• DOLAR 32.453
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2480.08
  • ...
Van Büyükşehir Belediyesi`nin 750 milyon borcu çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın tutuklanmasının ardından, Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın başkan vekili olarak görevlendirildiği Van Büyükşehir Belediyesinin borcu kamuoyu ile paylaşıldı.

Açıklamada,  Geçen süre içerisinde belediyenin içinde bulunduğu durum ile ilgili tespit çalışmaları yapıldığı ve bazı konuların kamuoyu ile paylaşılmasının hem kamuoyunu bilgilendirme hem de şeffaf belediyecilik açısından uygun olacağının değerlendirildiği kaydedildi.

İlk olarak belediye hizmetlerinin tarafsız, eşit ve kesintisiz olarak vatandaşlarımıza sunulması konusunda hassasiyet gösterildiği ve tedbirlerin buna göre alındığının belirtildiği açıklamada, "Belediyemizin personel ve mali durumu ile ilgili tespit çalışmaları başlatılmış, ödemeler durdurulmuş ve bankalardaki mevcut durumun tespiti istenilmiştir." denildi.

2011 yılında meydana gelen depremlerden, mücbir sebep nedeniyle yıllardır ödenmeyen vergilerin yapılandırılması için son günler olması nedeniyle 94 milyon TL vergi borcu yapılandırıldığı ifade edilen açıklamanın devamında, "Öncelik küçük esnafa olmak üzere belediyeden alacaklı olanlara 34 milyon TL'lik ödeme yapılmıştır. Belediyemizin genel hizmetlerini yürütmekle birlikte kar yağışı nedeniyle 'karla mücadele' programı hazırlanarak hızlı ve etkili şekilde bir mücadele programı uygulanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Belediyenin VASKİ ve belediye şirketleri dâhil en önemli unsurları olan insan kaynakları ve mali durumu üzerinde yapılan çalışmaların sonucuna dair şu bilgiler verildi:

"Belediyeye iş yapmış kişilere olan borçlar 197 milyon 493 bin TL, kurumlara olan borçlar 550 milyon 467 TL, personel alacaklarından kaynaklı borçlar bir milyon 206 bin TL,  toplam borç miktarı 749 milyon 166 bin TL başka bir ifadeyle borç miktarı 750 trilyondur. Memur sayısı 536 kişi, işçi sayısı 654 kişi, sözleşmeli sayısı 250 kişi, hizmet alımı yöntemiyle çalıştırılan işçi sayısı 2 bin 679 kişi, şirketlerde çalıştırılan işçi sayısı 358 kişi, istihdam edilen toplam personel sayısı 4 bin 477 kişi olarak belirlenmiştir. Görüldüğü gibi Büyükşehir Belediyesinin gerek bütçe kaynaklarının yönetimi ve gerekse personel kaynakları yönetimi açısından fevkalade sıkıntılı bir durumla karşı karşıya olduğu ortadadır." (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir