• DOLAR 32.552
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2426.69
  • ...
Taşan Nehrin Suları Edirne`ye Ulaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bulgaristan`ın Harmanlı bölgesindeki İvonova Barajı`nın çökmesi sonucu sabah saatlerinde debileri artmaya başlayan Tunca ve Meriç nehirlerindeki ölçümler, artışın sürdüğünü gösterdi.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Tunca Nehri`nin debisi 2 saat önceki son ölçümlerden bu yana 6 buçuk metreküp/saniye artarak 212 metreküp/saniyeye, Meriç Nehri`nin debisi ise 125 metreküp/saniye artarak 1037 metreküp/saniye seviyelerine çıktı.

Sabah saatlerinde yatağından çıkarak taşan Tunca Nehri`nin çevreye yayılması devam ediyor. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri`nin yapıldığı Er Meydanı, Adalet Kasrı ve Balkan Şehitliği sular altında. Trafiğe kapalı Tunca Nehri üzerindeki tarihi Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleri başında polis ekipleri araç ve yaya geçişi olmaması için nöbet tutuyor.

Meriç Nehri kenarında bulunan işletmeler ve bazı çiftlikler tahliye işlemlerine devam ediyor. Tunca Nehri kenarında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Ulusal Medikal Kurtarma, Edirne Sağlık Müdürlüğü ve Edirne Emniyet Müdürlüğüne ait ekipler bekletiliyor. Suların Meriç ve Tunca nehrini araç trafiğine kapatması olasılığına karşı, geçişleri sağlayacak askeri birliklerde hazırlıklarını tamamladı.

Bu arada, Bulgaristan Kaptan Andreevo Sınır Kapısı yolunun sular altında kalması nedeniyle Kapıkule Sınır Kapısı`ndan araç geçişine izin vermiyor.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Kaptan Kılıç, Bulgaristan`ın Kapıkule`den araç almaması üzerine araç trafiğini Hamzabeyli Sınır Kapısı`na yönlendirdiklerini söyledi.

1300 metreküp/saniyeye ulaşması durumunda taşkına neden olan Meriç Nehri, Meriç ve Tunca köprüleriyle, Lozan Caddesi`nin sular altında bırakıyor. Kent merkeziyle ulaşımı kesilen Karaağaç Mahallesi`ne mahalleli askeri araçlarla taşınıyor. Meriç Nehri en son 2010 yılında sel nedeniyle taşmıştı.

Edirne`de okullar tatil


Bulgaristan`ın Harmanlı bölgesindeki İvonova Barajı`nın çökmesi sonucu sabah saatlerinde debileri artan Meriç Nehri`nin suları Edirne`ye ulaştı.

Edirne Valisi Gökhan Sözer, Meriç ve Tunca nehirlerinde incelemelerde bulunmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Bulgaristan`da sabah saatlerinde taşan Meriç Nehri`nin sularının Edirne`ye ulaştığını nehirdeki su seviyesinin bu saatten sonra sürekli yükseleceğini söyledi.

2010 yılındaki taşkından sonra setlerin güçlendirildiğini ifade eden Vali Sözer, ``O nedenle kışlık seddelerin taşkını önleyeceğini düşünüyoruz. İki köprü arasında sedde olmadığı için buralar su taşkınlarından etkilenecek. Gerekli önlemleri aldık. Gece saat 03.00 gibi su en yüksek seviyesine ulaşacak. Sabah 10.00 gibi su seviyesinin düşmesini bekliyoruz``dedi.

Taşkın riski nedeniyle Karağaağaç Mahallesi`nde yarın okulların tatil edildiğini hatırlatan Vali Sözer, okullardan sonra kamu kurumlarınında tatil edildiğini belirtti.


AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir