• DOLAR 32.342
  • EURO 35.154
  • ALTIN 2309.541
  • ...
SON DAKİKA
Başbakan Yıldırım, Mesut Barzani ile bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ERBİL - Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürdistan'ı Başkanı Mesud Barzani ile yaptığı ortak basın toplantısında PKK'nin Şengal'deki varlığının asla kabul edilemez olduğunu söyledi.

Dün gece Erbil`e gelen Başbakanı Binali Yıldırım, bugün önce Başbakan Neçirvan Barzani, ardından da Mesud Barzani`yle görüştü.

Görüşme sonrası Başkan Barzani ve Yıldırım, ortak basın toplantısı düzenledi.

İlk önce söz alan Barzani, bu ziyareti çok önemli bulduklarını söyledi. Ziyaretin Türkiye devleti ve halkının Kürdistan Bölgesi`ne olan desteğinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Barzani, "Türkiye devleti ve halkına yaptıkları yardımlardan dolayı teşekkür ediyoruz." dedi.

Ardından söz alan Yıldırım, hem Bağdat`ta hem de Erbil`de önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yıldırım şöyle konuştu: "Görüşmelerimiz iki başlık altında toplanabilir. Bunlardan birisi terörle ortak mücadele, ikincisi de ekonomik konularında, yatırım konularında ve bölgenin huzura kavuşması konusunda daha fazla çalışmak. Hem DEAŞ, hem PKK, hem FETÖ terör örgütü sadece Türkiye'nin meselesi değil; Irak'ın da, Suriye'nin de meselesidir. Bir yandan Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesi için, bu operasyonlar yürüyor. Ama diğer yandan da biz Suriye'de büyük bir oranda DEAŞ'a karşı güney sınırlarımızda Fırat Kalkanı'yla bir operasyon sürdürüyoruz. Ortak hedefimiz bu sapık örgütü kontrol altına almak, ortadan kaldırmak. Uluslararası camia bu konuda daha çok destek vermelidir. DEAŞ'ın Irak'tan yaptığı istilalar sonucu yerlerinden edilenlere siz büyük destek veriyorsunuz, 300 bin civarında Iraklı kardeşimizi biz kabul ettik, evimizi açtık."

 PKK'nin Şengal'deki varlığına işaret eden Yıldırım, "PKK bölücü terör örgütüyle hem yurtiçinde hem de bu bölgede mücadelemiz sürüyor. PKK'nın Irak topraklarında ülkemize gerçekleştirdiği saldırılar asla kabul edilemez. Bu konuda gereken neyse hepsi sonuna kadar yapılacak ve bu terör örgütünün Batı'ya doğru yayılması, Şengal bölgesinde yayılması da asla kabul edebileceğimiz bir şey değildir. Bu bir güvenlik meselesidir. Sadece Türkiye'nin değil, sizin de güvenlik meselenizdir. Bu bakımdan burada müşterek bir çalışmaya ihtiyaç var. Bunu Avrupalı ve ABD'li dostlarımıza da anlatıyoruz. Diğer yandan PYD'nin Suriye bölgesinde oldu bittiler yapmasına da rıza gösteremeyiz. Orada yaşayan Peşmergeleri, Arapları yerinden yurdundan ettiler, adeta bir işgal haline getirdiler." dedi.

 Erbil'deki temaslara hakkında bilgi veren Yıldırım,  "Ekonomik konularda bakanlarımız çalışmalarını yaptılar. Ekonomi konularını görüşmek üzere ocak ayında bir komisyon kurulacak. Bu vesileyle Erbil'de bir iş forumu gerçekleştirilecek. Ticaretin daha da artırılması için gerekli tedbirleri alacaklar. Sağlık alanında da müşterek çalışmaları geliştirmeyi amaçlıyoruz. Hastaların tedavisi konusunda gerekli desteği veriyoruz. Bunu daha da geliştirebiliriz, burada tedaviler, Türkiye'den gelecek uzmanlar marifetiyle yapılabilir. Enerji, taşımacılık, eğitim konularında da benzer çalışmaları yapacağız. Özellikle burada bulunan FETÖ okullarının kapatılması konusunda verdiğiniz desteğe teşekkür ediyorum."

Yıldırım, Kürtçe çok teşekkürler anlamına gelen "zor sıpas" sözleriyle konuşmasına son verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir