• DOLAR 32.324
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2299.689
  • ...
Ev aletleri tamirciliği teknolojiye yenik düştü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meslek liselerinden staj için öğrenci alamayan küçük esnaf, hem iş yapamamanın sıkıntısını yaşıyor hem de kendi iş kollarındaki büyük firmalara karşı ayakta durma mücadelesi veriyor.

Gaziantep'te 30 yıldır elektrikli ve mekanik ev aletleri tamirciliği yapan Şerif Çakı, mesleğinin teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.

Arızalanan mekanik ev aletlerinin çöpe atıldığını belirten Çakı, fiyatların ucuzlaması nedeniyle vatandaşın tamir parasını yeni ürüne verdiğine değindi.

Çakı, "Son yıllarda makinelerde kullan, at ve tüket dönemine girildi. Sistem böyle devam ederse gelecekte ciddi sıkıntı yaşanır. Artık bu mesleği gelecekte yapacak kimse kalmadı. Kimse öğrenmek de istemiyor. Bizim kuşağımız gittikten sonra artık millet cihazı bozulduğu zaman çöpe atacak ve yenisini alacak." dedi.

"Son yıllarda kalite ve fiyatlar düştü"

Son yıllarda elektrikli ev aletlerinin kalitesinin çok düştüğünü ve fiyatların ucuzladığını ifade eden Çakı, sözlerine şöyle devam etti: "Yıllardır küçük ev aletleri tamiratı üzerinde çalışıyorum. Ütü, saç kurutma ve diğer ev aletlerinin de tamirini yapıyorum. Müşteri tamir için geldiğinde ilk dediği şey 'Bunun yenisi kaça, eskisi kaça?' Son yıllarda kalite çok düştü ve fiyatlar ucuzladı. Daha önceki yıllarda bir müşterinin yaklaşık sekiz, on yıl kullandığı cihazlar oluyordu. Yani şu an ev aletleri uzun ömürlü değil."

Çakı, kalifiye eleman yetişmesi noktasında da sıkıntılar yaşadıklarını belirterek, "Biz beş, on yıl kullanılan cihazı yeniden yaptığımızda yine uzun ömürlü oluyor. Bu bizim meslekte öldü gibi bir şey. Ben yıllardır bu işlerle uğraşıyorum. Fakat artık tek çalışıyorum. İşçim, çırağım ve kalfam yok. Bu meslek öldü diyebiliriz. Benim gibi çalışan birkaç usta kaldı. Bizim kıymetimizi bilen hiç kalmadı. Gönül ister ki bu meslek mümkün olduğu kadar devam etsin, eleman yetiştirelim. Yeni nesiller de bu işleri öğrensinler ama maalesef eleman bulamıyoruz." şeklinde konuştu.

"Mesleğimiz son demlerini yaşıyor"

Cihazların tamiratıyla ekonomiye katkıda bulunduklarını sözlerine ekleyen Çakı, "Tüm cihazları kaldırıp atarsak her attığımız cihazın yerine yeni bir cihaz alırsak bu ekonomimize daha fazla zarardır. Bu meslekte işin kaliteli yapılması, işçiliğinin tam yapılması ve kaliteli malzeme kullanılması önemlidir. Kullanılan malzeme kalitesiz olunca haliyle cihaz uzun ömürlü olmuyor. Sökülüp takılan cihazın birebir orijinal malzemeleri değiştirilirse randıman alınmaması diye bir neden yok. Ben yaklaşık 30 yıldır bu işlerle uğraşıyorum. Bir günden bir güne kimse kapımı çalıp 'Ustalık belgen var mı?' demedi. Mesleğimiz son demlerini yaşıyor." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir