• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Geleceğimiz için tarım arazilerine iyi bakmamız lazım`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Üniversitesi İslâhiye Meslek Yüksekokulu`nda düzenlenen “Toprak ve Yaşam” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Yılmaz, Türkiye`de toprağın yanlış kullanıldığını söyledi.

Dünyada karasal yaşamın toprakla başladığını belirten Yılmaz, 1 gram toprağın oluşumu için bin yıl gerektiğini söyleyerek, toprağın bir yaşam kaynağı olduğunu, büyük bir canlılar alemini barındırdığını ve 2 gram toprakta Türkiye nüfusu kadar canlının yaşadığını ifade etti.

Türkiye`de toprağın yanlış kullanıldığını ve bunların başında da yanlış arazi kullanımının geldiğini belirten Yılmaz, “Son kırk yılda 28 milyon hektar tarım arazisi 4 milyon hektar azalarak 24 milyon hektara geriledi. Geleceğimiz için tarım arazilerine iyi bakmamız lazım. Tarım arazisi kazanmak için çok meşakkatli bir süreç gereklidir. Geçmiş yıllarda insanlar taşlık bölgeleri taşlardan temizleyerek tarım arazileri açmışlardır. Çukurova`da tarım yapmak için büyük yatırımlarla Seyhan Barajı yapıldı. Ancak günümüzde yapılan bu yatırımlar çöpe giderek, yerine binalar inşa edildi.” dedi.

Türkiye`deki barajların önemli bir kısmının erozyon nedeniyle dolduğunu söyleyen Yılmaz, “Başka bir etken de anızların yakılmasıdır. Anızların yakılması da toprak içerisindeki canlılara çok büyük zararlar vermektedir. Yasak olmasına rağmen toprakları ve anızlarımızı yakıyoruz. Anızın yakılması ile toprağın üst katmanının ısısı bin dereceye kadar çıkmakta ve mikro organizmaların da yüzde 70`i yanmaktadır. Toprakların kirlenmesi de biyolojik yaşama büyük zarar vermektedir.” ifadelerini kullandı.

Dünyada kullanılan tarım ilacının 2.5 milyon ton civarında olduğunu, Türkiye`de de yılda 25 bin ton tarım ilacı kullanıldığını  sözlerine ekleyen Yılmaz, “İnsan ve diğer canlılar üzerinde akut ve kronik bir çok toksit etkileri vardır. Pestisit kullanılan alanlarda zararlının yanında yararlı da zamanla yok olduğundan ve zararlılar zamanla direnç kazandığından, pestisit kullanımının mutlaka azaltılarak organik ya da biyolojik mücadeleye geçilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Konferans sonunda, İslâhiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci, Prof. Dr. Kadir Yılmaz`a teşekkür ederek günün anısına hediye takdim etti. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir