• DOLAR 32.501
  • EURO 34.592
  • ALTIN 2481.812
  • ...
38 kişinin kimliği belirlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Ortaköy'de, uzun namlulu silahla gece kulübüne saldıran bir kişi, biri polis en az 39 kişiyi öldürdü. 69 kişi de yaralandı. Yaralılardan bazılarının durumu ağır. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 07.50 civarında yaptığı açıklamada “39 insanımız hayatını kaybetti. 69 kişi hastanelerde tedavi görüyor. Bunun dördü ağır olarak bize bildirildi. Teröristi arama çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yakın zamanda ele geçeceğini ümit ediyoruz” ifadesini kullandı. Soylu, saldırgan hakkında "Emniyetin yaptığı çalışmalar, bize verdikleri bilgiler, bir kişi olduğu gözüküyor. Yani birden fazla kişi değil. Bir mont, pantolon şeklinde içeriye silahla tarayarak girmiş, ondan sonra da içeride de farklı bir giysi ile beraber dışarıya çıkmaya çalışmış olduğuna yönelik bir bilgi var. Bu bilgilerin hem emniyet tarafından değerlendirilmesi devam ediyor. Saldırganın, katilin yakalanmasına yönelik çalışmalar emniyet birimlerince devam ediyor" diye konuştu.

Saldırıda hayatını kaybeden 25'i erkek 14'ü kadın 39 kişiden 38'inin kimlikleri belirlendi. Saldırıda hayatını kaybeden bir kişinin ise kimlik tespit çalışması devam ediyor.

Kimlikleri tespit edilen, biri Irak, 11'i Türkiye vatandaşı, biri ise hem Türkiye hem Belçika vatandaşı olan 13 kişinin cenazesi, Adli Tıp Kurumundaki otopsi ve kimlik tespit işlemlerinin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim edildi.

Otopsi işlemleri sona erip kimliği belirlenen 25 yabancı uyruklunun cenazesi ise ailelerinin Türkiye'ye gelmesinin ardından yarın teslim edilecek. Bunlardan 7'sinin Suudi Arabistan, 3'ünün Lübnan, 2'sinin Tunus, 2'sinin Hindistan, 2'sinin Fas, 2'sinin Ürdün, 2'sinin Irak, diğer kişilerin ise Kuveyt, Kanada, İsrail, Suriye ve Rusya Federasyonu vatandaşı olduğu belirlendi.

Kendi kaçmayı başardı, kocasını kaybetti

Erbil`den gelen bir aile Adli Tıp`ta Al Jazeera`ye konuştu ve 94 doğumlu Ahmet Raad adlı çocuklarının saldırıda hayatını kaybettiğini söyledi. Iraklı aile, çocuklarının Irak`tan gelen bir grupla birlikte olduğunu, o gruptaki iki Iraklı gencin yaralandığını, birinin ise yara almadan kurtulduğunu aktardı. Çocuklarını teşhis eden aile cenaze işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor.

Al Jazeera'nin edindiği bilgilere göre Lübnanlı bir çift de yılbaşı tatili için Türkiye'deydi. Çift bir tur şirketiyle gece kulübüne gitti. Haykal Musellim tuvaletteyken saldırı oldu. Eşi dışarı kaçmayı başardı ama Musellim'den haber alınamadı. Lübnanlı kadın, kayıp kocasını Adli Tıp morgunda buldu.

Lübnan resmi haber ajansı NNA'nın haberine göre de, Planlamadan Sorumlu Devlet Bakanı Mişel Firavn, saldırıda Lübnan vatandaşı İlyas Vardini'nin hayatını kaybettiğine dâir ailesine haber verdi. Lübnan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise, aralarında milletvekili Estefan Doveyhi'nin kızı Büşra Düveyhi ile Francois Esmar, Nidal Bişravi, Melisa Papalordo'un yaralandığı belirtildi. Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in İstanbul'daki Lübnan Başkonsolosluğu'nu arayarak saldırıda yaralanan vatandaşlarının durumu hakkında bilgi aldığı, Lübnan hükümetinin Türkiyeli yetkililerden hayatını kaybedenlerin isim ve uyruklarını açıklamasını beklediğini belirttiği aktarıldı. Açıklamaya göre Lübnan, yaralıların durumunu takip etmek için İstanbul'a bir heyet de gönderecek.

İsrail: 1 vatandaşımız öldü

İsrail Dışişleri Bakanlığı, saldırıda hayatını kaybedenler arasında bir vatandaşları olduğunu açıkladı. Reuters'e göre bu kişi 19 yaşındaki Leanne Nasser. İsrail medyası genç kadının gece kulübünde 3 arkadaşıyla birlikte olduğunu ve bunlardan birinin de yaralandığını yazdı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da, "Birçoğu birçok kez Türkiye'ye gelmiş. Türkiye'ye defaatle gelmiş yabancılar var. Türkiye'yi tanıyorlar, biliyorlar. Yabancılar ve Türkiyeliler var ama ağırlıklı olarak yabancılar. Farklı farklı milletlerden; Suudi Arabistanlı, Faslı, Lübnanlı, Libyalı, farklı milletlerden vatandaşlar var" açıklamasını yaptı.

Saldırının ardından özel harekât polislerinin gece kulübüne operasyonu sonrasında sağlık ekipleri yaralılara müdahale etti. Yaralılar gece kulübünden çıkarılarak olay yerinde bekleyen çok sayıda ambulansla, başta Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere çevredeki hastanelere kaldırıldı. Hafif yaralılar müdahalenin ardından taburcu edildi.
Saldırı sırasında gece kulübünde yaklaşık 700 davetli vardı.

Vali Vasip Şahin gece 3'te olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Saat 01.15 sıralarında bir terörist uzun namlulu silahla önce kapı önünde bekleyen polis memurumuzu şehit ederek, sonra bir vatandaşımızı şehit ederek içeri girmesi sonucu maalesef içeride çok vahşice, acımasızca, orada sadece yılbaşını kutlamak ve eğlenmek üzere gelmiş masum insanların üzerine çok acımazca kurşun yağdırarak maalesef bugünkü olayı meydana getirmiştir. Bu bir terör saldırısıdır. Şu ana kadar kadar yapılan tespitlere göre en az 35 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bunların bir tanesi polis memuru, yine en az 40 yaralımız hastanelerde tedavi altındadır. Konuyla ilgili detaylı araştırmalar yapılıyor. Arkadaşlar onun üzerinde çalışıyor. Bundan sonra daha detaylı açıklamalar sizlerle ayrıca paylaşılacaktır. Şu anda paylaşabileceğim kısaca bilgiler bunlardır."

Gece kulübünün sahibinden açıklama

Saldırının yaşandığı gece kulübü Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan yazılı bir açıklama yaptı. Gerekli tüm güvenlik tedbirlerinin günler öncesinden alındığını belirten Koçarslan, "Yaklaşık iki haftadır Arnavutköy-Bebek-Ortaköy Boğaz hattında olağanüstü emniyet tedbirleri alınmış, tüm bu noktalara çadırlar kurulup 24 saat sabit uygulama yapan ekipler yerleştirilmiştir. Sahil güvenlik ekipleriyle deniz tarafında da gerekli önlemler alınmıştır. Emniyet güçlerimiz tarafından alınan tüm bu önlemlere rağmen maalesef bu elim olay gerçekleşmiştir. Ne diyeceğimizi bilemiyoruz. Sözün bittiği yerdeyiz"ifadelerini kullandı.

"Yaşadığımız bu korkunç olay, insanlığa, milletimize, huzurumuza, birliğimize, kardeşliğimize, ekonomimize, turizmimize yani tüm ülkemize yapılmış kalleş ve hâin bir terör saldırısıdır. İçimiz kan ağlıyor, kurşunlar ciğerimize saplandı. Bu hâin saldırıda hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımız, kapıdaki görevli polis arkadaşlarımız, içeride bulunan turist kardeşlerimiz, garsonundan komisine kadar hepsi bizim evlatlarımızdır. Hayatını kaybeden tüm kardeşlerimiz için Allah'tan rahmet, yaralananlar için acil şifâlar, ailelerine ise sabır ve metanet diliyorum.

İnsanlığa, milletimize ve ülkemize yapılan bu terör saldırısının, birliğimizi bozamayacağına, kardeşliğimizi yok edemeyeceğine, devletimizin milletimizle el ele terörü yok edeceğine inancımız tamdır."

Görgü tanıkları

Saldırı sırasında gece kulübünde bulunan ve hastane kapısında gazetecilere açıklama yapan Sinem Uyanık, "Eşim o sırada üstüme kapandı. Koşan herkesi vurdular. Eşimin sayesinde ikimiz de hayattayız. Silah sesi duydum ayrı ayrı. Sürekli taradılar" ifadelerini kullandı.

Şişli Hamidiye Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen bir yaralı da "Herkesi taradılar. 3-4 kişi taramalarla taradı. Sağ olan herkesin kafasına sıktılar içeride" diye konuştu.

Saldırı sırasında gece kulubünde bulunan bir başka kadın tanık da da hastane önünde olay anını şöyle anlattı:

"Saate en son baktığımda 01.30 sıralarıydı. Ayıldığımda annemi aradım. 'Bizi vurdular, eşim öldü' dedim. Hiç konuşmuyordu. Sonra özel harekât polisleri girdi içeri. O sırada telefon açıyorum çünkü yapacak hiçbir şey yok. Allahıma sığındım. İnsanlar üstümüze basarak geçtiler. O barut kokusunu hala alıyorum. Polis geldi 'Elinizi başınızın üstüne koyun teslim olun' dedi. Biz yerden kalkamadık. Polisler sağolsun bizi yerden kaldırdı. Üst kata çıkıp oradan çıktık. Denize atlayanlar olmuş. Hergün televizyonda izliyoruz biz bunları ama başına gelince gerçekten çok kötü bir şeymiş. Nasıl yaşayacağız biz bu ülkede? Bombalar patlayacak, silahlar patlayacak"

"Eşinizden haber aldınız mı?" sorusuna ise görgü tanığı kadın, "Röntgene götürmüşler. Konuşuyormuş" diye yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bilgi aldı

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan'ın, saldırı haberinin ardından, Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile telefon görüşmeleri yaptığını açıkladı.

Olaydan büyük üzüntü duyan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, gelişmeleri yakından takip ettiği, can kayıpları ve yaralıların durumu hakkında da bilgi aldığı kaydedildi.

Bozdağ "Hepimize yapılmış kalleş ve hâin bir terör saldırısıdır"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, saldırının ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralılara şifâ diledi. Bozdağ, şunları kaydetti:

"İstanbul'daki menfur terör saldırısını yapan teröristi, saldırı emri verenleri ve saldırıya yardım edenleri lanetliyorum. Bu, Türkiyemize, huzurumuza, birliğimize, kardeşliğimize ve hepimize yapılmış kalleş ve hâin bir terör saldırısıdır. Hiçbir terör saldırısı birliğimizi bozamayacak, kardeşliğimizi yok edemeyecek, Türkiye'nin terörle etkin mücadelesini zaafa uğratamayacaktır. Terörün kökünü kazımak için Türkiye, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da kararlı ve etkin mücadelesini sürdürecek, terörü bitirecektir."

Kaynak: AA, DHA, Reuters, Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir