• DOLAR 32.423
  • EURO 35.127
  • ALTIN 2327.911
  • ...
`En hayırlı kazanç alın teriyle elde edilen kazançtır`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Alın teri ve el emeği olmadan haram yoldan zengin olmak için Milli Piyango gibi haram yollarla elde edilen kazancın kimseye hayır getirmeyeceğini belirten Gaziantepli sanatkârlar,  'Milli Piyongo' gibi kumar oyunlarının kimseye hayr getirmediğini belirterek, helal kazanmanın daha güzel ve beraketli olduğunu ifade ettiler.

Gaziantep'te trico, marangoz ve demircilik yapan ustalar alın teriyle kazanılan paranın daha bereketli olduğunu söyleyerek, haram yoldan para kazanmaya çalışan vatandaşlara tavsiyelerde bulundular.

Demircilik yaparak geçimini sağlayan Yılmaz Cıncık, Milli Piyango'dan gelen paradan şu ana kadar hayır görülmemesine rağmen insanların haram yoldan, alın teri dökmeden ve hiçbir emek sarf etmeden para kazanmaya çalışmalarının yanlış olduğunu söyledi.

Sıcak ocak karşısında sabahtan akşama kadar ayakta demir döverek helal yoldan para kazanmanın Milli Piyango'dan gelecek paradan daha hayırlı olduğunu belirten Cıncık, Allah'ın yasakladığı bir şeyden kimsenin hayır görmediğini ve görmeyeceğini söyleyerek, "İnsanlar alışmış kolay yoldan para kazanmak istiyor. Biz burada emek vererek çalışıyoruz. Önemli olan insanın kendi emeği ve alın teri ile kazandığıdır. Kolay kazanç yok. İnsanın alın teri ile kazandığı kazanç daha tatlı oluyor. Bedavadan gelen para kazanç değildir. Haramdan gelen harama gider. Önemli olan insanın kendi alın teri dökerek kazandığıdır. İşimiz emek isteyen bir iştir. Biz emek vererek çalışıyoruz. Bedavadan para kazanmak yok. İnsanlar hep kolay para kazanmaya alışmışlar. Alın teri dökmeden ve emek vermeden para kazanılmaz. En hayırlı kazanç insanın kendi gücü ile kazandığıdır." dedi.

"Milli Piyango kapitalizmin Müslümanların üzerine oynadığı bir oyunudur"

Yılbaşında oynatılan Milli Piyango`dan elde edilen paranın hiçbir faydasının olmadığına dikkat çeken Marangoz Yasin Çevik ise "Dinimize göre milli piyango haramdır. Çünkü kumar demektir. Alimlerden duyduğumuza göre ve fıkıh kitaplarında geçiyor. Milli piyango kapitalizmin Müslümanlar üzerine oynadığı bir oyunudur. Onun için karşılıksız, emeksiz, sermayesiz ve alın teri dökmeden kazanılan bir kazanç her ne yönü ile ne olursa olsun zaten haramdır. Milli piyango kumarın bir parçasıdır. Allah muhafaza kumar, faiz ve bu tür şeyler zaten dinimizde yeri yoktur. Bunları biz kendi çocuklarımıza nasıl yedireceğiz. Neslimizi nasıl yetiştirecek ve nasıl koruyacağız?" diye sordu.

Devletin bu tür kumar oyunlarını yasaklaması gerektiğini ve yılbaşı kutlamalarının İslam'a aykırı olduğunu söyleyen Çevik, "Bütün duyarlı Müslümanlara sesleniyorum. Bu tür şeyleri hiç kale almamak lazım. Elimizden geldiği kadar çevremizdeki esnaflara, komşularımıza ve akrabalarımıza da bunu duyurmak lazım. Çünkü biz Müslüman`ız. Bunu duyurmak ve haram olduğunu anlatmak bizim boynumuzun borcudur. Bu tür kötü alışkanlıklar kaldırmamız boynumuzun borcudur. Bizim yılbaşımız Muharrem ayının biridir. Hicri yılbaşımız. Bu Hıristiyanlara ait bir yılbaşıdır. Eğer biz her hangi bir hesap yapacaksak senenin içinde ne yaptık, kâr mı ve zarar mı ettik? Allah (c.c) için ne yaptık? Bunun muhasebesini yapmalıyız. Yoksa Allah (c.c) muhafaza sabaha kadar televizyonun karşısında oturmak olmaz." ifadelerini kullandı.

"Aıln teri ile kazandığımızı ve Rabbimizin bize kısmet ettiklerini biz helal görürüz"

Milli Piyango'dan elde edilen kazancın haram olduğuna dikkat çeken Trikocu Müslüm Aslan da "Milli Piyango dinimizce de haram, kabul edilen bir haslettir. Aslında milli bir kumar. Biz Müslüman`ız alnımızın teri ile kazandığımızı ve Rabbimizin bize kısmet ettiklerini biz helal görürüz. Bunun dışındakilerini kesinlikle helal görmeyiz. Devlet yetkililerinin bu kumara bir an önce el atması gerektiğini düşünüyorum. Zaten Rabbimiz Kur`an`da da şans oyunları ve kumar olsun bunlar kesinlikle haram olduğunu belirtiyor. Bir Müslüman olarak bunlara asla taviz vermememiz gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir