edecek” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, "Dün büyük bir arbede yaşandı. O arbede sırasında kim eğilsin de kimin ayağını ısırsın" açıklamasının anımsatılması üzerine Balta, "Kendilerine güveniyorlarsa, gelsinler herkes DNA testi yaptırsın, izleri bende. Bütün milletvekilleri yaptırsın, kim olduğu ortaya çıksın. Ama kamera kayıtlarında ortaya çıkacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"Meclis'te kadına tahammül edemeyen sokakta hayat hakkı verir mi?"

Toplantıya CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey ve diğer parti milletvekilleride katıldı.  [[Fotoğraf: AA]]
Çarşamba akşamı çıkan kavgada AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti İdare Amiri Ahmet Gündoğdu`yu kendisine fiziksel müdahalede bulunmak ve telefonunu zorla almaya çalışmakla suçlayan CHP'li Fatma Kaplan Hürriyet, partisinin bazı milletvekilleriyle Meclis`te basın toplantısı düzenledi. Kocaeli Milletvekili, şu ifadeleri kullandı:

"Yaşanan bu saldırı, AKP'nin anayasa konusunda ne kadar vahşileşebileceğinin en büyük kanıtıdır. Sadece bir milletvekiline değil, bir kadına karşı gözlerini kan bürüyen zihniyetin, getirmeye çalıştıkları dikta anayasasının da ne kadar vahşi olacağını göstermiş oldu. Meclis'te kadına tahammül edemeyen sokakta hayat hakkı verir mi? Vermez. İşte şu anda AKP'nin her zamanki gibi yarattığı fiili durum, bu anayasa geçerse başımıza neler geleceğinin de bir fotoğrafıdır aslında.

FETÖ ile ortak projeniz olan başkanlığınıza izin vermeyeceğiz. Sakladığınız her şeyi Hakk biliyor, halk da bilecek. Gün gelip AKP de saraylar da tarih olacak ama bugünlerden geriye, yarınlar için direnenler kalacak. Yıkılacak saraylarınız, yere batacak anayasanız, yere batacak başkanlığınız."

Hürriyet, boyun bölgesindeki kızarıklığın sürdüğünü, ancak genel sağlık durumunun iyi olduğunu da belirtti.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir