• DOLAR 32.548
  • EURO 34.917
  • ALTIN 2438.136
  • ...
Stratejik İttifaka NOKTA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın, başını ABD`nin çektiği koalisyon güçlerinin “DEAŞ dâhil olmak üzere YPG-PYD terör örgütlerine destek verdiği” yönündeki sözlerine ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner`dan ‘gülünç` açıklaması gelmişti. 

İddiayı yalanlayan Toner “Hepinizin de görebileceği gibi doğruluk temelinden uzak. Bizim koalisyon içindeki, Kuzey Suriye`deki, Irak`taki eylemlerimize bakanlar bizim yüzde yüz DEAŞ`ı yenip yok etmekten başka bir çabamız olduğunu söyleyemez. Yine daha önce de çok kez söylediğimiz gibi YPG`ye asla silah vermedik. Suriye Demokratik Güçleri içindeki Arap elementlere mühimmat ve malzeme sağladık” dedi.

Ancak, ABD Başkanı Barack Obama`nın daha geçen hafta onayladığı kanun ile Washington yönetimi, Suriye`deki “muhalefet” diye tanımlanan PYD/YPG`ye MANPAD füzeleri verilmesinin yolunu açmıştı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: YPG`YE PKK`YA SİLAH VERMİYORUZ, NOKTA

PYD`ye silah vermediklerine dair bir yalan açıklama da Ankara`daki ABD Büyükelçiliği`nden geldi. Ankara`daki ABD Büyükelçiliği yazılı bir açıklama yayınlayarak YPG/PKK`ya silah verdiği iddialarının yalan olduğunu(!) belirtti, “YPG`ye PKK`ya silah vermiyoruz, nokta” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: “ABD, PYD`YE SİLAH VERİYOR, NOKTA”

ABD Elçiliğine cevap niteliğinde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “ABD, YPG`ye silah vermiştir, nokta” diyerek sert çıktı.

Katıldığı özel bir televizyon kanalında Suriye`deki gelişmeler hakkında açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ ABD`nin içinde olduğu koalisyon Fırat Kalkanı operasyonumuza belli bir süreden beri havadan destek vermiyor. ABD, YPG`ye PYD`ye silah veriyor, nokta. ‘Bugüne kadar silah verdik hata ettiğimizi anladık` diyorsa eyvallah. Ama bugüne kadar ABD, YPG`ye silah vermiştir, nokta.” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`DAN ABD`YE: BİZ BUNU YUTMAYIZ

Bu açıklama sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan`dan ikinci bir açıklama daha geldi. Beştepe`de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD`li sözcülerin açıklamalarına karşılık olarak, “Sizler terör örgütlerine kalkar bu bölgede her türlü silah yardımını yaparsanız, ondan sonra bunu bir kılıfa koyarak ‘Hayır biz silah göndermiyoruz, mühimmat gönderiyoruz` derseniz, kusura bakmayın biz bunu yutmayız.” dedi.

“NATO`DAKİ ORTAĞINIZ BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTLERİ MİDİR?”

NATO`yu sert sözlerle eleştiren Erdoğan, “Biz NATO`da sizinle beraberiz, NATO`da sizlerle beraber olduğumuz halde siz bu destekleri bize değil, bölücü terör örgütlerine veriyorsunuz. Yoksa NATO`daki ortağınız sizin bu bölücü terör örgütleri midir? Nasıl oluyor da siz, bu bölücü terör örgütleri olarak kabul ettiğiniz bu örgütlere bu tür destekleri veriyorsunuz? Bunu bizim kabul etmemiz mümkün değil. Bunu yutmamız mümkün değil. Eğer biz NATO ittifakı içinde berabersek, eğer biz stratejik, model ortaksak, o zaman siz bizim yanımızda yer alacaksınız. Bölücü terör örgütünün yanında yer almayacaksınız.” diye konuştu.

Tüm bu gelişmeler ‘zaten zayıf olan Türkiye-Amerika ilişkilerini giderek kopma noktasına getirdi, stratejik ortaklıklara nokta konuluyor` yorumlarını da beraberinde getirdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir