• DOLAR 32.607
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2426.09
  • ...
Cunta rejimi Mısır`ın 2 adasını Suud yönetimine veriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nisan 2016'da darbeci Abdulfettah es-Sisi tarafından açıklanan ve büyük tepkilere neden olan Tiran ve Sanafir adalarının Suudi yönetimine devredilmesi tekrar gündeme geldi. Kızıldeniz'de Tiran Boğazı'nda bulunan Tiran ve Sanafir isimli iki adayı Suudi yönetimine bırakma kararı parlamentonun onayına sunuldu.

Nisan 2016'da Suud Kralı Selman bin Abdulaziz`in Mısır'a ilk ziyareti esnasında milyar dolarlık yardım paketini açıklaması ve imzalanan yeni deniz sınırı anlaşmasıyla adaların Suudi Arabistan'a bırakılması üzerine darbeci Sisi, adaları Suud yönetimine satmakla suçlanmıştı.

Suçlamalara karşılık Mısır`ın cunta yönetimi ise söz konusu iki adanın aslında Suud toprağı olduğunu ve 1950 yılında dönemin Suud kralının bu iki adanın Mısır`ın vesayeti altında olmasını talep ettiğini savunmuştu.

Bunun üzerine Haziran ayında anlaşmayı bozan Mısır yüksek mahkemesi, adaların Mısır topraklarına ait olduğuna ve Mısır halkının egemenliği altında bulunduklarına hükmetmişti.

Tiran Körfezi'nde bulunan Sanafir ve Tiran adaları oldukça stratejik bir konumda sahip. Tiran Adası, Akabe Körfezi'ni Kızıldeniz`den ayıran Tiran Boğazı'nın girişinde yer alırken, Sina Yarımadası'nın 6 kilometre doğusunda yer alan adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. Tiran'ın 4 kilometre doğusunda yer alan Sanafir Adası ise 33 kilometrekare büyüklüğünde.

Yerleşim yeri bulunmayan adalarda Mısır askerlerinin yanı sıra 1982'den bu yana uluslararası barış gücü askerleri de konuşlandırılmış durumda. 1956 ve 1967 yıllarında İsrail'in eline geçen adalar daha sonra Mısır'a geri verilmişti.  (Mustafa Kaynak - İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir