• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Kaydını yenilemeyen hacı adayları kuraya katılamayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, geçtiğimiz günlerde başlayan 2017 yılı hac kayıtları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Bu yıl TL'ye geçiş ve otel tipindeki değişiklik dolayısıyla kayıt yenilemenin gerekliliğine değinen Açık, kayıtlarını yenilemeyenlerin kuraya katılamayacağını söyledi.

Kayıt yenileme işlemini çok önemsediklerini belirten Açık, "Daha önceleri kayıt işlemlerini biz yapıyorduk. Daha önce kaydı olan bir hacı adayımız, 'Benim kaydımı silin' demeyene kadar bu işlemi devam ediyordu. Ama bu yıl hem Türk Lirasına geçiş hem de otel tipinin değişmesi nedeniyle hacı adaylarımızın dokuz yıl önce de kaydını yapmış olsalar bile 9 Ocak ile 31 Ocak tarihleri arasında mutlaka müftülüğümüze gelip kayıtlarını yenilemeleri gerekiyor. Yoksa kuraya katılamayacaklar. Bu konuda hassas olunması gerekiyor." dedi.

Yeni hacı adaylarının kuraya katılmak için müftülüğe başvurup ön kayıt yapması gerektiğini belirten Açık, 6 Ocak 2017 tarihine kadar ön kayıt yaptırmayanların kuraya katılmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Kuraya katılan 100 kişiden 8'i hacca gidebiliyor

Hacca gitme başvurularının gün geçtikçe arttığını ifade eden Açık, sonuçlara göre, kuraya katılan ortalama 100 kişiden 8'inin hacca gidebildiğini dile getirdi.

"Eski kayıt yaptıranların çıkması ihtimali daha yüksek"

Çekilen kuralarla ilgili bilgi veren Açık, sözlerine şöyle devam etti: "Bu yıl yeni kaydını yaptıran kişi, torbaya bir kişi olarak giriyor. İki yıl önce kaydını yaptırıp kuraya girenler iki ile çarpılıp dört olarak torbaya giriyor. Üç yıl önce ise bu sayı üç ile çarpılıp dokuz olarak torbaya giriyor. Yani bu yıl kaydını yapanların ismi bir kez, dört yıl önce kaydını yaptıran ismi ise 16 kez torbaya atılıyor. Eski kayıt yaptıranların çıkması ihtimali daha yüksek oluyor. Dokuz yıl önce kayıt yaptıranların çıkma oranı yüzde yetmiş, yedi yıl öncekilerin yüzde 25`tir. Ama sonuçta bu bir kuradır, bazen en düşük ihtimalli birine de çıkabiliyor. Yani bu bir kısmet, nasip işi. Böyle düşünmek gerekiyor. Kura işlemi İslami bir yöntemdir. Başka şekilde yapmak zaten mümkün olmuyor. Hepimiz bunu kabul etmek zorundayız."

Hacıların eşleriyle birlikte iyi dinlenip, hac ibadetini daha iyi yapması için konaklama türünde değişiklik olduğunu belirten Açık, eski kayıt yaptıranların kayıt yenileme işlemleri sırasında konaklama türünü yeniden seçmeleri gerektiğini ifade etti.

Son dönemlerde umre kayıtlarının da arttığına dikkat çeken Açık, Mescid-i Aksa için başlattıkları aktarmalı turlara katılma tavsiyesinde bulundu. (Osman Gülebak/Mehmet Demir-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir