• DOLAR 32.319
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2308.957
  • ...
Aort damarı yırtılan genç zamanla yarıştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki Muhammet Yakut aniden ortaya çıkan aşırı terleme, sırt ve göğüs ağrısı, başta karıncalanma şikayetleriyle hastaneye kaldırıldı. Aort damarında yırtılma olduğu tespit edilen Yakut, zamana karşı yarışarak ameliyat edildi ve sağlığına kavuştu.

Memorial Dicle Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Binali Mavitaş ile Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan tarafından gerçekleştirilen 3 saatlik ameliyatla sağlığına kavuşan Muhammet Yakut, hâlâ şokta olduğunu belirterek yaşam savaşını kazandığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

Kulp ilçesinde yaşayan 18 yaşındaki Yakut, evlerinin bahçesinde zaman geçirirken aniden göz kararması, terleme, göğüste ağrı yaşayarak bir anda yere yığıldı. Bu sırada yakınında olan babası Muhammet’in yanına koştu ve onu en yakın sağlık merkezine götürdü. Burada yapılan ilk müdahaleden sonra doktorlar Muhammet’in durumunun pek anlaşılamadığını belirterek acilen Diyarbakır’da tam donanımlı bir hastaneye sevk edilmesi gerektiğini söyledi. Diyarbakır'a getirilen Yakut, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Burada yapılan acil müdahaleden sonra Yakut'un aort damarında yırtık tespit edildi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanları Prof. Dr. Binali Mavitaş ve Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan tarafından değerlendirilen Yakut'un acilen ameliyata alınması gerektiği, aksi takdirde zaman geçtikçe yaşamı risk altına gireceği söylendi. Yakut, yaklaşık 3 saat süren ameliyat sonucunda sağlığına kavuştu.

Şimdiye kadar hiçbir hastalık geçirmediğini ve doktora pek gitmediğini dile getiren Yakut, “Her şey bir anda gelişti, gözlerim karardı, göğsüm yırtılıyor gibi oldu, terlemeye başladım ve yere yığıldım. O sırada babam yakınımdaydı hemen yanıma koştu ve beni en yakın sağlık merkezine, oradan da Memorial Dicle Hastanesine götürmüş. Bu sırada olanların farkında değildim, gözümü açtığımda odadaydım ve ameliyat olduğum söylendi. Neticede sağlığıma kavuştum, üniversite sınavına hazırlandığım bu günlerde artık tek hedefim doktor olmak, çünkü bu vesileyle doktorluğun ne kadar kıymetli ve kutsal bir meslek olduğunun farkına vardım.” diyerek mutluluğunu dile getirdi.

Yakut’un 3 saat süren ameliyatını gerçekleştiren doktorlardan Mavitaş ise “Hastamız bize geldiğinde tam olarak tanı konulamamıştı. Yaptığımız tetkikler neticesinde aort diseksiyonu geliştiğini tespit ettik ve acilen ameliyat gerektiğini hastamızın ailesine ilettik. Aile ameliyatı kabul ettiğini bize iletti ve hastamız Yakut’u ameliyata aldık. 3 saatlik başarılı bir ameliyat neticesinde Muhammet sağlığına kavuştu, biz de kalp ve damar cerrahisi ekibi olarak çok mutlu olduk. Çünkü 18 yaşında bir gencin yaşamın kıyısından dönüşüne tanıklık ettik” ifadelerini kullandı.

Mavitaş aort diseksiyonunun genellikle 50 yaşından sonra görüldüğün belirterek, “Diseksiyon gerçekleştiğinde, eğer hasta acilen ameliyata alınmazsa her geçen saat yüzde bir oranında ölüm riski artırıyor. Dolayısıyla diseksiyon vakalarında hastaları acilen ameliyata almak gerekir. Hastamız Yakut’un durumu gerçekten ilginçti çünkü 18 yaşında bu hastalık çok nadir görülür. Aort diseksiyonunun bu yaşlarda yüzde bir görülebildiğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. (İLKHA) 





Bu haberler de ilginizi çekebilir