• DOLAR 32.596
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2507.666
  • ...
Mersin`deki sel sebze fiyatlarını arttırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mersin'de yaşanan sel felaketinin seralardaki sebzelere zarar vermesi Türkiye'nin birçok ilinde, sebze fiyatlarında artışın yaşanmasına neden oldu.

Yaşanan durumdan olumsuz yönde etkilenen sebze ve meyve hali esnafı, artan sebze ve meyve fiyatlarının hem kendilerini hem de vatandaşı mağdur ettiğini belirtti.

Daha önce mal satışı yaptıkları Şırnak, Cizre, Silopi, Nusaybin, Yüksekova gibi illere bölgede cereyan eden olaylar nedeniyle sebze ve meyve satışı yapamadıklarını söyleyen Batman Sebze ve Meyve Hali esnafı, bu kez Mersin`deki sel felaketi nedeniyle işlerinin olumsuz yönde etkilendiğini ifade etti.

Sel felaketinin meyve ve sebze fiyatlarındaki iki kat artış yaşandığını söyleyen Serhan Demir, sebze ve meyvelerin çoğunluğunun Mersin ve Antalya`dan geldiğine dikkat çekti.

Demir, "Selden önce biberin kilosu 2 TL iken, şimdi 5 TL`dir. Patlıcan 1,05-1,07 kuruş iken, o da 5 TL oldu. Salatalık 1,05-1,06 kuruş iken, 3 lira 70 kuruşa çıktı. Mandalina daha önce 0,60-0,70 kuruş iken, şu an 1 lira 50 kuruşa kadar satışı yapılıyor. Fiyat farkı bayağı çok oldu." dedi.

"Şu an işlerde aşırı bir sıkıntı var"

Çatışmalı ortam nedeniyle işlerde var olan durgunluğun sel felaketiyle daha da arttığına işaret eden Demir, "Vatandaş zaten fiyatlar yüksek olunca almıyor, almayınca da satışlar olmuyor. Bu yüzden her tarafta aksama, durgunluk oluyor. Daha önce günde bir araba dolusu mal satarken, şimdi iki günde ancak bir araba dolusu mal satabiliyoruz. Batman hali bölgeye hitap eden bir haldir. Yabancı, Batman haline gelmese burada o kadar tüketim yoktur. Genellikle Şırnak, Silopi, Cizre, Nusaybin ve Yüksekova ve Van tarafları buraya geliyor. Olaylardan ve hava şartlarından dolayı eskisi gibi yabancı da Batman`a gelmiyor. Eskiden durum çok iyiydi ama şu an işlerde aşırı bir sıkıntı var. Bir de para akışı dönmüyor. Çekler de geri dönüyor, esnaf o konuda çok mağdur oluyor." ifadelerini kullandı.

"Şu an çoğu mal bulunmuyor"

Artan sebze ve meyve fiyatlarının hem kendilerini hem de vatandaşı mağdur ettiğini söyleyen Hasan Çakmaz ise şöyle konuştu: "Mersin`deki bu sel felaketinden dolayı Batman`da da bazı meyve ve sebzede bayağı bir artış söz konusu oldu. Sel felaketi nedeniyle bazı sebze meyveler bulunmuyor, bulunanlarda çok pahalı oluyor. Sel felaketinden önce biber fiyatı 2 lira iken, şu an 5 liraya kadar satılıyor. Tabi ki halkın da buna tepkisi oluyor. Millet bundan dolayı mağdur oluyor. Yağış olduğu zaman ister istemez mahsullerde sıkıntı oluyor, bu mahsuller toplanılmıyor. Toplanılmayınca da fiyatlarda artış oluyor. Orada artış olduğu zaman buraya da yansıyor. Sebze ve meyve fiyatları yüksek olduğu zaman bu sefer millete yansıyor. Şu an çoğu mal bulunmuyor." (M. Fatih Akgül, M. Sait Çelik- İLKHA)






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir