• DOLAR 32.388
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.612
  • ...
`Gönüllerdeki putlar kırılmadıkça fetihler gerçekleşmez`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kitap ve Gençlik Topluluğu tarafından "Mekke'nin Fethi" programı düzenlendi.

İlahiyat Fakültesinin konferans salonunda gerçekleştirilen program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Seslendirilen ezgilerle devam eden programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Yazar M. Ali Ortaç, Mekke'nin fethedilmesinin önemine dikkat çekti.

Mekke, miladi takvime göre 31 Aralık'ta fethedildiği için Müslümanların bu çerçevede etkinlikler düzenlediğini belirten Ortaç, "Yeni fetihlere ve Muhammed'i ahlaka sahip fatihlere ihtiyacımız vardır. Müslümanlar niye yılbaşlarında Mekke'nin fethini kutluyor? Çünkü Mekke'yi fetheden adalet ordusunun, tarihçiler tarafından miladi takvime göre 31 Aralık'ta çıktığı söyleniyor. Bu da Ramazan ayının dokuzuna tekabül etmiş. O yüzden Müslümanlar uzun yıllardır yılbaşında Mekke'nin fethini kutlar oldular. Buradan bu hayırlı etkinlikleri başlatanları sizler adına kutluyorum." dedi.

Mekke'nin, İslam'ın doğduğu şehir olduğunu dile getiren Ortaç, sözlerine şöyle devam etti: "Mekke, başka peygamberlerin de uğradığı, Kâbe'nin hürmetine ziyaret ettiği bir şehirdir. Hz. İbrahim'in ve yine Hz. Âdem'in inşa ettiği Beytullah'ın bulunduğu şehirdir. O yüzden Mekke'nin fethi bizim için çok önemlidir. Çünkü onu fetheden fatih Hz. Muhammed'dir."

"Fetih demek adalet ve kardeşlik demektir"

Ortaç, yeni fetihlerin gerçekleşmesi için gönüllerdeki putların kırılması gerektiğini ifade ederek, "Fetih demek adalet, kardeşlik, eşitlik, huzur ve güven demektir. O dönemde İslam fetihleriyle yeryüzünde öyle bir huzur hâkim oluyor ki Yemen'den Şam`a kadar bir kadın tek başına deve ile seyahat edecek ve kimse de ona ilişmeyecek. İşte, fetih demek kamu düzeni, insan hakları, herkesin hak ettiğine kavuşması demektir. Kâbe'nin şirkten, putlardan arındırılması gibi fetihlerin gerçekleşmesi için bu kalbin içinde olan mevkii, makam, şan, şöhret putunu kırmadıkça fetihlerimiz gerçekleşmez, fatih de olamayız. Gönlümüzdeki putları kırmamız lazım. Allah'ın razı olmayacağı ne varsa ve gönlümüz de bunu arzuluyor ise o gönlümüzün putudur. Putlarımızı kıracağız ve Allah'ın izniyle Hz. Peygamberi kendisine rehber ve örnek almış fatihler öncülüğünde İslam ümmetine yeni fetihler nasip olacaktır." şeklinde konuştu.

Program, konuşmaların ardından seslendirilen ezgilerle sona erdi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir