• DOLAR 32.354
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2322.886
  • ...

Son günlerde altın fiyatlarındaki ciddi artışın bazı günlerde birçok kuyumcunun siftah bile yapamadan kepenk kapatmasına neden olduğunu belirten Gaziantepli kuyumcu esnafı, doların yükselmesi ile ona bağlı olan altın kurunun da yükselişe geçmesi ile satışların ciddi oranda düştüğünü dile getirdiler.

Gaziantep`te zor günler geçiren kuyumcu esnafı, altın fiyatlarındaki artış ile birlikte satışlarda düşüş yaşandığını belirterek,  altın fiyatlarının yüksekliğinden dolayı vatandaşların altına yatırım yapmaktan kaçındıklarını ifade ettiler.   

Son günlerde doların hızlı yükselişi diğer sektörlerde olduğu gibi kuyumculuk sektörünü de vurduğunu belirten Gaziantep`teki kuyumcular, Türkiye`de doların yükselişinin TL bazında altının fiyatını da ciddi anlamda yükselttiğini belirtti.

Dolara bağlı olarak yükselen altın fiyatlarının, satışlarını ciddi anlamda düşürdüğünü belirten kuyumcu esnafından Ali Kılıç, altın piyasasının bir düzene oturmasını istediklerini söyledi.

Kuyumcu esnafı olarak çok zor günler geçirdiklerini belirten Kılıç, “Durgunluğu bizler de artık neye bağladığımızı bilmiyoruz. Ortalıktabir şey yok. Tamam, biraz sıkıntılar var. Ama birden bire altının gramında 15-20 TL bir artış yaşandı. Bu kadar yükselmeyi biz de neye bağlayacağımızı bilemiyoruz. Bağlayacak bir neden yok.” dedi.

“Piyasanın bir düzene oturmasını istiyoruz”

Kılıç, “Şu an satışlar sıfır. Piyasa çok durgun. Altını bozduran bozdurdu. Biz sattığımız altının yerine aynı fiyattan altın alıp koyamıyoruz. Çünkü müşteri çıkana kadar fiyat değişiyor. Onun için altın satmaya da korkuyoruz. Müşteri ile ilgilenmek bile istemiyoruz. Müşteride tedirgin. Çünkü Piyasada düzen yoktur. Ne olacağını kimse bilmiyor. Önce vatandaşın fazladan parası vardı. En azından gücü neye yetiyorsa onu alıyordu. Şimdi öyle bir durum da yok. Yükseldi diye satıyor. Fakat yerine yenisini almıyor. Daha gittikçe yükseliyor. Dolar, Euro ve altın hepsi böyle. Bizim TL gittikçe değer kaybediyor. Geri kalan her şey yükseliyor. Bu noktada bizler esnaf olarak mağdur oluyoruz. Artık bir düzenin gelmesini istiyoruz. Piyasanın bir düzene oturmasını istiyoruz. Altın en güvenilir yatırım aracıdır. Altındaki bu bir yükselme ve düşmelerden dolayı milletin güveni de fazla kalmadı.” ifadelerini kullandı.

“Satışlarımız yok denecek kadar az, siftahsız kapattığımız günlerde oluyor”

Altın fiyatlarındaki artış ile birlikte altın satışında düşüş yaşandığı gibi bazı günler siftahsız kepenk kapattıkları günlerin de olduğunun altını çizen Cihan Cesur ise, fiyatların yüksek oluşundan dolayı satışlarının yok denecek kadar az olduğunu ifade etti.

Altın fiyatları yüksek olunca talebinde az olduğunu kaydeden Cesur, “Altın fiyatlarının yüksek olması işimize çok aşırı derecede yansıdı. Çünkü haliyle fiyat yüksek olunca talep de az oluyor. Şu an ihtiyaç dışında altın satışımız tamamıyla yok. Ben altın fiyatlarının bir anda böyle artmasını da dış güçlerinin oyunu olarak görüyorum. Çünkü dolar dünyada aynı anda yükselmez ve aynı seviyede iken sadece bizim ülkemizde yükseliyor. Buda dış güçlerin oyunu gibi. Bizim ekonomimizle oynuyorlar. Fiyatların yüksek oluşundan dolayı satışlarımız yok denecek kadar az. Siftahsız kapattığımız günlerde oluyor. Düşsün diye bekliyoruz, ama düşeceğini de pek sanmıyorum. Beklemek lazım.” şeklinde konuştu.

“Bazı günler siftahsız açıp kapatıyoruz”

Altındaki yükseliş satışlarımız olumsuz etkilediğini belirten Enver Babaoğlu da, “Şu anda dünyada bir karışıklık var. Herkes yatırımı altına yapıyor. En güvenilir liman altındır. Gelecekte de inşallah daha iyi olacak. Altındaki yükseliş satışlarımızı olumsuz etkiledi. Siftahsız dükkan kapatan da var. Ama yine de şükür etmek lazım. Bu ABD Başkanı Trump`ın başa geçip söyleyecekleri ile beraber doların ve altının düşeceğini yüzde 80 tahmin ediyorum. Şuan satışlarımız durgun. Siftahsız açıp kapatıyoruz. İnşallah iyi olur.” diye konuştu.

Kış sezonunun da altın satışlarına etkisinin olduğunu ifade eden Babaoğlu, her şeye rağmen altına yatırım yapılmasını tavsiye ederek, “Yine de vatandaşlarımız altına yatırım yapsın. Biz bunu daha öncede söylemiştik. Şu anda çeyrek altın fiyatı 240 TL, yarım altın 480 TL ve tam altın ise 920 TL`dir. Fiyatlar bu civarda gidiyor. Ama alanda-satanda yok. Herkes beklemede.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)