• DOLAR 32.572
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2424.65
  • ...
Cenevre`de kritik zirve
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CENEVRE (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan Kıbrıs müzakereleri Cenevre'de kritik bir aşamaya geldi.

Adadaki soruna çözüm bulmak için BM gözetiminde sürdürülen müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis'in katılımıyla İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde dün başladı.

Kıbrıs müzakereleri,
 "Ekonomi
, Avrupa Birliği (AB)
, Mülkiyet
, Yönetim-Güç Paylaşımı
, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler

" olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

Müzakerelerin ilk gününde "Mülkiyet", ardından "Yönetim ve Güç Paylaşımı" görüşüldü. Bugünkü müzakerelerin ilk toplantısında "Yönetim-Güç Paylaşımı", "Avrupa Birliği (AB)" ve "Ekonomi" başlıkları görüşülüyor.

Taraflar kendi haritalarını sunacak
Müzakerelerde, yarın Toprak ana başlığı müzakere edilecek, öğleden sonra ise Mülkiyet ve diğer çözümlenmemiş konular üzerinde çalışılacak. Tarafların yarın ayrıca kendi haritalarını sunması bekleniyor.

Müzakerelerin ardından 12 Ocak'ta, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere`nin de katılacağı uluslararası konferans düzenlenecek.

AB "özel gözlemci"
AB, konferansa "özel gözlemci" statüsünde katılacak. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konferansın açılışını yapacak ve ilk oturumuna başkanlık edecek.

BM Genel Sekreteri`nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, son 19 aydır devam eden müzakerelerde
 Ekonomi
, Avrupa Birliği
, Mülkiyet
, Yönetim-Güç Paylaşımı
 ve Toprak ile Güvenlik ve Garantiler

 olmak üzere 5 konuda ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Taraflar üçüncü kez İsviçre'de buluştu
Kıbrıs sorununa çözüm üretmek, adada kalıcı barış ve istikrarı sağlamak amacıyla yürütülen müzakereler geçen yıl İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında 7-11 ve 20-21 Kasım'da iki turlu olarak gerçekleşmişti.

BM'nin eski Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katılımıyla olumlu havada başlayan Mont Pelerin'deki müzakerelerin ilk turunun sonunda Rum lideri Anastasiadis, masada Türk tarafının açılımları karşısında zamana ihtiyacı olduğunu ifade etmiş, Türk heyetinin Anastasiadis'in bu talebini kabul etmesiyle taraflar 20 Kasım'da İsviçre'de yeniden bir araya gelme kararı alarak müzakerelere bir hafta ara verilmişti.

Mont Pelerin'deki müzakerelerin ikinci turunda da Rum tarafının aşırı taleplerde bulunması ve uzlaşmaz tavırlarından dolayı sonuç alınamadı.

Kıbrıslı liderlerin İsviçre'de üçüncü kez bir araya geldiği Cenevre'deki müzakerelerin ve uluslararası konferansın adanın geleceğinde belirleyeceği rol oynayacağı belirtiliyor.

KKTC'den 25 kişilik heyet Cenevre'de
Cumhurbaşkanı Akıncı`nın 25 kişilik Cenevre heyetinde, Cumhurbaşkanı Müzakerecisi Özdil Nami, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Danışmanı Sülen Karabacak, Müzakere Heyeti Üyesi ve Dış İlişkiler Uzmanı İpek Genç, Müzakere Heyeti Üyeleri Aslı Erkmen, Sertaç Güven, Güvenlik Danışmanı Halil Sadrazam, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı Ömer Gökçekuş, Mülkiyet Komitesi Üyesi Layık Mesutoğlu, I. Derece Kadastro Sorumlusu Ahmet Alemdar, Harita Mühendisi Aslı Oral ve teknik uzmanlar yer alıyor.

Rum lideri Anastasiadis'in heyetinde ise Kıbrıs Rum kesiminin eski Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli ile müzakereci Andreas Mavroyannis dikkat çeken isimler.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir