• DOLAR 32.604
  • EURO 34.81
  • ALTIN 2493.349
  • ...

2016 yılında işletmecilere yönelik KOSGEB tarafından başvuruları alınan 50 bin TL`lik faizsiz kredi hakkında değerlendirmelerde bulunan KOSGEB Ağrı İl Müdürü Sinan Kibar, 15 bin KOBİ`nin yaralanabileceği KOSGEB'in faizsiz kredisinden 3 günde 244 bin 980 kişinin başvurduğunu söyledi.

KOBİ'lere verilecek faizsiz krediyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Kibar, "Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Bakanımız Sayın Dr. Faruk Özlü tarafından 8 Aralık 2016 tarihinde yapılan,  KOSGEB`e üye 15 bin KOBİ`ye 50 bin TL kredi sağlanacağına yönelik açıklamalar doğrultusunda başkanlığımız tarafından çalışmalara ve bankalarla görüşmelere ivedilikle başlanmıştır. KOSGEB veri tabanına kaydı onaylı,  güncel KOBİ Beyannamesi olan işletmelere uygun koşullarda finansal destek sağlanması amacıyla 50 bin TL üst limitli 12 ay ödemesiz geri kalanı 3 ayda bir eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 ay vadeli KOSGEB sıfır faizli işletme kredisi programı uygulanmaya alınmıştır." dedi.

Ağrı'da 44 kişinin faizsiz krediden faydalanacağını söyleyen Kibar, "2016 yılı içerisinde, KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi başvuru dönemine kadar yaklaşık 147 bin yeni işletme kaydı ve KOBİ Bilgi Beyannamesi güncellemesi yapılmışken son on günde 178 bin 682 yeni işletme kaydı ve 304 bin 950 KOBİ Bilgi Beyannamesi güncelleme işlemi yapılmıştır. Ağrı ilimizde ise 911 kişi başvuruda bulunmuş, başvuranlardan 44 kişi desteği almaya hak kazanmıştır. Tabi bu 44 kişinin de desteği alması kesin değildir. Bankalar kişiler hakkında gerekli incelemeleri yaptıktan sonra uygun görürse verecektir." ifadelerini kullandı.

Kibar, "Başvuru sıralamasına göre asil listede yer alan 15 bin KOBİ`ye http://sifirfaiz.kosgeb.gov.tr adresinden alacakları başvuru formu çıktısı ile protokol kapsamındaki bankalara başvurmaları gerektiği SMS ve e-posta ile bildirilmiştir. İşletmeler tarafından yapılan gerek sözlü, gerek yazılı başvurulardan kurumumuzun iş ve işlemlerine ilişkin bazı hususlarda bilgilendirme yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır." şeklinde konuştu.

TÜİK verilerine göre ildeki işletme sayısı esas alınarak il kotalarının belirlendiğini ifade eden Kibar, "15 bin KOBİ`nin yaralanabileceği KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Desteği Programına, üç gün içinde toplam 244 bin 980 başvuru yapıldı. KOBİ`lerimizin destekten daha yaygın ve adil şekilde yararlanabilmesinin sağlanması amacıyla, TÜİK verilerine göre ildeki işletme sayısı esas alınarak il kotalarının belirlendiği ve belirlenen il kotası içerisinde ölçeklere göre dağılım esasına göre başvuruların yazılım sistemi tarafından değerlendirildi. KOSGEB destek ve hizmetlerinden yararlanmak isteyen işletmeler için KOSGEB veri tabanına kayıt ve KOBİ Bilgi Beyannamesi güncelleme işlemlerinin yıl boyunca devam etti." diye konuştu.

Son olarak 2017 yılının destek programlarının takip edilmesini tavsiye eden Kibar, "2016 yılında toplam 700'e yakın girişimciye uygulamalı girişimcilik eğitimi vererek onlara girişimcilik sertifikası verdik. Toplam 90 kişiye destek verdik. Destek kapsamında toplam bir milyon 420 bin TL hibe olarak destek verildi. Yüze yakın işletmeciye bir milyon 530 TL civarında destekte bulunduk. 2017`de de benzer programlar olabilir. İşletmeci vatandaşlarımız takip etsinler. Buna benzer programlar olursa KOSGEB`e başvurabilirler." dedi. (İLKHA)