• DOLAR 32.495
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2434.01
  • ...
Bingöl`de fetih gecesi programı düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anadolu Gençlik Derneği Bingöl Şubesi tarafından, "Mekke'nin Fethi"nin 1386'ıncı yıldönümü münasebetiyle bir etkinlik düzenlendi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programa, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan AGD Bingöl Şube Başkanı Vahdettin Altınova, 81 ilde ‘Mekke'nin Fethi`nin kutlandığını belirterek, bu programı Bingöl üniversitesi öğrenci konseyi ile birlikte organize ettiklerini söyledi.

Altınova`nın konuşmasının ardından kürsüye gelen AGD Bölge Sorumlusu Mesut Turan, Mekke`nin fethini anlatarak, bir milletin asıl gücü; topu, tüfeği ve tankı değil, imanlı ve inançlı gençliği olduğunu söyledi.

Turan, “İslam sadece Müslümanlara değil, tüm dünyaya huzuru getirecek olan, barışı sağlayabilecek değerleri bünyesinde taşıyan yüce bir inanıştır ve yüce bir dindir.” dedi.

Daha sonra programa konuşmacı olarak katılan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Olgun, yılbaşı kutlamalarına değinerek,  İslam inancı ve ahlakına muhalif olan pek çok batıl davranış gibi yılbaşı kutlamalarının da İslam`da yerinin olmadığını söyledi.

Olgun, “Noel farklı yılbaşı farklı, doğru ama köken itibarıyla Noel kelimesinin, yeniden doğumu ifade eder.  Köken itibarıyla Noel ve yılbaşı doğrusunu söylemek gerekirse putperest ve ardından Hristiyan geleneğinin kutladığı bir bayram olarak karşımıza çıkıyor. Ama maalesef cumhuriyet döneminin kuruluşundan itibaren kurucu ideologların, yoğun ektisiyle bir süre sonra içinde yaşadığımız ülkenin toplumu tarafından da bir adeta bayram havasında kutlanan birgün haline gelmiştir.” dedi.

“İslam`da bir tatil kavaramı söz konusu değildir”

Yılbaşı nedeniyle 1 Ocak günü her zaman tatil edildiğini ifade eden Olgun, “İslam dini tatili ön gören bir din midir? İslam`da bir tatil kavaramı söz konusu değildir. Hristiyanlar için pazar günü tatil olması anlaşılır olabilir, Yahudilik için cumartesi olması anlaşılabilir. Bizim bazı zevatlar ne yazık ki, onların pazar ve cumartesi var o zaman bizimde cuma günü tatil olsun. Yüce yaratıcı insanlara yeryüzüne dağılıp rızık aramak, helalinden kazanmak için her gün çalışmayı emreder. Esasen İslam geleneğinde cuma günü tatil değildir. Cuma suresinde cuma namazı için çağrıldığında Müslümanların işlerini bırakıp namaza koşmaları namazdan sonra yine rızıklarını temin etmek için yeryüzüne dağılmaları tavsiye edilmektedir. Ayet ise, geceyi istirahat ve onda ibadeti önerir.” diye konuştu.

“İslam`da önemli olan İstikameti`nin doğru olmasıdır”

Mekke`nin fethine değinen Olgun, “Peygamber Efendimiz Mekke`yi fetih ettiğinde orada yaşamaya devam etmiyor. Ne yapıyor? Tekrar Medine`ye geri dönüyor, bu ne demek biliyor musunuz? Bu zamanın ve mekânın İslam açısından çok önemli olmadığını, önemli olanın 'İstikamet' olduğunu ifade ediyor.  İstikamet önemli.  Kâbe`nin içinde putlarla yaşamak, Kâbe`de yaşamak anlamına gelmiyor. Kâbe`yi putlardan temizleyerek, Kâbe`nin dışında da olsan Kâbe istikametinde yaşayabilmek. Dolayısıyla önemli olan Kâbe`nin gölgesinde yatmak değil,  önemli olan Kâbe`nin içinde olmak değil, önemli olan Hz Peygamberin bize burada verdiği mesaj istikametinin Kâbe`ye doğru olmasıdır. İstikametinin doğru olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Olgun, fetih, bir yeri elle geçirme ve bir işgalden ziyade, bir hakkı, hakikati yerine getirme, bir emaneti sahibine verme, istikamet noktasını küfürden ve şirkten arındırma hareketi olduğunu belirtti.

Program, Mekke`nin fethini konu alan sinevizyon ve kum sanatı gösterimi ile devam etti.

Daha Program, ilahi sanatçılarının seslendirdiği şiir ve ilahilerin ardından, Anadolu Gençlik Derneği tarafından düzenlenen 'Siyer-i Nebi' yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül takdimi ve yapılan dua ile son buldu. (Nihat Kanat-İLKHA) 






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir