• DOLAR 32.323
  • EURO 35.094
  • ALTIN 2306.902
  • ...
Akbaba ile Çaylak Hikâyesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Bir akbaba, çaylağın birine; “Uzağı görmekte benden üstün kuş yoktur.” dedi. Çaylak kuşu buna itiraz etti, “Söylemekle olmaz. Hele bir uç bakalım, ovanın et­rafında ne görüyorsun, anlat!” Bunun üzerine akbaba, bir günlük yol tutan yükseklikten aşağılara bakarak gururla söylendi; “İnanır mısın, ovanın tam or­tasında gövermiş bir buğday tanesi görüyorum.” Çaylak kuşu, bu işe şaşırdı kaldı. Da­yanamadı, o da havalanıp yukarıdan aşağı doğru birlikte süzülmeye başladı. Ak­baba tam tanenin yanına gelmişti ki, ayağı ipten tuzağa yakalandı. Boşuna de­belenmeye başladı. Zavallı akbaba, taneyi yemek düşüncesiyle inerken, ayaklarına takılan kementi fark etmedi.

Her sedef nasıl inci tutamazsa, her ni­şancı da daima hedefini vuramaz. Neyse çaylak kuşu, debelenen akbabayı görünce öğüt verici bir dille konuştu; “Yahu sen, düşmanının tuzağını fark edemedik­ten sonra taneyi görmüşsün, ne fayda!” Ne yapsın akbaba. Boynu kemendin içinde başlamış yakınmaya; “Kaderden kim kaçabilmiş ki, ben de kaçayım!”

Ecel, akbabanın canına kastedince; kaza, keskin gözlerine perde çeker. Kıyısı görünmeyen denizde, yüzücü boşu boşuna gururlansın dursun, ne fay­da!

Sadi Şirazi 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir