• DOLAR 32.576
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2425.527
  • ...
Kışında çocuklarınıza su içirmeyi unutmayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış aylarının iklimsel, sosyal ve fiziksel farklılıklara bağlı olarak hastalıkların en çok yaşandığı zaman aralığı olduğunu söyleyen uzmanlar, kış mevsiminde çocuklara yeterli miktarda su içirilmesi gerektiğini belirtti.

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görevli Nefrolog Uzm. Dr. Berfin Uysal  “Özellikle çocukluk çağında su tüketimi önem arz ediyor. Çünkü çocukların vücut yüzey alanının daha geniş ve su kayıpları daha fazladır. Çocukların su ihtiyaçlarının yetişkinlerden daha fazla olması nedeniyle düzenli olarak mutlaka su tüketmeleri gerekiyor.” dedi.

Anne ve babaların da su tüketiminin önemli olduğunu ifade eden Uysal, “Bir nevi örnek olmuş oluyorlar. Vücut ağırlığına, cinsiyetine, yaşa göre su ihtiyacı değişiyor ve biz bunu vücut yüzey alanına göre hesaplıyoruz. Ama bu miktar değişse de suyun gerekliliği değişmiyor. Çocukların içtikleri suyun tüketimini pratik olarak şu şekilde anlayabiliriz. Çocuğun tuvalete gitme sıklığı örneğin. Düzenli 2 saatte bir işeme yapan bir çocuk hem yeterli sıvı tüketiyor, hem de gündüz işeme düzenini de korumuş oluyor.” diye konuştu.

Uysal sözlerine şöyle devam etti: “Bir örnekle anlatmak istersek mesela 6 aylık bir bebekte basitçe harcadığı her yüz kaloriye yüz ml su olarak söylersek, bir ila 3 yaş arasındaki bir çocuğumuzun mutlak suretle bir litre sıvı tüketimini mümkünse de su olarak yapmasını istiyoruz. Bu su veya evde hazırladığımız meyve suyu da olabilir. İdrar kesesinin sağlığı açısından paketli ya da asitli içeceklerin tüketilmesini tercih etmiyoruz.”

Uysal, “Sıvı tüketimin yeterli olmadığı zamanlarda çocuklarda, halsizlik, yorgunluk, bitkinlik ve bilişsel aktivitelerde azalma yani dikkatsizlik, algılamada yavaşlama gördüğümüz semptomlar olabilir. Yeterli sıvı tüketimi bu nedenle de büyük önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu. (Zeki Aras –İLKHA) 




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir