• DOLAR 32.512
  • EURO 34.958
  • ALTIN 2433.538
  • ...

Yaklaşık bir ay önce Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan`ın, “Dolarınızı bozdurun, yatırımlarınızı TL`ye ya da altına yapın” çağrısı üzerine, altın satışların artığını belirten Vanlı kuyumcular, dolarını bozdurup altına yatırım yapan vatandaşların, gramda 30 lira kâr ettiğini belirttiler.

Konuyla ilgili İLKHA`ya konuşan Vanlı kuyumcular, cumhurbaşkanının yaklaşık bir ay önce yaptığı çağrıya son günlerde bir gevşeme olduğunu belirterek, dolarını bozdurup altına çeviren vatandaşların kârlı çıktığını, ancak TL`ye çevirenlerin de zarar ettiğini dile getirdi.

Dolar kurunun yükselmesiyle, altın fiyatlarında da bir yükselme yaşandığını söyleyen Yakupoğlu Kuyumcu İşletmecisi Akif Ölmez, “Dolar yükselişine bağlı olarak, altında çok yükseldi. İkisi beraber yükseliyor. Dolar yükselince altında yükseliyor, dolar düştüğünde ise altında düşüyor. Tabi dolar kurunun yükselişi piyasayı olumsuz yönde etkiliyor ve altın alım gücü de düşüyor. Bugün kütçe altının gramı 147 TL`ye, dolar ise 3,86 TL`ye dayandı.” dedi.

“Dolarını bozdurup altına yatırım yapanlar kazançlı çıktı”

Yapılan çağrılar üzerine, dolarını bozdurup alına yatırım yapan vatandaşların kazançlı çıktığını ifade eden Ölmez,Cumhurbaşkanı yaklaşık bir ay önce bir çağrıda bulunmuştu. Cumhurbaşkanının çağrısıyla birlikte dolar 3,5 liraya, kütçe altının gramı ise 128 liraydı. Yani cumhuriyet altını 860 liraya denk geliyordu. Cumhurbaşkanının çağrısı çok geniş yankı buldu. Tabi Cumhurbaşkanı 'TL veya altına yatırım yapın' dedi. Dolarını bozdurup altına yatırım yapanlar kazançlı çıktılar. TL`de kalanlar ise zarar etti. Örneğin cumhuriyet altınını 860 liraya alanlar dolarını 3,5 liraya bozdu. Tabi şu an dolar da yükseldi ama altın kadar yükselmedi. Yani bu hesabı yaparsak, dolarını bozan kişiler, altında 30 lira daha kârlı durumuna düşmektedirler.” diye konuştu.

“Fiyatlar aşırı derecede yükseldi”

ABD`ni seçilmiş başkanı Donald John Trump`un başa geçmesiyle dolar kurunun düşeceği beklentisi içinde olduklarını dile getiren Ölmez, “Söylentilere göre, Trump ayın 20`sinde başa gelmesiyle dolarda bir düşüş bekleniyor. Ama ne derece doğru onu kimse bilemez. Gerçekten fiyatlar aşırı derecede yükseldi. Bu fiyatları kimse beklemiyordu.  Bizim beklentimiz düşüş yönünde ama düşmüyor. Ayrıca bizim beklentilerimiz de çıkmadı. Altının gramı 120-130 civarındayken bile çok diyorduk ama şu an 147`ye çıktı. Bu yükselişten dolayı biz de şaşırdık. Şimdi ne olacağını bilmiyoruz. Akşam gramı 143 TL olan kütçe altının, sabah fiyatı 147 TL olmuş.” şeklinde konuştu.

“Cumhurbaşkanın çağrısından sonra altına daha büyük rağbet var”

Yapılan çağrıların olumlu olduğunu ifade eden bir başka kuyumcu işletmecisi Huzeyfe Bakan ise “Dolar yükselişe geçtiği zaman, altında yükselişe geçiyor. Bu bizde pek olumlu bir şey yapmıyor. Çünkü fiyat yükselince satış da olmuyor. Altının düşme ihtimalinden dolayı millet tedirgindir. Şu anda bizde bu konuda biraz sıkıntı yaşıyoruz. Cumhurbaşkanının çağrısından sonra dolara değil de altına daha büyük bir rağbet var.” dedi.

“Dolar bozdurmada bir gevşeme oldu”

Son günlerde dolar bozduranların sayısında bir düşüş yaşandığına dikkat çeken Bakan, “Bir ay önce dolar bozdurmada iyi bir potansiyel vardı. Son bir hafta içerisinde ise dolar bozdurmada bir gevşeme oldu. Bu konuda altına yatırımlar devam ederse daha da faydalı olacağını düşünüyoruz. Altına yatırım yapan kazandı. Örneğin cumhurbaşkanının çağrı yaptığı dönemde altın gram fiyatı ortalama 123-124 TL civarındaydı ama bugün ise 148 TL civarındadır. Yani altına yatırım yapan bir vatandaş ortalama bir gramda 30 lira kâr ediyor. Yüklü miktarda altın alanlar ise iyi bir kâr elde etmiş oluyor.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez, Sedat Karatay-İLKHA)