• DOLAR 32.386
  • EURO 35.122
  • ALTIN 2326.454
  • ...
"Kristalize olmayan baldan şüphelenmek lazım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`da 24 yıldır balcılık yapan Mehmet Bayram, en iyi balın kristalize olan balın olduğunu belirterek kristalize (donan) olan balın çözülmesi için gereken işlemleri anlattı.

Kendi imkanı ile yaptığı kazan şeklindeki cihaza su doldurup kristalize balları yerleştiren Bayram, belli bir sıcaklıkta bir süre balları beklettikten sonra eski halinde dönüştürüyor.

Yaptığı işlem hakkında açıklamalarda bulunan Bayram, doğal olan balın kristalize olduğunu ve sağlığa faydalı olduğunu belirtti.

Dünyada bozulmayan tek gıdanın bal olduğunu söyleyen Bayram, "Balın 3 bin yıllık bir ömrü var. Kriztalize olan bir bal çöpe atılmamalıdır. Bal, yüzyıllarca evde kalsa da bozulmaz. Kristalize olan bal uygun bir sıcaklıkta suyun içerisinde belli süre bekletildikten sonra eski haline döner. Bal çok değerli bir gıda olduğu için, bunun bozulmaması için, vücuda faydalıyken, zararlı hale gelmemesi için de ısıtma işleminin belli bir derecesi vardır. Biz, süzme balları 50 dereceyi geçmeyecek şekilde sıcak suyun içerisinde çözüyoruz. Petekli balları ise 40 derece sıcaklığı geçmeyecek şekilde eski haline getiriyoruz. Çünkü petekli ballarda bal mumu olduğu için 40 dereceyi geçerse peteği erir ve bozulur." dedi.

"Ucuza satılan ballar geneli kristalize olmaz"

Kristalize olan balın bozulmadığını, aksine sağlıklı ve doğal olduğunun göstergesi olduğunu dile getiren Bayram, "Şimdi doğal olan bir balın kristalize olması normaldir. Kristalize olmayan bir baldan şüphelenmek lazım. Çünkü bir işlemden geçmeyen organik olan bir balın zaman içerisinde kristalize olması normal ve doğal olan bir haldir. Piyasada ucuza satılan ballar geneli kristalize olmaz." ifadelerini kullandı.

Bayram sözlerine şöyle devam etti: "Avrupa ve Arap ülkelerinde kristalize olan balların fiyatı, kristalize olmayan ballardan 3 kat daha fazladır. Onlar bu konuda bizden biraz daha iyi derecede oldukları için işin farkındadırlar. Bundan dolayı kristalize olan bir balın fiyatı, kristalize olmayan bir baldan daha yüksektir. Ülkemizde halkta geçmiş yıllara nazaran biraz daha bir bilinçlenme var ama yeteri derecede değildir. Bilmedikleri için de kristalize olan balın sahte ve şekerli olduğunu sanarak o baldan uzak dururlar. Halbuki en iyi ve sağlıklı olan bal kristalize olan baldır. Pamuk balı erken donar, dağların yüksek yerlerinden elde edilen ballar ise uzun bir süre sonra kristalize olur. Ortalama bir bal 6 ay içerisinde kristalize olur." (M. Hüseyin Temel, M. Sıddık Bilge- İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir