• DOLAR 32.501
  • EURO 34.953
  • ALTIN 2435.06
  • ...

Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, fıstık yetiştiriciliği eğitimini tamamlayan 250 çiftçiye düzenlenen törenle sertifikaları verildi.  

Düzenlenen programda konuşan Bitlis Valisi Ahmet Çınar, çağımızın ve gelecek çağın en önemli, kritik ve stratejik büyük ekonomik sektörün gıda sektörü olacağını vurgulayarak, asgari ücret ile büyük zahmetler çekmek yerine, daha kazançlı olan tarım ve gıda sektörüne yönelmesi gerektiğini belirtti.

Çınar, insanlar şehirlileştikçe, zenginleştikçe, şehirlerde yaşamaya başladıkça, gittikçe artan bir gıda ihtiyacı doğduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“Yemeden, içmeden yaşayamayacağımıza göre bu sektör geleceğin en büyük, en önemli sektörüdür. Bunu hepimizin görmesi lazım. Teknoloji gelişiyor, araç-gereçler gelişiyor, ilim ve bilim gelişiyor. Çok şükür köylerimiz de kimi yavaş kimi hızlı ama buna ayak uyduruyorlar. Pancar ve patates sökme,   çok yorulmadan, çok kirlenmeden bir saatte makinalarla yapılıyor. Çiftçilik, artık modern bir şekilde, şehir hayatı ve konforu yaşanırken yapılabilen bir sektördür.” dedi.

İnsanlar zenginleştikçe sağlıklarını ön plana koyduklarından organik ürünlere yöneldiğini ifade eden Çınar, “İnsanlar zenginleştikçe, sağlıklarını ön plana koyduklarından dolayı organik gıdalardan yemek istiyorlar. Sağlıklı beslenmek istiyorlar. İnsanlar parasal sıkıntı yaşamıyor, ama ürün bulmakta zorlanıyorlar. Bundan dolayıdır ki tarım sektörü geleceğin en önemli sektörü olacaktır. Burada büyük bir zenginlik var. Benim önerim şudur ki çiftçiliği öğrenmek lazım. Orada burada asgari ücretle çalışmaktansa, tarlalarda, bahçelerde, meyve, sebze ve benzeri gibi ürünlerle mutlaka uğraşılmalıdır. İşlerimizi düzgün yaparsak, kazanç açısından çok daha fazlasını kazanırız, bunu hepimizin görmesi lazım.  Mecbur kaldım diye toprağı kazarsak, o zaman ürünün rekoltesi düşük olur. Onun için içten gelerek yapmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Fatih Asak ise yaptığı konuşmada, Bitlis`te fıstık yetiştiriciliğinde gelinen noktaya değinerek, Mutki ve Hizan ilçesi ile bağlı köylerde toplam 250 çiftçiye fıstık aşılama eğitimi verdiklerini belirterek, yapılacak üretim ile 50 milyon TL gelir beklediklerini söyledi.

Program, eğitimini tamamlayan çiftçilere sertifikalarının verilmesi ile sona erdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)